Måns Landgren: ”Jag står alltid redo”

Måns Landgren brinner för sin moderklubb och omgärdas av internationell erfarenhet.

– Som målvakt får jag det bästa man kan få, säger Ystads publikfavorit.

YSTADS IF-ALINGSÅS HK
FREDAG 16 NOVEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN

I tonåren väljer många unga spelare vilken sport man ska prioritera. Innan Måns Landgren valde att satsa på handboll fullt ut var han även fotbollsmålvakt i Malmö FF.

– Jag spelade fotboll tills jag var 17-18 år och gick på fotbollsgymnasium i Malmö. Jag tränade konstant med Malmö FF och spelade i division fyra samtidigt som jag spelade handboll. Som handbollsmålvakt känner jag att har stor nytta av mina fotbollsegenskaper. I och med att jag är lite kortare viker jag kroppen mer och kasar mig ibland, istället för att göra klassiska handbollsutfall. Med min spelstil och kroppstyp har jag utnyttjat det maximalt.

När Måns Landgren fick sitt första kontakt med Ystads IF och blev uppflyttade i a-laget blev det full fokus på handboll.

– Det är inget jag ångrar idag, även om jag alltid tyckt att fotboll är roligt också. Till slut blev det naturligt. Jerry Hallbäck tog ut mig i u-landslaget och jag kände att jag inte kom vidare i fotbollen. Det gick fortare framåt för mig i handbollen och då valde jag att köra fullt ut på det.

Ystads explosive målvakt är även fostrad i klubben.

– Jag känner mycket för klubben. Jag har gått igenom alla steg och vann bland annat pojk-SM med 98-laget. När jag kom upp spelade min kusin Lukas Nilsson i a-laget och det var otroligt inspirerande. Ystads IF är en familjeförening. Min bror spelade i klubben och hela familjen har varit här även om pappa är röd (IFK Ystad). Vi är en bra klubb där många unga står på tillväxt.

Sedan Landgren debuterade i högsta serien har han mestadels varit backup till veteranen Anders Persson, men när han väl fått chansen har han stått för flera avgörande insatser. Mot Lugi räddade han 62 procent av motståndarskotten och i den täta segermatchen mot Eskilstuna Guif var Landgren uppe på 43 procent.

– Det känns rätt bra. Jag har får bra träff i matcherna jag hoppat in. Konkurrensen i laget är perfekt. Anders är en riktigt bra målvakt och jag står alltid redo om han inte får träff i matcherna. Om jag ska ta ännu ett kliv behöver jag nog hålla mig mer stabil och jämn över längre perioder. Då kommer försvaret att känna sig tryggare med mig.

Förutom att bilda målvaktspar med en av seriens mest erfarna målvakter drillas Måns Landgren även av en gammal stormålvakt med enorm rutin från stora mästerskap och spel på världstoppen. 40-årige Mattias Andersson avslutade karriären i våras och blev ny målvaktstränare i Ystads IF inför säsongen.

– Det har verkligen klaffat riktigt bra. Mattias är proffsig in i minsta detalj. Vi tittar på matcherna tillsammans och han förklarar vilka saker man kan göra annorlunda. Han har alltid varit en förebild för mig också och att jag nu får jobba med honom är en fantastisk möjlighet.

Vad har han lärt dig?

– Jag har alltid haft problem med kantskott. Nu har han försökt få mig att hitta ett större lugn utan att flaxa så mycket och göra yviga rörelser. Nu ska jag lita mer på mig själv, vänta ut och sedan explodera. Tidigare har jag gjort för mycket rörelser, men nu har vi tränat mycket det här sakerna. Det var lite svårt att vänja sig i början, men nu känner jag att det gett resultat.

Under fredagens ställs Ystad mot Alingsås på hemmaplan. På de sex senaste mötena har Ystad bara lyckats vinna två gånger mot västgötarna.

– Det blir en tuff match. Vi har brukar ha problem med deras snabba kontringsspel. Men får vi bra träff bakåt och är kliniska framåt kan vi stoppa det. Om allt går som det ska tror jag att vi kan nypa den matchen med tre-fyra bollar.

MARCUS HEED

Högst räddningsprocent i Handbollsligan

Leo Larsson (IFK Kristianstad) 41%
Richard Kappelin (IFK Kristianstad) 41%
Anton Hagvall (Lugi) 39%
Tobias Thulin (Redbergslid) 39%
Gustav Skagerling (Alingsås) 38%
Marcus Cleverly (IFK Ystad) 37%
Måns Landgren (Ystads IF) 37%
Niklas Kraft (Alingsås) 36%
Robin Paulsen Haug (HK Malmö) 36%
Josip Cavar (Lugi) 36%

Foto: Matilda Ahlberg/Bildbyrån