Martin Mårtensson: “Satt oss i en taskig sits”

Det är skarpt läge när IF Hallbys överlevnad i Handbollsligan står på spel den kommande veckan. Hallby-kaptenen Martin Mårtensson har siktet inställt på att ge allt.

– Det handlar om att ta så många poäng som möjligt, sen får vi hoppas att det bär hela vägen. 

IF HALLBY–HAMMARBY IF
MÅNDAG 25 MARS 19:00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Det rådde inga större tveksamheter när vänsternian tillika lagkaptenen Martin Mårtensson tidigare i veckan förlängde sitt kontrakt med IF Hallby. 

Jag trivs väldigt bra i klubben och i staden och med livet jag har här så det kändes rätt. Och sen tycker jag vi har en spännande trupp på gång nästa år med. Och Jeppe (Jesper Östlund) kommer tillbaka och jag tycker klubben är på väg åt rätt håll så, nej, det var inte mycket att fundera på, berättar 27-årige Mårtensson som, när han inte spelar handboll, jobbar inom byggbranschen. 

– Jag är väl en hederlig knegare som tycker det är gott och slita några timmar på dagen och sen kasta boll och umgås med grabbarna på kvällen.

Mårtensson kommer ursprungligen från Mörrums HK i Blekinge men har även spelat i Redbergslid och Aranäs. På de snart fem säsonger han har gjort i Hallby tycker han att både laget och klubben i stort gjort stora framsteg.

– För Hallby som lag så tycker jag ändå att vi någonstans visat att vi hör hemma på den här nivån. Vi har ju blivit konstanta, från att vara nykomlingar det året jag kom nu för fem år sedan, till att stabilisera oss i ligan. Och vi har även tagit upp ett damlag då som spelar i Handbollsligan dam och jag tycker att klubben gör mycket rätt saker runt omkring för att visa att man är en elitförening. 

Den här säsongen har däremot varit något tuffare för Jönköpingslaget och man har skapat sig ett tufft utgångsläge inför de två avslutande matcherna där man troligen behöver full pott för att komma över kvalstrecket. Men Mårtensson är trots allt positiv till Hallbys framtid. 

– Vi har ju fortfarande målet inställt, som vi haft de senaste åren, att få ta hem ett slutspel till Arenan här i Jönköping. Det är många i och runt klubben som är värda det och det är det som är vårt mål, att få spela slutspel med Hallby. 

I nuläget får man dock fokusera på att säkra fortsatt spel i Handbollsligan och två svåra motståndare i form av Hammarby och Kristianstad väntar för Hallbys del.

– Vi har ju satt oss i en taskig sits den här säsongen genom rätt många svaga insatser blandat med några där vi kanske borde haft med oss poäng men inte lyckats knyta ihop det. Det handlar om att ta så många poäng som möjligt, sen får vi hoppas att det bär hela vägen. Vi är lite beroende av andra resultat som ska gå in där också så oavsett var det blir av det här handlar det om att försöka göra två bra insatser och få med sig två bra resultat med ju.

Även om man går på ledighet eller om man går in i en kvalserie vill man ha med sig en go känsla.

Hur ska ni göra för att ta poäng av Hammarby på måndag?

– Hammarby är ett väldigt bra lag. Många duktiga spelare och en intelligent tränare i (Patrik) Fahlgren på bänken där så den stora delen är att få ner deras målproduktion på deras bärande spelare. (Edwin) Aspenbäck är ju väldigt het just nu och jag tycker att de spelar väldigt klokt, bra bollsläpp och så där. Och sen när vi väl får chansen att ställa om vara skarpa i det då och straffa dem, säger Mårtensson om måndagens hemmamöte med Hammarby som har avkast 19:00

Som lagkapten och en av Hallbys mer rutinerade spelare fyller Mårtensson en viktig roll i laget i den tuffa säsongsavslutningen som väntar. 

– Egentligen gäller det väl alla vi som sitter på några års rutin och erfarenhet, att sprida det lugnet och tryggheten till alla gubbar i laget att någonstans hamna där vi vill hamna på de här resterande två matcherna och eventuellt då några till. Att folk då fortsätter hålla fokus och att man har roligt nere på träningarna även om alla som sagt är lite missnöjda med där vi har hamnat i år. Så det är väl den stora delen, att hålla fanan högt och fortsätta tro på det vi gör.

SIXTEN ÖSTBÄCK