Marc Uhd: ”Positivt överraskad av svensk handboll”

Seger ikväll är ett måste för Marc Uhd och hans Lugi. Vi tog ett snack med den danska huvudtränaren inför vad som eventuellt kan bli hans sista match i vinrött. 

– Jag är riktigt glad över den här tiden i Lugi, säger Uhd som flyttar hem till Danmark i sommar. 

LUGI HF–IK SÄVEHOF
TISDAG 19 APRIL 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

Efter en succéartad start på SM-slutspelet ligger vinröda Lugi under med 1–2 i matcher mot IK Sävehof. Förlustmarginalen i match 3 blev åtta bollar stor för Marc Uhds gäng. Frågan är om Lundalaget kan resa sig på tisdag kväll och återigen chocka guldmakarna från Partille?

– Vi har en frisk trupp med två undantag. Jonas Elverhøy har varit borta i stort sett hela säsongen och Adrian Hesslekrans har haft lite problem med en axel. Förlorar vi mot Sävehof är det inte på grund av skador eller andra problem med vår trupp, konstaterar Marc Uhd.

Varför ligger ni under med 1–2 i matcher?

– Bra fråga. Match 1 var extremt jämn och då hade vi lite tur på slutet. Men Sävehof är duktiga på att ha koll på matcherna. Elias Á Skipagøtu kontrollerar tempot perfekt. Det är dumt att ligga under mot dem, som vi gjorde i både match 2 och 3. Vi förlorade våra dueller defensivt och gjorde inte tillräckligt många mål, fortsätter Uhd som på tisdag gör sin eventuellt sista match som Lugi-tränare.

I sommar byter han Sverige mot Danmark och Lugi mot TMS Ringsted. Den främsta anledningen till flytten stavas hemlängtan.

– Jag har varit utomlands i fyra år nu och det är hårt jobb. Det ska bli härligt att komma hem till Danmark igen, berättar Uhd som minns tillbaka på sina två år i Lugi med värme.

– Jag är riktigt glad över den här tiden i Lugi. Men det har varit en riktigt tung säsong med goda och dåliga perioder. Jag minns hur tufft det var i början när vi inledde serien med sju raka förluster. Vi får se hur det slutar.

Är det orättvist att påstå att era prestationer i slutspelet blivit sämre för varje match?

– Nej, det är fullständigt korrekt. Jat vet inte om det är tillfälligheter som ligger bakom det men det är precis samma trend som i vår semifinalserie mot Sävehof förra säsongen. Då gjorde vi också en bra första match. Sedan orkade vi inte riktigt i match 2 och 3. Jag har själv tänkt den tanken. Jag hoppas att vi bryter det mönstret nu på tisdag.

I lördags förlorade det svenska herrlandslaget mot Danmark med 23–31. Vi bad Marc Uhd förklara sin syn på svensk handboll och hur han tycker att den står sig mot den danska motsvarigheten.

– Jag är positivt överraskad av svensk handboll och nivån som finns i ligan. Eric Johansson var en jätteprofil i Eskilstuna Guif och Handbollsligan innan han gick till Elverum och fick spela Champions League. Vår Karl Wallinius var inte en lika stor profil i ligan men spelar nu i svenska landslaget och Champions League med Montpellier. Det tycker jag är ett kvitto på hur bra den svenska ligan är, berättar Uhd som fortsätter:

– Skillnaden mellan Sverige och Danmark är inte jättestor. Men det finns inget lag i Sverige som är lika dominerande som Ålborg. Sävehof har några riktigt bra spelare men Ålborg, GOG och Elverum är just nu de tre bästa lagen i Norden.

Utöver Karl Wallinius har även Simon Sejr (HBW Balingen-Weilstetten) flyttat utomlands under Marc Uhds tränarsejour i Lugi. I sommar lämnar också Isak Persson för spel i tyska Bergischer.

Är du nöjd med utvecklingen på dina spelare?

– Ja, det är jag. Att vinna är det viktigaste men mitt jobb är också att få unga killar att tro på sin framtid. Jag pratar både med Kalle (Karl Wallinius) och Simon. Jag hoppas ha kontakt med Isak också. Men det är inte bara dem som haft en god utveckling. Fredrik Olsson har förlängt med Lugi och gjort en jättefin säsong.

Vad har du lärt dig i Lugi?

– Ja, tyvärr ingen svenska (skratt). Det är för dåligt. Men jag lärt mig att även om det ser extremt tufft ut är det viktigt att man hela tiden jobbar på det man tror på. Tyvärr förlorade vi matchen mot Hammarby i den sista omgången. Det var synd eftersom vi nog hade haft större chanser mot Kristianstad eller Skövde.

– Jag har lärt känna många nya människor. Men jag har också lärt känna mig själv bättre, avslutar Uhd.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVARTSFINAL 1

26 mars, 16.00: IK Sävehof–Lugi HF 24–25
2 april, 16.00: Lugi HF–IK Sävehof 24–28
10 april, 15.30: IK Sävehof–Lugi HF 33–25
19 april, 19.00: Lugi HF–IK Sävehof 
Ev, 22 april, 19.00: IK Sävehof–Lugi HF

Foto: Bildbyrån