Månadens spelare i januari: Sarah Carlström

Sist i tabellen – men långt ifrån att ge upp. Sarah Carlström har tagit ansvar för Kristianstad HK, snittat nästan tio mål per snitt i år och har nu utsetts till Månadens spelare i SHE. 

KRISTIASTAD HK–BK HEID • FREDAG 1 FEBRUARI 19.00 • SÄNDS PÅ SHE PLAY

Förra året slutade Kristianstad HK femma i SHE innan det blev respass i kvartsfinalen mot Lugi HF. Inför den här säsongen tippades laget på en ny slutspelsplats av tränarna i ligan men dit är vägen lång.

Faktum är att Kristianstad legat sist efter sju av de 15 omgångar som hittills spelat. Men laget har sett nytt ljus, mycket tack vare en strålande månad av Sarah Carlström.

26-åringen inledde året med att göra elva mål på moderklubben H65 Höör och fortsatte med nio mot Boden, elva i segermatchen mot Skara och sedan åtta mål och sju assist borta mot Önnered senast. 

– Det har varit en väldigt frustrerande säsong och det har inte alls funkat som vi hade hoppats. Det har inte varit så kul efter alla dessa förluster när vi känt att vi kan bättre. Därför var det väldigt skönt att besegra Skara i senaste hemmamatchen och det kändes även bra borta mot Önnered senast även om det blev förlust till slut, säger 26-åringen som nu efter 39 mål på de fyra senaste matcherna sammanlagt har gjort 89 i SHE den här säsongen. 

Med det är hon tredje bästa målskytt i SHE, ett mål bakom Lugis Hannah Flodman och ytterligare åtta bakom H65:s landslagsspelare Mikaela Mässing. 

Tittar du i skytteligan ibland? 

– Nej, det gör jag inte. Jag tänker mer på våra matcher och hur vi ligger till. 

Hur summerar du januari för egen del?

– Jag har känt mig i bra form och det har funkat spelmässigt. Jag har fått och tagit mycket. Sen är det så klart jättekul att få en sån här utmärkelse. 

Finns det risk att lagkamraterna litar för mycket på dig och lägger över ännu mer ansvar på dig?

– Nej, det tycker jag inte utan vi kör alla på och hjälper varandra. Sen gillar jag att jag får ansvar, men vi är många som tar det. 

I morgon väntar en viktig match Carlström och hennes Kristianstad. Heid, som liksom Boden och Kristianstad skrapat ihop fem poäng, kommer på besök till nordöstra Skåne. Poäng – och Kristianstad lämnar jumboplatsen. 

– Det är en viktig match för oss, men å andra sidan är alla viktiga just nu. Vi ska göra vad vi kan för att inte ligga sist och åka ur, så alla matcher och poäng är viktiga nu. Vi har fortfarande goda chanser. 

Vad krävs för seger mot Heid? 

– Att vi sätter vårt försvarsspel och springer på kontringar, att vi får de lätta målen framåt, säger Carlström, som är i högform och inte märker av de tidigare dubbla korsbandskadorna. 

– Tidigare tänker jag en del på dem och på var jag gjorde, men det har jag släppt nu. Det är oerhört skönt att kunna spela ut som tidigare. 

DANIEL VANDOR

SARAH CARLSTRÖMS JANUARI

4 januari: H65 Höör (h), 21–31
11 mål, 1 assist, 5,14 MEP-poäng
13 januari: Boden (b), 23–28
9 mål, 1 assist, 3,00 MEP-poäng
18 januari: Skara (h), 28–23
11 mål, 1 assist, 5,67 MEP-poäng
26 januari: Önnered (b), 27–29
8 mål, 7 assist, 6,17 MEP-poäng

BÄST MEP-SNITT PER POSITION I JANUARI

Målvakt: Hanna Edvardsson, Skövde HK (2,6)
Vänstersex: Melanie Felber, Skara HF (2,3)
Mittsex: Linnea Jönsson, Önnereds HK (3,8)
Högersex: Evelina Källhage, H65 Höör (3,4)
Vänsternio: Sarah Carlström, Kristianstad HK (5,1)
Mittnio: Melissa Petrén, Lugi HF (3,8)
Högernio: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK (3,3)

MÅNADENS SPELAERE

September: Sofie Börjesson, Kungälvs HK
Oktober: Mikaela Mässing, H65 Höör
November: Mathilda Lundström, Skuru IK
Januari: Sarah Carlström, Kristianstad HK
Månadens spelare utses av en jury bestående av representanter från SHE, handbollsmagasinet #Avkast och förbundskaptenen HenriK Signell

Foto: Christoffer Borg-Mattisson