Niclas Barud inför kvartsfinal 4

Kvartsfinalsspelet går mot sitt slut och pressen ökar på de inblandade lagen. För Alingsås HK innebär det måstematch på hemmaplan mot IFK Kristianstad. 

– Vi har legat under med 1–2 i matcher förr och lyckats vända på det. Jag hoppas att historien upprepar sig, säger AHK:s lagkapten Niclas Barud som slutar med handboll i sommar. 

ALINGSÅS HK–IFK KRISTIANSTAD
20 APRIL 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

Det har svängt fram och tillbaka i kvartsfinalserien mellan IFK Kristianstad och Alingsås HK. Skåningarna har varit det bättre laget över tre matcher, men västgötarna har börjat hitta rätt i sitt försvar- och anfallsspel.

Enligt Alingsås HK:s lagkapten Niclas Barud är det tre matcher som liknat varandra.

– Ja, det tycker jag. Det har varit ett högt tempo. I match 2 lyckades vi ta kommando och utnyttja vår bra fas i matchen. Vi behöver hitta fler sådana momentum, menar Barud.

Mittsexan kom till Alingsås sommaren 2017 från utlandsäventyr i Tyskland. Utanför handbollen undervisar Barud i idrott och matematik på Kvibergsskolan.

Men när han lägger handbollsskorna på hyllan i sommar är det föräldraledighet som väntar Aranäs-produkten.

– Ja, jag ska vara hemma i 13-14 månader med vårt nyfödda barn. Det ska bli härligt med lite tid med familjen.

Alingsås HK spelar vårsäsongen på två fronter. Dels i SM-slutspelet där man ligger under med 1–2 i matcher mot IFK Kristianstad. Men även i EHF European Cup där man på lördag möter rumänska CS Minaur Baia Mare i semifinal.

Känns det vemodigt att din karriär snart kan vara slut?

– Så långt har jag inte tänkt än. För mig är slutspelet det roligaste som finns i handbollen. Jag tänker inte att onsdagens match blir min sista i Sverige. Springer man och tänker på sånt tror jag man har tankarna på fel ställen.

Varför ligger ni under med 1–2 i matcher?

– Det finns jättemånga bra svar på den frågan. På bortaplan har vi blivit hårt straffade och inte lyckats stoppa blödningen bakåt. Då har vi lyckats bättre hemma. Senast fastnade vi i anfallsspelet och saknade ett bra bollsläpp.

IFK Kristianstad tog tio poäng fler än AHK i grundserien. Är de ett bättre lag än ni?

– Nej, det tycker jag inte. Ser man på våra högsta toppar så är de lika bra som Kristianstads. Sen har vi haft svårare att hålla den höga nivån över tid.

Hur nöjd är du med dina prestationer i slutspelet?

– Helt okej nöjd. Jag kanske ska ha lite fler inspel. Men det är lite skitsamma hur det går för en själv. Det viktigaste är ju hur det går för laget.

En som skapat huvudbry för AHK:s försvarsspel är Markus Olsson. Vänsternian leder Kristianstads skytteliga i slutspelet med 17 mål.

– Han skjuter bra från långt avstånd. Det är svårt att hinna störa honom. Han har alltid varit duktig på dem bitarna. Sen har Kristianstad andra spelare som varit duktiga.

Niclas Barud har under åren skaffat sig massor av erfarenheter. 46 A-landskamper och tre SM-guld med IK Sävehof talar sitt tydliga språk. Men på frågan om han kan tänka sig spela handboll på lägre nivå var svaret glasklart.

– Nej, det har jag inte skalle för (skratt).

Avkast i kvartsfinal 4 mellan Alingsås HK och IFK Kristianstad sker klockan 19.00 i Estrad Alingsås.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVARTSFINAL 3

30 mars, 19.00: IFK Kristianstad–Alingsås HK 30–21
7 april, 19.00: Alingsås HK–IFK Kristianstad 34–29
10 april, 16.00: IFK Kristianstad–Alingsås HK 28–24
20 april, 19.00: Alingsås HK–IFK Kristianstad
Ev 26 april, 16.00: IFK Kristianstad–Alingsås HK

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån