Jack Thurin blickar fram mot första SM-finalen

IFK Skövde är framme i sin första SM-final på 14 år. Enligt den egna produkten och publikfavoriten Jack Thurin är det resultatet av ett hårt och långt arbete.
– Hela klubben förtjänar det här. Det ska bli jättekul att spela SM-final med IFK, säger landslagsmannen.

IK SÄVEHOF–IFK SKÖVDE
TISDAG 11 MAJ 20.10
SÄNDS PÅ TV12 & CMORE

Hårdskjutande Jack Thurin gjorde sin första tävlingsmatch för IFK Skövde den 17 september 2016. Då noterades högernian för tre mål borta mot IK Sävehof i Partille Arena.

Samma motstånd och samma arena gäller på tisdag kväll då Jack Thurin, drygt fyra år äldre, ska kliva in i sin första SM-final.

– Det ska bli riktigt kul. Mentalt har jag förberett mig sedan den tredje semifinalen mot IFK Kristianstad då vi säkrade finalavancemanget. Hela klubben förtjänar det här. Det ska bli jättekul att spela SM-final med IFK, säger Thurin med fem dagars distans till första SM-finalen.

Skövde och Sävehof har stött på varandra många gånger i modern tid. 2019 i vad som är det senaste slutspelet åkte IFK Skövde ut i semifinal mot just Partillelaget.

– Semifinalserien mot Sävehof 2019 sitter fortfarande kvar lite. Eftersom det var det senaste slutspelet så är jag ganska revanschsugen. Vi tänker inte tappa det den här gången. Nu är det vinst som gäller, meddelar Thurin.

Hur många timmar videoanalys blir det av Sävehof innan första SM-finalen?

– Oj, det vet jag inte. Vi har inte tittat så mycket än. Vi gjorde det en gång tidigare i veckan och kommer kolla mer från och med idag (torsdag). Sen är det eget ansvar också.

Hur mycket hjälper videoanalys?

– Mycket. Även om kan alla lag ganska bra så finns det alltid små detaljer. Jag tycker jag får ut mycket av videoanalyserna.

Trots sin ringa ålder har Thurin redan spelat och upplevt två mästerskap med A-landslaget. I hemma-EM 2020 fick han spela flera matcher och i januari plockade nya förbundskaptenen Glenn Solberg med honom till VM i Egypten.

Du och Sävehofs Jonathan Edvardsson var de enda från Handbollsligan med i landslaget i Kairo. Varför tror du Glenn plockade med dig och Jonathan?

– Det är svårt att säga. ”Jonte” är en av de bästa spelarna i ligan och en jättebra genombrottsspelare. Jag tycker han passar bra in i Glenns sätts att spela. Sen har det gått bra för mig och jag har varit med i snacket med förbundskaptenerna rätt länge. Det kanske var en bidragande orsak, fortsätter Thurin som nyss spelade EM-kvalmatch mot Kosovo.

Albin Lagergren vilades och du kallades in som högernia. Hur var det att spendera lite tid med landslaget igen?

– Det var kul såklart. Det gick snabbt. Glenn ringde på fredagen, jag åkte ner till Alingsås på lördagen och sen var det match på söndagen. Så det var en kort samling.

Slutsiffrorna mot Kosovo skrevs 39–16. Thurin medger att det var en av de lättaste matcherna i hans seniorkarriär.

– Ja, siffrorna visar nästan det. Kosovo hade det tufft mot oss och vårt kontringsspel. Jag vet inte om det var den lättaste men den konkurrerar nog om den titeln.

Med totalt 193 mål har Jack Thurin gjort överlägset flest mål för Skövde den här säsongen. Nu väntar några av 21-åringens största matcher hittills i karriären. I potten ligger inte bara ett SM-guld, utan även en direktbiljett till European League.

– Det hade varit riktigt häftigt att spela Europa. Man vill ju se hur vi mäter oss som lag mot ännu bättre motstånd, fortsätter Thurin som sedan första kvartsfinalen mot Alingsås har låtit slutspelsskägget växa ut.

Hur känns skägget?

– Det kliar kan man säga. Men man får ju inte göra någonting förrän slutspelet är över.

På IFK Skövdes hemsida genomfördes en omröstning om vem som har lagets bästa slutspelsskägg. Med ytterst små marginaler föll Thurin mot linjespelaren Adam Samuelsson.

– Hans är lite mer vårdat. Så jag kan förstå supportrarna.

Vad säger vänner och familj till dig?

– Att det börjar bli dags. Alla säger det, skrattar Thurin med siktet inställt på tre raka finalsegrar.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SM-finalserien

11 maj: IK Sävehof–IFK Skövde
15 maj: IFK Skövde–IK Sävehof
18 maj: IK Sävehof–IFK Skövde
Ev 21 maj: IFK Skövde–IK Sävehof
Ev 24 maj: IK Sävehof–IFK Skövde

Jack Thurins karriär i IFK Skövde

2016/17: 31 matcher, 74 mål, 12 assist
2017/18: 30 matcher, 83 mål, 39 assist
2018/19: 32 matcher, 142 mål, 54 assist
2019/20: 31 matcher, 132 mål, 78 assist
2020/21: 32 matcher, 193 mål, 75 assist

IFK Skövdes väg till SM-final

Kvartsfinal:
18 mars: IFK Skövde–Alingsås 26–24
24 mars: Alingsås–IFK Skövde 22–27
28 mars: IFK Skövde–Alingsås 22–24
1 april: Alingsås–IFK Skövde 21–26

Semifinal:
10 april: IFK Skövde–IFK Kristianstad 25–22
17 april: IFK Kristianstad–IFK Skövde 27–33
24 april: IFK Skövde–IFK Kristianstad 23–22

Foto: Bildbyrån