Max Santos: ”Mycket press på en”

Dags för andra ronden i västderbyt och familjefejden mellan Max Santos Önnered och Victor och José Santos Aranäs.
– Sätter vi bara våra lägen blir det bra. Vi var för nervösa i förra matchen, berättar Santos.

ÖNNEREDS HK–HK ARANÄS
TISDAG 8 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Max Santos har tillhört Önnered sedan 2019. Dessförinnan fick han sin handbollsuppfostran i först Särökometerna, sedan HK Aranäs. Precis som sin storebror Victor Santos som har varit Aranäs trogen.

– Vi började ungefär samtidigt med handboll. Vi hade båda kompisar som lirade. Dessutom hade vår pappa en handbollsskola på lördagar.

Max och Victors far, José Santos är idag lagledare för HK Aranäs. Men enligt Max tar han ingen sida i matcherna bröderna emellan.

– Han är opartisk. Han skojar och hetsar lite mot mig, men jag tror han är opartisk. Han säger säkert till Aranäs att han är partisk skulle jag tro.

Ni verkar vara en riktig handbollsfamilj?

– Ja. Men jag och min bror är faktiskt de enda som har spelat. Mamma är inte sportintresserad utan går bara till matcherna för att titta på oss. Farsan är friidrottare och tycker mest det är kul. Han är sportintresserad överlag.

I torsdags förra veckan möttes lagen för första gången den här hösten. Hemmalaget HK Aranäs drog till slut det vassare strået (23–22) och gick upp jämsides med Önnered i tabellen på tio poäng.

– Det var såklart tungt. Speciellt när vi gjorde en såpass bra match försvarsmässigt. Anfallsmässigt stämde nästan ingenting. Vi löste inte deras försvarsspel och spelade nervöst. Matchen betydde mycket för oss, fortsätter Max Santos.

Vilka läxor har ni gjort över helgen?

– Vi har kollat lite på hur de jobbar i försvaret för att komma till bättre lägen. De gillar att få träff på våra gubbar på nio meter. Får dem det är det inte så kul att spela handboll. Det gäller för oss att våga hela tiden och satsa efter varandra.

Sedan Viktor Rhodins cancersjukdom har Max Santos har fått ta större ansvar som lagets enda mittsexa. En situation som ställer krav på 23-åringen.

– På något sätt känns det bra med mycket ansvar. Men det är mycket press på en. Jag måste prestera varje match och spela framåt nästan hela matchen. Det är alltid kul med speltid men jag saknar Rhodin. Vi diskuterade mycket under matcherna och avlastade varandra. Men jag är lite van från min tid i Aranäs att ta en stor roll. Jag kan bara prestera så gott jag kan.

Ni har just nu högernian Anton Hallbäck armbågsskadad. Tycker du att ni lyckades ersätta honom fullt ut i förra matchen?

– Svårt att säga. Det blir en helt annan handboll när vi spelar med en högerhänt på högernio. För min del var nog Hallbäck den med mest inspel till mig. Så lite av vårt spel försvann. Men vi gjorde väldigt bra matcher mot OV och Guif med Christoffer Örtenwall och Mirko Vicentijevic på den positionen.

På tal om avsaknad. Er klack är just nu inte tillåten på matcherna. Hur tungt är det?

– Det är jobbigt. Det var väldigt roligt att ha dem där på hyllan under hösten. De gav oss mycket energi och var seriens högljuddaste klack.

Vet du vilka de var?

– Ja, det var många vi känner. Juniorer och några från B-laget. Det var jävligt kul faktiskt dem matcherna de var med.

Vad blir avgörande mot Aranäs, utöver målvakt- och försvarsspelet?

– Jag tror vi måste få bättre flyt i anfallsspelet. Sätter vi bara våra lägen blir det bra. Som sagt var vi för nervösa sist. Bakåt kändes det bra så där är jag inte orolig. Men framåt blir nyckeln, avslutar Santos.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Önnereds spelschema

8 december: HK Aranäs (h)
14 december: OV Helsingborg (b)
18 december: IFK Ystad (h)
26 december: Redbergslids IK (h)
30 december: Eskilstuna Guif (b)

Foto: Bildbyrån