Lovisa Liljenberg: ”Bidrar med extremt mycket energi”

Lugi HF är på sluttampen av sin 18:e raka säsong i damernas högsta serie i handboll. Men på onsdagskvällen riskerar de vinröda nedflyttning. En seger hemma mot VästeråsIrsta HF är ett måste om Lugi ska klara sig kvar i Handbollsligan.

– Självklart vill man prestera när det väl gäller, säger Lugis Lovisa Liljenberg.

LUGI HF–VÄSTERÅSIRSTA HF
ONSDAG 27 MARS 19:00
SÄNDS PÅ HANDBOLLSLIGAN LIVE

Lundaklubben Lugi HF har tillhört högsta serien sedan 2006. De vinröda har många år gått långt i SM-slutspel. Men de senaste säsongerna har varit allt annat än toppstrid för Lugi.

I fjol slutade de på en niondeplats i tabellen, och inför onsdagskvällens slutomgång befinner de sig på jumboplats.

Tabelltolvan Lugi får besök av ett slutspelsjagande VästeråsIrsta i omgång 22.

– Vi vet om att matchen är väldigt viktig. Vi har finslipat på avtalen. Det gäller att hela laget är fokuserade mot Västerås, säger Lovisa Liljenberg, 20.

Lugi kommer närmast från en direkt avgörande vinst borta mot Kungälvs HK.

– Det var inte den finaste handbollen direkt. Vi svarade för en riktig kämpainsats och visade att vi verkligen vill vara kvar i serien. Alla bidrog på plan, fortsätter vänsternian tillika den egna produkten Liljenberg som har gjort 47 mål och 24 assist under den gångna säsongen.

– Jag känner väl att säsongen har gått upp och ner för egen del. Jag slarvar bort bollen ibland. Därför känner jag att jag behöver mer rutin. Men självklart är det väldigt roligt att få förtroendet på nio meter.

Vilka delar av ditt spel vill du förbättra?

– Asså det är väl mitt skott. Jag vill bli mer farlig på alla håll och kanter. Sen att hitta lugnet också och inte stressa upp mig.

Under säsongen har Lugi bytt tränare från tysken Timo Glave till Johan Zanotti. Den sistnämnda är därmed tillbaka i Lugis organisation efter sex år i klubben mellan 2008 och 2014.

– Zanotti bidrar med extremt mycket energi. Jag tycker att han och Mads (Lyhne Nielsen) funkar bra tillsammans. Jag är trygg med det tränarparet.

Känner du någon press inför onsdagens match?

– Ja men självklart vill man prestera när det väl gäller. Vi vill hålla oss kvar i ligan. Men jag försöker inte tänka så mycket på tabelläget, svarar Liljenberg som till vardags jobbar på sjukhus.

Vad tror du VästeråsIrsta kommer att hota med?

– De har ett bra skytte och starka duellspelare. Jag tror att det blir en riktig rivarmatch. Det kommer bli ett tufft spel för båda.

Lugi ligger sist i Handbollsligan dam med 7 poäng på 21 matcher. Tabellelvan Kungälv ligger en poäng före Lugi. Kungälv möter HK Aranäs på bortaplan, medan Lugi ställs mot VästeråsIrsta HF. Vid Lugi-förlust, alternativt kryss, är Lundalaget klart för nedflyttning.

Den sista slutspelsplatsen står mellan Skövde och VästeråsIrsta HF. Skövde (19 poäng) möter Höör på hemmaplan, medan Västerås (18 poäng) gästar Lugi.

OLOF THYRELIUS ERICSON

OMGÅNG 22

Onsdag 27 mars, 19.00: HK Aranäs–Kungälvs HK
Onsdag 27 mars, 19.00: Lugi HF–VästeråsIrsta HF
Onsdag 27 mars, 19.00: IK Sävehof–Önnereds HK
Onsdag 27 mars, 19.00: Skövde HF–H65 Höör
Onsdag 27 mars, 19.00: IF Hallby–Skuru IK
Onsdag 27 mars, 19.00: Skara HF–Kristianstad HK

Foto: Bildbyrån