Mossestads kroppsfint gav 10 000 kronor

IFK Skövdes Fredrik Mossestads kroppsfint i den tredje semifinalen mot IFK Kristianstad blev med stor marginal fansens favorit när Månadens Spel avgjordes. Priset, 10 000 kronor från handbollens huvudsponsor Svenska Spel, går nu till att utveckla klubbens ledarakademi.

Inför säsongen presenterade Svenska Spel och Svensk Elithandboll tävlingen Månadens Spel där fansen röstar fram de häftigaste spelsekvenserna varje månad i Handbollsligan och SHE. Vinnarens förening tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel till ett projekt inom #viställerupp, elithandbollsklubbarnas gemensamma namn på det samhällsengagemang de bedriver.

Med hela 72 procent av rösterna är Fredrik Mossestads kroppsfint fansens favorit när tävlingen avgjorts efter semifinalerna. Därmed vinner IFK Skövde Månadens Spel för tredje gången.

– Vi nästan prenumererar på priset, konstaterar sportchefen Ulf Nyström som gläds mycket med pristagaren Fredrik Mossestad.

– Det går till en spelare som gjort mycket bra för klubben sedan han kom hit från Norge. Det är kul för honom att han får ett sådant pris.

Vill stärka grannklubbarnas ledare
Prispengarna, 10 000 kronor av Svenska Spel, kommer IFK Skövde använda för att utveckla sin ledarakademi. De vill nu låta handbollsföreningar från andra kommuner runt om i Skaraborg ta del av klubbens ledarskapsutbildning.

– Vi har tänkt att vända oss till våra grannklubbar i närområdet för att lyfta också dem. Till exempel är det klubbar i Falköping, Skara, Tidaholm och Mariestad och vi vill erbjuda ledare och tränare där vår tränarutbildning, för handbollens skull, berättar Ulf Nyström.

– På det här sättet stärker vi inte bara ledarskapet kring de barn och ungdomar som är i de klubbarna, utan kan också locka fler barn att börja spela handboll vilket är angeläget.

Tanken var att starta redan i våras, men pandemin har fått sätta projektet på paus. Intresset från de klubbar som Ulf Nyström och hans kollegor pratat med har dock varit stort.

– De vi pratat med är positiva, vilket är väldigt välkommet. Vi försöker ha ett nära samarbete med klubbarna i närområdet och det här är vi övertygade om kommer vara väldigt bra.

Att IFK Skövde nu vinner Månadens Spel för tredje gången är något som gör Ulf Nyström stolt.

– Det är en fjäder i hatten. Det är också ett välkommet tillskott till den utvecklingsverksamhet vi bedriver i klubben. Det är positivt och kul för oss.

Positivt för handbolls-Sverige
Den tidigare landslagsspelaren och #viställerupp-ambassadören Loui Sand gläds åt IFK Skövdes vinst och menar att det är väldigt positivt att klubben vill bidra med kunskap kring ledarskap också till andra klubbar.

– Jag har alltid känt att vi inom handbolls-Sverige är en enda stor familj, och det här initiativet är ett bevis på det. Att IFK Skövde vill förmedla sina kunskaper till ledare i andra föreningar och bidra till deras utveckling är väldigt positivt, och precis som Ulf Nyström säger är det något som kommer göra handbollen i stort ännu bättre.

Också Stina Packalén, avtalsansvarig projektledare sponsring på Svenska Spel, menar att det är glädjande när storklubbar vill bidra med kunskap till lite mindre föreningar.

– Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit, och vi brinner för att hela idrotts-Sverige ska leva och utvecklas. IFK Skövdes ledarakademi är ett tydligt exempel på hur eliten kan bidra till att stärka gräsrotsverksamheten och det är med glädje vi genom Månadens Spel är med och bidrar till det, säger hon.

Månadens Spel utses också i SHE. Omröstningen efter semifinalerna inleds på lördag 8 maj.

De har vunnit Månadens Spel

Handbollsligan
Semifinalerna: IFK Skövde, Fredrik Mossestad, Ledarakademi
Kvartsfinalerna: IFK Kristianstad, Markus Olsson – Hand The Ball
Februari/mars: IK Sävehof, Elias Ellefsen Á Skipagøtus – Akademiverksamheten
December: IFK Skövde, Håvard Åsheim – IFK Skövde Handbollsakademi
November: Eskilstuna GUIF, Eric Johansson – GUIF Kompis
September/oktober: IFK Skövde, Victor Ljungquist – fler kvinnliga ledare

Foto: Bildbyrån