Lærke Sørensen: ”Vi har en genuin respekt för varandra”

Målvakten Lærke Sørensen stortrivs i Skara HF. Men inför den fjärde kvartsfinalen mot H65 Höör berättar Sørensen om den tunga tiden som låg bakom flytten till Sverige 2019.

– Jag var nära att sluta spela handboll, berättar Sørensen.

SKARA HF–H65 HÖÖR
ONSDAG 13 APRIL 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

Skara HF ligger under med 1–2 i matcher i kvartsfinalserien mot H65 Höör. Närmast kommer västgötarna från en sjumålsförlust 20–27 i Skåne.

Danskan Lærke Sørensen menar att laget blev för stillastående i lördagens förlustmatch.

– Vi hade inte ansiktet mot mål. Det var lite stelt anfallsspel och de straffade oss väldigt bra. Höör är duktiga på att kontra i andra fas, säger målvakten som därefter talar inspirerat om Skaras chanser att gå till semifinal.

– Vi har fortfarande chans. Det är vinna eller försvinna-läge och jag skulle säga att det är 50/50. De ska inte få komma till Skara och tro att de kan gå vidare utan problem. Vi ska smälla på dem.

Vilken blir er första prioritet i onsdagens måstematch?

– Att stå bra bakåt och släppa in så få mål som möjligt. På två träningar kan man inte ändra så mycket taktiskt. Nu är det bara att träna vidare och finjustera de sista grejerna.

Sørensen gör sin tredje säsong i Skara HF. Sedan ankomsten 2019 har livet flutit på tämligen smärtfritt.

– Jag trivs jättebra här. Jag har haft en bra utveckling sportsligt och har bra människor runtomkring mig, både i laget och i klubben. Det var ett bra beslut jag tog för två och ett halvt år sedan.

Varför blev det Skara HF?

– Jag befann mig i en dålig situation i Danmark med en klubb som inte behandlade mig särskilt bra. Jag var nära att sluta spela handboll då. Men min agent hade hört bra saker om Skara och tyckte att vi skulle göra ett sista försök där.

Vad var det som hände i Danmark?

– Det är lite svårförklarat. Men jag kom hem från en tung sejour i Norge. Tränaren i Danmark hjälpte mig då och fick mig på fötterna. Grejerna funkade och vi gick upp till högstaserien, berättar Sørensen som fortsätter:

– Väl i högstaserien värvar klubben in en ny målvakt och slänger bort mig i laget. Tränaren hälsade inte på mig och brydde sig inte om mig. Det var en tränarrelation som jag trodde var bra men som inte var det. Det var ett hemskt beteende tycker jag. Då bröt jag kontraktet och sökte mig till Skara.

Sørensens moderklubb är Lyngå/Lerbjerg IF, strax utanför Århus. En förening som inte existerar längre.

– För mig var det smidigt att börja med handboll. Hallen låg alldeles intill min grundskola. Jag kunde stanna kvar på samma ställe utan att mina föräldrar behövde hämta mig. Sen spelade också min storasyster handboll, berättar Lærke.

I Skara bildar Sørensen målvaktspar tillsammans med sju år äldre Johanna Kjellman.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi jobbar ihop på samma företag så vi pratar väldigt mycket med varandra. Vi har en genuin respekt för varandra.

Hur viktigt är det med ömsesidig respekt i ett målvaktspar?

– Jätteviktigt. Har man ingen respekt för varandra blir det ett dåligt jobb. Målvaktsspel är som en individuell lagsport. Det är lätt att bli isolerad. Då betyder det mycket om kollegan kan känna igen sig i olika situationer och relatera.

Ditt kontrakt med Skara sträcker sig till sommaren 2023. Kommer vi fortsätta få se dig i svensk handboll efter det?

– Ja, det är nog inte slutet för mig. Jag har min pojkvän och bas här i Skara. Men självklart kommer jag fundera ett extra varv om det kommer något erbjudande från utomlands. Men då måste det stämma med utbildning och jobb.

– Förhoppningsvis stannar jag i Sverige några säsonger till, säger Sørensen som slutade på niondeplats i grundseriens MEP-liga bland målvakter.

OLOF THYRELIUS ERICSON

H65 HÖÖR–SKARA HF

27 mars, 13.30: H65 Höör–Skara HF 30–31 e. fl.
2 april, 13.30: Skara HF–H65 Höör 24–25
9 april, 13.30: H65 Höör–Skara HF 27–20
13 april, 19.00: Skara HF–H65 Höör
Ev, 16 april, 16.00: H65 Höör–Skara HF

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån