Ludvig Hallbäck: ”De är nog helladdade”

Söndagen bjuder på ett laddat returmöte mellan Ystads IF och IFK Kristianstad. Vi tog ett kort snack med Ludvig Hallbäck som gick segrandes med sitt YIF i torsdags och förväntar sig ett taggat bortalag.
– I och med att vi slog dem kanske matchen betyder lite extra för IFK, säger Hallbäck.

YSTADS IF–IFK KRISTIANSTAD
SÖNDAG 6 DECEMBER 16.45
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Tabelltvåan Ystads IF har svarat för en fin höstsäsong. Tidigare i veckan besegrade man IFK Kristianstad på bortaplan vilket var sista matchen för Oscar Carléns mannar innan serien vände.

Därför väntar nu ett nytt möte med de orangea, denna gång på hemmagolvet i Ystad.

– Det klart det var två goa poäng i torsdags. Vi var lite besvikna efter förlusten mot Lugi så det var skönt att studsa tillbaka. Det var första gången vi vann i Kristianstad under mina fyra år i klubben hittills, berättar Ludvig Hallbäck som blev målbäst i YIF med nio mål.

– Min höstsäsong har varit okej tycker jag. Jag har haft några matcher som jag har varit lite missnöjd med. Men jag har spelat mer försvarsspel än tidigare vilket är kul, fortsätter mittnian.

Du och Dalibor Doder gjorde 17 mål tillsammans mot Kristianstad. Hur roligt är det att spela med ”Dado”?

– Det är väldigt kul. Han har varit med om oerhört mycket och lär gärna ut. Det är lätt att anpassa sig som medspelare. Det blir stora ytor och mycket att jobba på. Han är både ett farligt hot och bra på att släppa bollen för att sätta andra i lägen.

Ni vann övertygande med 31–24 i Kristianstad. Varför fick ni så bra kontroll på IFK?

– Jag tycker vi hade ett bra försvar- och målvaktsspel. Niklas Kraft fick en fin träff från start och räddade många lägen, även såna som han egentligen inte ska ta. Vi fick extra energi av det och spelade strukturerat. Det var en bra match från vår sida.

Ni ligger tvåa i tabellen med en poäng upp till serieledande HK Malmö. Hur högt värdesätter ni en serieseger?

– Det är ganska långt kvar, men vi vill såklart komma högt upp i tabellen. Vi tar en match i taget så får vi se vad som händer. Men jättegärna vill jag att vi ligger däruppe och slåss om topplaceringarna.

Med 65 mål leder Ludvig Hallbäck den interna skytteligan i Ystads IF, vilket är det näst målbästa laget i serien efter Lugi HF.

Sett på utdelningen från nio meter är YIF svårslagna. Utöver Hallbäck har kollegorna Kim Andersson, Dalibor Doder, Jonathan Svensson, Hampus Nygren och Lasse Balstad samtliga gjort över 30 mål.

– Det är skönt att vi är många som delar på målskyttet på nio meter. Ibland är det någon i laget som inte har dagen och då kan vi luta oss tillbaka på vår bredd. Det är väldigt positivt att vi inte behöver maxa alla spelare, säger 20-årige Hallbäck.

Vad kan vi förvänta oss för typ av matchbild på söndag?

– Jag tror det blir tufft och jämnt. Jag kan tänka mig att Kristianstad är helladdade vilket vi också är. Men i och med att vi slog dem kanske matchen betyder lite extra för IFK. Vi har haft bra träningar och är förberedda på vad som komma skall, avslutar Hallbäck.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Ystads IF:s niometersspelare

Ludvig Hallbäck, 65 mål
Jonathan Svensson, 55
Kim Andersson, 47
Jakob Nygren, 37
Lasse Balstad, 33
Dalibor Doder, 33

Kristianstads niometersspelare (två matcher mindre spelade)

Olafur Gudmundsson, 48
Markus Olsson, 39
Teitur Einarsson, 39
Johan Nilsson, 35
Gregor Ocvirk, 6

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån