Efter fansens omröstning – Eskilstuna GUIF tilldelas 10 000 kronor till CSR-projektet GUIF Kompis

Eskilstuna GUIF tilldelas 10 000 kronor av handbollens huvudsponsor Svenska Spel till #viställerupp-projektet GUIF Kompis. Det efter att fansen röstat fram Eric Johanssons knorr till den häftigaste spelsekvensen i Handbollsligan i november. Därmed är den andra vinnaren av Månadens Spel utsedd.

Inför säsongen presenterade Svenska Spel och Svensk Elithandboll tävlingen Månadens Spel där fansen röstar fram de häftigaste spelsekvenserna varje månad i Handbollsligan och SHE. Vinnarens förening tilldelas 10 000 kronor av Svenska Spel till ett projekt inom #viställerupp, elithandbollsklubbarnas gemensamma namn på det samhällsengagemang de bedriver.

I november hade juryn plockat fram tre kandidater i Handbollsligan som alla stod för handbollsgodis på hög nivå, men fansen hade en tydlig favorit – Eskilstuna GUIFs Eric Johansson vars knorr-mål fick hela 52 procent av rösterna.

– Det är klart det känns jättekul att man har blivit framröstad. Jag såg ju på Facebook och lite överallt att det var många som hade delat och röstat, så det var jättekul, säger Eric.

Bestämde sig i luften
Han beskriver målet, där han knorrar in bollen bakom målvakten, som mer eller mindre en slump. Även om han såg en lucka i ett sex mot fem-spel var det först när han var i luften som han bestämde sig för att försöka knorra in bollen.

– Jag fick en knuff i luften och jag visste att jag skulle få antingen straff eller två minuter med mig. I det läget visste jag att målvakten inte skulle tänka på att jag skulle göra en knorr, så det läget kom jag på i luften.

Och han är väldigt nöjd med målet.

– Jag har ju gjort några knorrmål tidigare, men det här var en av mina bättre knorrar, skrattar Eric.

GUIF Kompis
Tack vare Erics vinst i Månadens Spel tilldelas Eskilstuna GUIF 10 000 kronor av Svenska Spel till #viställerupp. Det projekt som Eric valt är GUIF Kompis.

– Det går ut på att vi spelare ska vara ute på skolor runt om i Eskilstuna och presentera handboll, hänga med barnen på rasterna och vara med som handbollsstöd, berättar Eric.

Projektet, som bedrivits i några år, kom till för att bidra till att barn och ungdomar inte ska behöva känna utanförskap i skolan. Inom idrotten finns en gemenskap och som idrottare kan man agera som förebild för många. Den vill Eskilstuna GUIF använda sig av genom att vara en extra vuxenresurs ute på lågstadieskolor i kommunen.

– Jag tycker det är viktigt att hänga med alla barn i skolorna. Förhoppningsvis kanske de väljer handboll i framtiden, men det är bra att vara där för alla elever. Jag hoppas att vi gör dagen lite roligare för dem, säger Eric.

Med anledning av pandemin har spelarna inte haft möjlighet att vara ute i skolorna den senaste tiden, men Eric Johansson ser fram emot snart få komma ut och träffa eleverna igen.

– Barnen tycker att det är jättekul att vi är där och de ser oss som förebilder. Det är jättekul för oss också.

Hyllas av tidigare landslagsspelare
Loui Sand, tidigare landslagsspelare och numera ambassadör för #viställerupp och jurymedlem för Månadens Spel, hyllar GUIF Kompis.

– Jag är väldigt glad att GUIF har en satsning som GUIF Kompis, då det dels är viktigt att förmedla glädjen med idrott i allmänhet och handboll i synnerhet i skolor. Det är där framtidens handbollsspelare finns. Dels är det viktigt att barn och ungdomar känner att de har förebilder inom idrotten, och lokala sådana är extra viktiga. Att spelarna är ute i skolorna och umgås med barnen är därför helt fantastiskt, säger han.

Svenska Spels sponsringsprojektledare Stina Packalén lyfter fram idrottens möjlighet till att ge barn och ungdomar ett sammanhang och en gemenskap.

– På Svenska Spel ställer vi upp för svensk handboll, från gräsrot till elit. Vi vet att idrotten har en unik position i samhället när det kommer till att skapa gemenskap. Därför är det otroligt roligt att vi på det här sättet, genom Månadens Spel, kan bidra till ett projekt som verkligen syftar till att genom idrotten få fler barn och unga att känna sig inkluderade och som en del av en gemenskap.

Omröstningen i siffror

Eric Johansson, 52%
Markus Thorbjörn, 27%
Erik Hvenfelt, 21%

De har vunnit Månadens Spel

November: Eskilstuna GUIF, Eric Johansson – GUIF Kompis
September/oktober: IFK Skövde, Victor Ljungquist – fler kvinnliga ledare

Tidigare vinnare SHE

November: IK Sävehof, Laura Jensen – Rullstolshandboll
September/oktober: Skara HF, Rikke Thorngaard – Handboll för alla

www.handbollsligan.se
www.she.se