Hallagård: ”Besviken på försvarsspelet”

IK Sävehof har lämnat en tuff vecka bakom sig. Först förlorade man toppmötet mot H65 Höör. Sedan tappade Partillelaget två poäng hemma mot Siofok i EHF-cupen. 

– Det är roligt men tufft med två matcher i veckan, berättar Elin Hallagård. 

IK SÄVEHOF–BODEN HANDBOLL • ONSDAG 30 JANUARI 19.45 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

Tabelltrean IK Sävehofs förlust mot H65 Höör innebar att lagen nu skiljs åt med sex poäng. 29–23 slutade matchen efter bland annat åtta mål av skytteligaledaren Mikaela Mässing.

– De var helt klart bättre än oss. Det har de visat under säsongen, så förlusten var inte särskilt orättvis. All heder till Höör, menar Sävehofs pådrivare Elin Hallagård.

Vad var det som saknades spelmässigt för er del?

– Det var försvarsinsatsen som gjorde att vi föll. Vi tappade våra roller vilket skapade oreda. De fick oss att springa mycket. Vi brukar vara stabila bakåt, så vi kände inte riktigt igen oss. Vi var besvikna på försvarsspelet, berättar 30-åringen. 

Efter uttåget i Champions League i höstas kastades Sävehof in i EHF-cupens gruppspel som sattes igång i januari.

Matchen mot Siofok spelades i lördags. Trots hemmaplan och ledning 18–17 i andra halvlek förlorade Sävehof med siffrorna 24–30. Därmed har laget fortfarande inte tagit några poäng i europaspelet den här säsongen. 

– Det är ständigt förlorande för vår del i Europa. Matchen i lördags var ändå positiv. Det var en av få europamatcher som vi spelade som ett lag. Alla bidrog och vi spelade ett mycket bättre anfallsspel. Dessutom hittade vi tillbaks till ett stabilt försvarsspel. I slutet rann det iväg när deras toppspelare drog i ytterligare en växel, men överlag är vi nöjda med den insatsen. 

Elin Hallagård överraskades ordentligt i december när hon kallades in av förbundskaptenen Henrik Signell till EM i Frankrike. Totalt blev det fyra mästerskapsmatcher för Hallagård, som fick gott med speltid.

– Det var svårt att förstå vad som hände när jag fick samtalet. Sedan tänkte jag att det skulle bli mest bänktid och att vara förberedd på att hoppa in vid läge. Jag trodde inte alls att det skulle bli så mycket speltid. Det var väldigt kul.

– Jag gillar att inte vara förberedd utan bara köra på utan något att förlora. Det var en häftig upplevelse. I efterhand var det synd att vi inte vann mot Frankrike i mellanrundan men jag är väldigt nöjd att jag vågade och tog för mig. 

Vilka lärdomar och erfarenheter får man av mästerskapsmatcher?

– Det är samma som Champions League-matcher. Att kunna prestera under större press och mycket publik. Man får träna på att tänka bort de yttre faktorerna och bara fokusera på en själv. Det är handboll med högt tempo och 100 procent i varje situation. Det är väldigt lärorikt att uppleva det.

Sävehof gästas på onsdagskvällen av tabellelvan Boden. En match som måste vinnas om Sävehof ska hänga med H65 Höör och Skuru i den absoluta toppen. När lagen möttes tidigare i höst vann Sävehof med 28–25. 

– Jag minns att vi spelade jämnt med dem borta. Vi har inga problem att vara taggade. Vi vill verkligen ta poäng i varje match nu. Vi vill ta revansch på oss själva för insatsen sist, avslutar Hallagård.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SHE-spelare i EM

Mikaela Mässing, Sverige, H65 Höör
Olivia Mellegård, Sverige, IK Sävehof
Elin Hallagård, Sverige, IK Sävehof
Mathilda Lundström, Sverige, IK Skuru
Petra Kudlackova, Tjeckien, Kristianstads HK