Mattias Zachrisson: ”Vi är inget kvallag”

Efter ett ofrivilligt avslut på spelarkarriären har Mattias Zachrisson flyttat hem och tillbaka till Eskilstuna Guif. Nu väntar ett nytt kapitel i Irstasonens liv.
– Det är kul såklart att vara inblandad i Guif igen där jag har mitt hjärta, säger Zachrisson.

ESKILSTUNA GUIF–ALINGSÅS HK
TORSDAG 10 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Det var i Estrad Alingsås förra veckan som Mattias Zachrisson gjorde sin debut som assisterande tränare för Eskilstuna Guif. Efter åtta år som spelare i klubben samt sju år utomlands i tyska Füchse Berlin var Zacke plötsligt tillbaka i svensk handboll.

– Det är såklart kul att vara inblandad i Guif igen där jag har mitt hjärta. Jag har följt klubben under mina år utomlands och sett i stort sett alla deras matcher. Jag har haft det där handbollsabonnemanget på CMore, berättar Zachrisson.

Det var tidigare i höstas som Zachrisson lade skorna på hyllan till följd av en efterhängsen axelskada. Ett olyckligt, ofrivilligt slut på en framgångsrik spelarkarriär.

Har det varit svårt att förlika sig med slutet på spelarkarriären?

– Ja, det har varit svårt. Men jag har vetat om det sedan i somras. Jag har bearbetat det länge och mått dåligt över situationen. Men jag har accepterat det och ser ljust på framtiden. Det här är ett roligt steg till att börja med.

Dessvärre för Guifs del blev det ingen Zacke-effekt i bortamatchen mot Alingsås HK. Eskilstuna besegrades med 21–29 och inkasserade tredje raka förlusten.

– Det var inte så mycket att säga. Alingsås var det bättre laget. Vi kom till bra lägen under första kvarten men brände dem. Vi blev osäkra på grund av det och försökte lösa det på egen hand. Då går det fort mot AHK. Matchen förlorade vi sista tio minuterna av första halvlek. I andra försökte vi snygga till siffrorna och åka hem med en bra känsla. Men det vet jag inte heller om vi lyckades med, berättar Zachrisson som tillsammans med sin nya kollega Zoran Roganovic hade ett långt snack med sina spelare efter slutsignal.

Var den matchen ett fall tillbaka jämfört med elvamålsförlusten mot Sävehof?

– Jag har tyvärr inte sett Sävehof-matchen. Jag hade precis hoppat in som assisterande då så jag kan inte svara på det. Men jag skulle nog inte säga att det var ett framsteg sett till spelarnas reaktioner. Vi får snacka ihop oss mer och göra det bättre på torsdag.

När du lämnade Guif 2013 var ni ett lag som slogs om de ädlaste valörerna. Idag befinner ni er på kvalplats. Hur ser du på er situation?

– Det klart vi är en i en tuffare situation. Det här är ett helt annat lag. Men jag skulle säga att det ser betydligt bättre ut i år än förra året. Alla har blivit ett år äldre och Zoran har fått jobba med truppen i ett år. Man ska komma ihåg att Zoran kom till ett splittrat lag med nio-tio spelare som försvann. Det är ingen lätt uppgift att bygga ihop det, men det ser bättre ut nu.

Vad vill Mattias Zachrisson att Eskilstuna Guif ska stå för ute på plan?

– Min handboll i Guif var fart och fläkt. Vi sprang mycket och kontrade. Men som sagt, lagen går inte att jämföra. För mig börjar allt bakifrån. Det gäller att vara tydliga och få ihop försvaret. Då kommer det att lösa sig. Ett kvallag tycker jag inte vi är. Vi är bättre så.

Jag såg dig prata en hel del med Robin Andersson Dickfors under matchen mot Alingsås. Hur skönt är det att vara återförenad med din gamla niometerskollega?

– Ja, det är väl den den enda tillsammans med Rickard Åkerman i dagens Guif som jag har spelat med. Men det där är också en sargad kropp, skrattar Zacke som fortsätter:

– Han är nog också inne på slutet skulle jag tro. Men det klart att det är kul att se honom igen.

Med tanke på er arena och ungdomssektion, vad ser du för potential i Guif?

– Det finns absolut stor potential. Det har varit tufft några år med ekonomin. Men det börjar röra på sig där. Förhoppningsvis kan vi behålla de stora stjärnorna i dagens Guif några år till. Då tror jag det kan bli bra. Men det klart att det finns lag med större budgetar som rycker i exempelvis Eric Johansson. Men här är han storstjärna.

Vem är din förebild som tränare?

– Kristján Andrésson. Han utvecklade mig enormt under åren i Guif. Jag har honom att tacka för mycket.

”Zoran och Zacke” klingar rätt bra. Hur väl trivs du med din nya kollega?

– Det här var första veckan ihop och det känns jättebra. Jag kommer lära mig mycket av hans sätt att träna laget.

Hur lyder ditt segerrecept mot Alingsås HK i returmötet på torsdag?

– Vi ska spela bättre än senast. Vi visste hur AHK spelade och vad de gjorde, ändå lyckades de sist. För oss gäller det att dra dit lägena och vara med från start. Det gäller att vara koncentrerade hela vägen, avslutar Zacke som knappast lär behöva följa sitt Guif från soffan igen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Eskilstuna Guifs spelschema i december

10 december: Alingsås HK (h)
15 december: IK Sävehof (h)
21 december: Redbergslids IK (b)
27 december: HK Varberg (b)
30 december: Önnereds HK (h)

Foto: Bildbyrån