Wilma Svedung: ”Kapacitet att ta fler poäng”

Tabellåttan VästeråsIrsta har inte levt upp till sina egna förväntningar och siktar på att göra en bättre andra halva av säsongen. För Wilma Svedung o co börjar det uppdraget på tisdag kväll då SHE drar igång igen.
– Vi är väl förberedda och revanschsugna. Vi har kapacitet att ta fler poäng, berättar Svedung.

VÄSTERÅSIRSTA HF–BODEN HANDBOLL IF
TISDAG 22 DECEMBER 17.15
SÄNDS PÅ CMORE

Efter ett månadslångt EM-uppehåll återstartar SHE på tisdag kväll. 17.15 möts VästeråsIrsta HF och Boden Handboll och 19.00 bjuder H65 Höör och Kungälvs HK upp till kamp.

Vi tog ett snack med VästeråsIrstas Wilma Svedung som kom till klubben 2016, blott 17 år gammal. Samma höst gjorde hon även sin SHE-debut.

– Jag spelade i Gökstens HK innan jag flyttade till Västerås. Det var egentligen inte tänkt att jag skulle spela i A-laget vid ankomst. Men laget var skadedrabbade den hösten så jag fick möjligheten av Frenne Båverud att följa med på ett träningsturnering. Där tog jag för mig och fick fortsätta hänga med på matcher. Det blev mestadels inhopp bakåt, berättar Svedung som fortsätter:

– Men jag satt aldrig och grubblade över speltiden. Det var bara roligt att få följa med och se. Jag tänkte att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Det här är min första säsong med mycket speltid då jag var skadad i fjol.

Är du nöjd hittills med dina egna säsong?

– Jag skulle inte riktigt säga att är nöjd. Det finns otroligt mycket som jag behöver bättra på. Samtidigt kan jag inte vara för hård på mig själv. Som sagt är det min första fulla säsong med träning och speltid. Men med lite tid och självförtroende kan det bli bra, fortsätter Svedung som gjort 22 spelmål och tio assist i serien än så länge.

Efter en höst med endast tre segrar och sju förluster har VästeråsIrsta haft en del att slipa på under uppehållet. Svedung berättar att diskussionerna framför allt har handlat om de tekniska felen.

– Det där är svårt att sätta fingret på. Vad som ligger bakom de tekniska felen. Vi har inte haft flytet i anfallsspelet utan spelat stressat. Det kanske är lite orutin och otydligheter i spelen. Men jag tror det kommer släppa för oss. Annars blir det tungt. Man vinner inga matcher i SHE med tekniska fel i anfallen.

Hur revanschsugna är ni inför återstarten?

– Jäkligt revanschsugna. Vi vill visa vad vi går för och komma upp i önskad nivå. Vi har kapacitet att ta fler poäng. Med tre segrar på tio matcher kan man inte vara nöjd.

Hur kändes måndagens träning?

– Det kändes bra. Vi är peppade och väl förberedda inför Boden. Vi gick igenom några sista taktiker inför mötet.

Hur kul ska det bli att spela spela matcher igen?

– Oerhört kul. Vi har faktiskt pratat om det i laget. Om vardagen runtomkring och hur allt är tråkigt och mörkt. Vi har sagt att vi ska bara fokusera på att komma till hallen och njuta av att spela handboll. Det är få förunnat att hålla på med idrott i sådana här tider. Det är många som bara får sitta hemma och häcka.

Hur var uppehållet för din egen del?

– Jag lyckades hålla mig frisk och körde hård fysisk träning. Det har inte varit några större skillnader från föregående år, menar Svedung som vid sidan av handbollen pluggar till ekonom på Mälardalens högskola i Västerås.

– Till våren blir jag klar med utbildningen. Ser får vi se hur läget är med pandemin. Om jag pluggar två år till eller om jag hittar något attraktivt jobb här. Min pojkvän spelar bandy i Västerås SK så de närmsta åren blir vi kvar här, berättar Svedung som växte upp i Hallstahammar.

Boden är tabelljumbo och väntar fortfarande på sina första poäng. Finns det risk för underskattning på tisdag?

– Vi vet att Boden är ett riktigt krigargäng som också kommer göra allt i sin makt för att ta två poäng. Så vi ska inte underskatta dem på något vis. De har många bra handbollsspelare. Dessutom har vi haft en ganska dålig lägstanivå under hösten. Så vi måste ta tag i oss själva innan vi kan hålla på med sånt där. Fokuset ligger på oss själva.

Men det finns inget annat än två poäng?

– Haha, nej. Två poäng vore den bästa julklappen vi kan ge oss själva. Vi behöver verkligen alla poäng vi kan få. Det är dags att visa varandra att vi bättre än vad tabellplaceringen visar. Revanschen från hösten börjar på tisdag, avslutar 21-åriga Svedung.

OLOF THYRELIUS ERICSON

VästeråsIrstas interna MEP-liga

1. Victoria Otrander, 16,71 MEP-poäng
2. Frida Rosell, 15,18
3. Viktoria Högström Unell, 12,62
4. Josefine Hultberg Dahlgren, 11,82
5. Ellen Göthlin, 10,18
6. Emma Aarnio, 8,61
7. Wilma Svedung, 8,15
8. Carolina Ingesson, 7,65
9. Martina Granberg, 7,4
10. Johanna Hellgren, 4,66

Foto: Bildbyrån