Henrik Signell: ”Ovanligt låg lägstanivå”

Henrik Signell stortrivs med sitt nya tränaruppdrag i IFK Skövde. Vi tog ett snack med den före detta förbundskaptenen inför returmötet med IK Sävehof.
– Kommer du inte i fart spelar det ingen roll hur lurig du är, säger Signell som efterlyser en enklare spelmodell efter förlusten i Partille förra veckan.

IFK SKÖVDE–IK SÄVEHOF
ONSDAG 9 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

26–21 skrevs IK Sävehofs segersiffror mot IFK Skövde förra veckan. Över helgen har Henrik Signell tillsammans med sina kollegor analyserat prestationen och förberett sig inför onsdagens returmöte.

Hur lyder din analys av er insats sist?

– Den tyckte jag var blek. Det var ett fall tillbaka jämfört med tidigare matcher. Framför allt anfallsmässigt hade vi problem, inte minst med deras 5-1 försvar, säger Signell.

Var det Sävehofs 5-1 som avgjorde mötet?

– Med tanke på att vi gjorde ganska mycket rätt innan de ändrade sitt försvarsspel så blir det naturligt att tänka så. Vi löste det inte helt enkelt. Vi blev lättlästa och otydliga. De motdragen vi försökte med lyckades inte.

Det är kanske ingen vild gissning att de försöker igen med 5-1. Har ni gjort läxan nu?

– Ja, vi är i en situation där vi måste utgå från det. Sen är de säkert medvetna om det och kommer hitta andra lösningar. Det blir speciellt när möts så här tätt. Sävehof sitter i förarsätet eftersom de hade ett försvarsspel som funkade och kan förlita sig på det. De kan lägga lite tid på alternativa lösningar, medan vi får jobba med det som inte funkade. Samtidigt är jag övertygad om vår taktiska skicklighet och flexibilitet. Vi är kapabla att anpassa oss till det vi möter.

Har du några ess i rockärmen att plocka fram på onsdag?

– Ja, det vill jag påstå att vi har. Men det där är en balansgång. Vi har framför allt pratat om grundläggande saker som att komma i fart och gå fullt. Håller man på att prata om massa utmaningar och taktik kan man lätt glömma bort vad det egentligen handlar om. Kommer du inte i fart spelar det ingen roll hur lurig du är.

Hur kul är det vara tillbaka i klubbhandbollen?

– Jätteskoj. Jag är nöjd med mitt val att komma in i klubbhandbollen. Det är härligt att jobba i vardagen igen, både långsiktigt och kortsiktigt, säger Signell som mellan 2012 och 2018 var huvudtränare för IK Sävehofs damer.

Vilka är dina intryck av höstsäsongen i Handbollsligan?

– Precis som alla andra tycker jag det har varit svajiga insatser från samtliga lag egentligen. Både botten- och topplagen har blandat och gett. Det har visat sig att alla verkligen kan slå alla. Det har uppvisats en hög högstanivå men samtidigt en ovanlig låg lägstanivå. Utan att veta säkert tror jag att covid-19 och publiken är en ganska stor faktor till det där.

Hur väl trivs du i Skövde?

– Jättebra. Jag är van sedan min tid i Partille att arbeta med en storklubb. Det andas handboll i kommunen och i hallen. Jag trvis väldigt bra med folket runtomkring. Det är bara synd att man inte får känna på den där pulsen som kommer med en fullsatt Arena Skövde.

På tal om puls. Sverige spelar just nu EM i Danmark. Som tidigare förbundskapten, saknar du mästerskapspulsen?

– Ja, såklart gör jag det. Det känns annorlunda att sitta framför TV:n. Det är ju nervöst nu, haha. Man är van vid att vara med på bänken. Jag vet hur det känns nu och hur de har det, både på gott och ont. Så visst kan jag sakna den där extrema pulsen när jag ser matcherna. Men jag är nöjd där jag är nu.

Just nu ligger ni på en tredjeplats i tabellen. Är du nöjd hittills med era prestationer?

– Efter förutsättningarna är vi relativt nöjda. Det är några matcher som vi kunde gjort bättre. Men det är nog inget lag som helt nöjda med sin poängskörd. Vi har haft rätt så många skador på tongivande spelare som har fått avlösa varandra. Förhoppningsvis kan vi få en bredare trupp längre in i säsongen. Men vi vill fortsätta tampas där uppe i tabellen och kriga om de högsta placeringarna. Sedan på sikt ska vi ett SM-guld som den här klubben inte har gjort på ett tag. Det är våra ambitioner.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Henrik Signells spelar- och tränarkarriär

1983-1997: IK Sävehof
1997-1998: Partille IF
1998-2003: IK Sävehof
2003-2005: Alingsås HK

2005-2010: IK Sävehof (herrjuniorer)
2010-2012: IK Sävehof (assisterande tränare, herrar)
2012-2018: IK Sävehof (huvudtränare, damer)
2016-2020: Sverige (förbundskapten, damer)
2020-: IFK Skövde (huvudtränare)

Foto: Bildbyrån