Månadens spelare i september: Daniel Bergqvist

Tillbaka i Handbollsligan med besked. Daniel Bergqvist i nykomlingarna HK Aranäs har blivit utsedd till månadens spelare i Handbollsligan i september.

– Det är så klart roligt och ett bevis på att det har gått bra under starten, säger Berqvist om utmärkelsen.

#AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 20.40
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

Med två segrar på tre matcher kan talangfabriken HK Aranäs knappast klaga på säsongsinledningen. Nykomlingarna tippades i bottenskiktet inför säsongen men parkerar i skrivande stund på en sjundeplats i tabellen.

En stor orsak till att tvåpoängarna har ramlat in på Kungsbackaklubbens konto stavas Daniel Bergqvist. Den IK Baltichov-fostrade målvakten har varit säkerheten själv under säsongsstarten med flera fina insatser.

Nu belönas även Bergqvist som är först att belönas med utmärkelsen Månadens spelare som utses av en jury.

– Det har inte hänt innan så det är kul. Såklart roligt och ett bevis på att det har gått bra under starten.

Är du överraskad att du utses till Månadens spelare?

– Ja, det får jag väl säga. Jag har haft en bra start på säsongen men det är lite blandade känslor eftersom vi förlorade matchen borta mot IFK Ystad. Men på förhand var det här en säsongsstart som vi inte räknade med. Det bättre än vad vi hoppades på. Jag tycker den utmärkelsen kan tillägnas vårt försvarsspel. Det är ett gott betyg för oss.

Hur känns formen för egen del?

– Det känns bra. Jag har haft ett bra flyt i mitt målvaktsspel trots förlustmatchen mot Ystad. Jag har fått göra mer räddningar än vanligt.

Kan du beskriva hur man känner sig som målvakt när man får fullträff på fullträff?

– Det handlar om att få en bra start skulle jag säga. Sen tänker man inte så mycket. Det flyter bara på och man gör grejer av bara farten. Men hamnar man snett på det blir det genast ett jagande efter räddningar. Då händer det att man frångår sin trygghet.

Vad är du mest nöjd med från säsongsstarten?

– Framför allt hur vi studsar tillbaka från förlusten mot IFK Ystad. Försvarsinsatsen mot OV Helsingborg var nog den bästa sen jag kom till Aranäs 2013. Vi hade jäkligt mycket täck vilket vi inte brukar ha. Vi snappade upp inspelen och höll oss till planen vi satte inför. Då blev utgången superbra. Det är inte ofta vi hamnar i ett läge då vi bevakar en ledning. Det blev en rätt komfortabel seger med 32–24.

Vem av dina lagkamrater har imponerat mest på dig hittills?

– Egentligen allihopa. Men senast var vårt treapar med Erik Karelius och Melwin Backman duktiga. Tillsammans med Tobias Thorbjörnsson drog de ett tungt lass när vår lagkapten Tobias Johnsson var skadad. De tre förtjänar att lyftas lite extra.

Du är äldst i truppen med 32 år fyllda. Känner du dig som en lagpappa?

– Både ja och nej. Jag har en roll som innebär mycket ansvar. Visst finns det situationer där jag känner mig äldre än de andra. Litegrann kanske.

Du var med senast Aranäs var uppe i Handbollsligan. Hur kul är det att vara tillbaka?

– Det är skitkul. För egen del är motivationen mycket högre nu än förra året. Det hänger ihop med att allting blir roligare. Det här har vi väntat på. Det är superskönt.

Du har ett förflutet i bland annat Sävehof, Alingsås och Önnered. Finns det något möte du blickar fram emot lite extra i höst?

– Nja, ingen enskild match. Det är några spelare man känner bättre än andra i serien men inget möte som direkt sticker ut. Sävehof, Alingsås och Önnered blir dock lite speciella med tanke på avstånden.

Vilket möte är hetast på förhand?

– Matcherna mot Önnered blir viktigast för oss eftersom de troligtvis blir en närmare konkurrent i tabellen. Sen är ju Tommy Atterhäll tränare där vilket är en gammal kollega till mig. Det blir extra kul med honom på motståndarsidan. Så jag säger Önnered.

På söndag väntar nästa match för Bergqvist och hans Aranäs. Eskilstuna Guif kommer på besök till Kungsbacka.

– Det ska bli kul att spela igen. Guif är ett lag som också har börjat bra så det blir en supertuff uppgift att lösa, avslutar ”Berka”.

OLOF THYRELIUS ERICSON

DANIEL BERGQVISTS SEPTEMBER

14 september: Redbergslids IK (h), 29–28
22/49=45%, 0/2 7m, 4,55 MEP-poäng
24 september: IFK Ystad (b), 20–27
11/31=35%, 1/3 7m, 2,37 MEP-poäng
27 september: OV Helsingborg (h), 32–24
15/39=38%, 2/4 7m, 2,82 MEP-poäng
Totalt: 48/119=40%, 3/9 7m, 9,74 MEP-poäng

MÅNADENS MEP-LAG I SEPTEMBER

Målvakt: Mattias Skogberg, Önnereds HK (3,7)
Vänstersex: Emil Frend Öfors, Lugi HF (4,4)
Mittsex: Adam Nyfjäll, IFK Kristianstad (3,1)
Högersex: Hampus Olsson, HK Malmö (5)
Vänsternio: Olafur Gudmundsson, Eskilstuna Guif (4,7)
Mittnio: Daniel Ekman, Redbergslids IK (3,9)
Högernio: Jakob Nygren, Ystads IF (4,2)
Till skillnad mot utmärkelsen Månadens spelare som utses av Handbollsligan och handbollsmagasinet #Avkast, baseras Månadens MEP-lag på spelarna med bäst MEP-snitt per position under månaden. 

HK Aranäs spelschema under oktober

4 oktober: Eskilstuna Guif (h)
8 oktober: Lugi HF (b)
11 oktober: IFK Kristianstad (h)
17 oktober: HK Varberg (b)
25 oktober: IK Sävehof (h)
30 oktober: Alingsås HK (b)

Foto: Bildbyrån