Mikaela Johansson: ”Vet vad matchen betyder”

Laddat bottenmöte i SHE mellan Skara och Kristianstad. Mikaela Johansson berättar hur det ska bli att möta sin gamla klubb och erfarenheterna från säsongen i Tyskland.

SKARA HF–KRISTIANSTAD HK • ONSDAG 14 NOVEMBER 19.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

På två säsonger gjorde Mikaela Johansson 182 mål för Kristianstad. Nu ställs 27-åringen mot sin gamla klubb för första gången. Inför bottenmötet mellan Skara och Kristianstad är båda lagen i behov av poäng för att få lite andrum.

– Jag är väldigt taggad. Det är en kul och viktig match för båda lagen. Det kommer nog att bli ställningskrig oavsett. Vi får se hur mycket finlir det blir eller om det bara blir en fråga om inställning. Det ska i alla fall inte vi ha några problem med. Vi vet vad matchen betyder för oss, säger Mikaela Johansson. 

Inför säsongen återvände Mikaela Johansson till svensk handboll efter en säsong i tyska klubben Halle Wildcats. Den tidigare Skövde- och Kristianstadspelaren valde då att skriva på för Skara.

– Det var en intressant lösning. Tidigare har man alltid fått börja om genom att skaffa nya kontakter och hitta ett liv utanför handbollen. När jag gick till Skara behövde jag inte gå igenom den processen igen och det lockade. Jag känner flera spelare sedan tidigare och ur ett handbollsperspektiv har Skara ett intressant projekt. Med Magnus Frisk som tränare vet jag att jag får bra träning och jag trivs med hans filosofi. Klubben är också väldigt seriös och noggrann. Det kändes viktigt för mig att man kan lägga full fokus på handbollen. 

Hur var det att spela en säsong i Tyskland?

– Det gav mig väldigt mycket erfarenhet. Det är ett annorlunda spel och att få möta nya spelare där man får läsa in sig mer var nyttigt för mig. Till viss del skiljer sig många delar från Sverige. Jag kan tycka att spelarna är individuellt mer skickliga i Tyskland. De tränar mer individuell teknik i yngre åldrar och det är mer variation i avsluten från niometare och kantspelare. I Sverige är det mer fokus på att man ska spela tillsammans som ett lag. 

I Skara är Mikaela Johansson en av lagets mest formstarkaste spelare. I de tre senaste matcherna har mittnian gjort 24 mål. Hittills har laget tagit fyra poäng på åtta matcher. 

– Det är klart att det är roligt att man bidrar på planen, men det går ut på att laget tar poäng. Så länge vi inte gör det spelar det ingen roll hur bra det går för mig eller någon annan. Men jag känner att jag växt in i laget och hittat min roll. Jag har blivit varm i kläderna och hoppas att jag kan fortsätta på samma sätt. 

I helgen förlorade Skara mot Lugi på bortaplan med 27–36. 

– Att släppa in 36 mål är på tok för mycket. Rent generellt var det lite för mycket alibispel också där vi inte gör jobbet fullt ut. Vi vill vara ett lag som smäller på och lever på energi. När vi inte gör det kan det sluta med sådana siffror som mot Lugi. Det går inte annat än att ge 100 procent. Annars åker man på torsk, säger hon och fortsätter:

– Vi har pratat om situationen i laget. Att vi inte riktigt kommit upp i nivå under en hel match. Vi har spelat bra i perioder, men inte fått till det hela vägen. 

Vad måste ni se upp med i onsdagens match mot Kristianstad?

– Jag tycker att Kristianstad har ett strukturerat och bra försvarsspel. För oss gäller det att få isär deras defensiv och få bort alibisatsningarna. Vi måste vara modiga i varje situation och få hål på dem bakåt. Ser vi till vår förra match är det viktigt att vi får till vårt försvarsspel bättre också.

MARCUS HEED

Skaras nyförvärv inför säsongen

Melanie Felber, Fredrikstad BK
Oliwia Kaminska, GTPR Gdynia
Natasha Anitkj, Iuventa Michalovce
Sofia Berndtsson, Skövde HF
Amanda Thorp, IK Sävehof
Mikaela Johansson, Halle Wildcats
Sara Johansson, Randers HK
Emma Arlestad, Skövde HF
Emma Frisk Nävarp, Skövde HF
Elsa Frisk Nävarp, Skövde HF