Marcus Ekman: ”Finns inga lätta matcher i serien”

För några dagar sedan bröt Eskilstuna Guif en oönskad trend. Marcus Ekman berättar om lagets ovana situation och om att konkurrera med sin bror på samma position. 

ESKILSTUNA GUIF–AIK
ONSDAG 14 NOVEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Efter sex raka förluster tog Eskilstuna Guif sin första seger sedan 30 september i söndags. På hemmaplan vann laget med 27–22 mot Önnered och väckte nytt liv i säsongen.

– Den segern betydde nog ganska mycket för många av oss. Vi har inte fått den starten vi hoppats på med sex raka förluster, men vi har ändå alltid haft en go känsla i laget. Efter segern mot Önnered ser vi nu fram emot fler matcher, säger Marcus Ekman.

Guif har annars haft en stark tradition att utmana topplagen. Laget har gått till slutspel tio år i rad och den tuffa hösten har delvis varit en ny situation för flera spelare i laget.

– Lite ovant har det varit. Vi är inte direkt vana vid att förlora så många matcher i följd. Spelet har inte riktigt fungerat, men det är bara att fortsätta jobba på och bygga vidare efter vinsten mot Önnered. Och att sedan nå vårt mål att gå till slutspel igen.

Vad har ni inte fått att fungera i spelet?

– Vi har väl inte varit effektiva nog i båda riktningarna. Mest har det varit att försvarspelet inte stämt – samarbetet mellan varandra och målvakterna. Men vi har gått igenom mycket på träningarna för att förbättra den delen av spelet. I anfallsväg har vi kommit till lägena, men i avslutat har vi varit för ineffektiva.

Under hösten har Marcus Ekman gjort comeback på allvar efter skada. Mittnian missade nästan hela förra säsongen på grund av en knäskada, men har nu spelat alla matcher och stått för en del poäng (24 mål och fem assist).

– Det är jättekul att spela handboll igen. Förra säsongen var riktigt tråkig för mig, men det är skönt att vara tillbaka. Skadan är inget som hindrar mig just nu. Jag tycker ändå jag hittat tillbaka i mycket av mitt spel. Det är väl bara den sista tiondelen med rytm och tajming som jag behöver jobba extra lite på.

20-åringen kommer från en riktig handbollsfamilj. Pappa Janne Ekman är tränare för Guif och assisterande förbundskapten i damlandslaget. Mamma Karin Karlsson var lagkapten för klubbens damlag i flera år och dessutom är Marcus Ekman lagkamrat med tre år äldre brorsan Daniel.

– Handboll har alltid varit prio ett i familjen under uppväxten. Man har växt upp med att att titta på tv-matcher varje kväll efter träningar. Sporten har varit en riktig stor del i mitt liv och kommer nog att vara det ett tag framöver också.

Har det alltid varit självklart att välja handboll eller har du utövat andra sporter?

– När jag var yngre spelade jag fotboll och det var nog den främsta sporten under de första åren. Jag spelar även golf på hobbynivå. Jag visste inte riktigt vad jag skulle välja i början av tonåren, men sedan blev det självklart att välja handboll. Jag hade många kompisar och även familjen inom handbollen så det vägde över.

I Guif spelar du på samma position (mittnio) som din bror. Hur är det?

– Det är både kul och utmanande. Han är en duktig spelare och jag lär mig mycket av honom. Jag vet hur han fungerar lite extra bra i och med att vi är bröder. Vi befinner oss också i en konkurrenssituation och vill utmana varandra på träningarna. Man vill alltid spela och när vi spelar på samma position vill man visa vem som ska spela.

Och sedan ska er pappa välja vem av er som ska spela…

– Haha, precis. Det blir en lite konstig situation, men jag tycker att det fungerar bra.

Har ni som bröder triggat varandra mycket genom åren?

– Ja, alla fall när vi tävlat mot varandra. I privata livet har vi alltid tävlat och då är det kul att vara bättre än brorsan. Vi har spelat mycket golf tillsammans och tävlat om vem som har lägst handikapp. Just nu leder jag, men vi får hur ställningen är nästa sommar.

Under onsdagen får Eskilstuna Guif nästa chans att klättra uppåt i tabellen. AIK står på noll poäng efter elva omgångar och gästar Stiga Sports Arena.

– Det kommer att bli en tuff match. Vi har bevisat för oss själva att det inte finns några lätta matcher i den här serien. Det är hundra procent som gäller oavsett motstånd. AIK lär också vara sugna på att ta sina första poäng. Vi behöver göra det vi ska för att vinna genom att bygga vidare på det vi lyckades med i förra matchen.

MARCUS HEED

Sju matcher utan seger – sedan bröt Guif trenden

3/10: Sävehof (h), förlust 28–28
12/10: IFK Ystad (b), förlust 26–30
15/10: Lugi (b), förlust 25–26
19/10: HIF Karlskrona (h), förlust 23–28
31/10: Ystads IF (b), förlust 24–26
3/11: Redbergslid (h), förlust  23–32
11/11
: Önnered (h), vinst 27–22