Mario Lipovac: ”Inte enkelt med nytt lag”

Hur kombinerar man elithandbollsspel i Ystads IF med arbete som travexpert på Sportbladet? Fråga bara Mario Lipovac, som spenderar sina lagresor med att kolla på hästar.

– Får jag välja mellan en Handbollsligan-match och V75 tar jag V75, menar Mario Lipovac.

YSTADS IF–AIK
ONSDAG 30 JANUARI 18.30
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Det är på sidan av handbollsspelet som Mario Lipovac hjälper till folk med travtips. Ända sedan barnsben har Lipovac intresserat sig för hästar, mycket tack vare hans far. 

– Jag fick hänga med han några gånger till en travkiosk när jag var yngre. Sedan dess har det bara växt på mig. Jag tycker det är roligt med hästar. Jag kan lätt koppla av från handbollen då. När de andra i laget kollar på serier i bussen tittar jag på trav, berättar Lipovac. 

Ystads IF träningsspelade för fullt i Danmark i januari. Laget spelade två matcher mot TTH Holstebro som båda slutade i förlust.

– Det kändes verkligen som träningsmatcher. Vi testade lite olika försvar. Det var ett duktigt lag vi mötte. Men det är viktigt att få matchtempot som annars inte går att få på träningar. 

Förutom vänskapsmatcherna hann Ystad även med att kolla på ett par VM-matcher i Herning och träffa lagkamraten Kim Andersson som spelade VM för Sverige.

Blir man inspirerad när man ser så bra handboll live? 

– Alltid. Jag brukar följa Champions League då de bästa matcherna spelas där. Man tittar lite på vad dem gör.

Mario Lipovac var delaktig i alla 21 matcher i höstas. Totalt blev det 35 mål framåt. Inför vårsäsongen ligger Ystads IF på en fjärdeplats, med två poäng upp till tvåan IFK Skövde.

Är du nöjd med din höstsäsong?

– Absolut inte. Jag tycker det finns mer att ta fram. Lite samma tendens hade jag första halvåret i IFK Kristianstad. Man vill gärna att spelet ska släppa direkt men det är inte helt enkelt med ett nytt lag. 

– I försvaret har det gått hyfsat, men framåt vill jag göra fler mål och hjälpa laget. 

Vad är det som gäller mot AIK?

– Det är den gamla klyschan. Att sätta dit målvakt- och försvarsspelet och sedan springa. Vi brukar kunna slänga loss lite extra på hemmaplan. Många i laget är ivriga på att sätta igång. Vi revanschsugna mot AIK sedan bortaförlusten i höstas. Det hade vart skönt med att börja andra delen av säsongen med en vinst.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Ystads IF:s interna skytteliga

Ludvig Hallbäck, 117
Kim Andersson, 97
Anton Hallbäck, 65
Johan Dahlin, 48
Jonathan Svensson, 47
Hampus Andersson, 46
Alexander Borgstedt, 37
Mario Lipovac, 35
Lasse Balstad, 21
Linus Andersson, 19