Månadens spelare i september: Hanna Eriksson

Med totalt 30 räddningar på 70 skott har Önnereds HK:s Hanna Eriksson inlett säsongen strålande. Nu belönas målvakten med utmärkelsen Månadens spelare i september.

– Det känns såklart jätteroligt. Det är ett kvitto på att vi gjorde något rätt under sommaren, säger Eriksson till SHE.

#AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 20.40
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

Önnereds HK är tillsammans med Skuru IK och H65 Höör obesegrat efter de två första omgångarna. Göteborgskorna besegrade Skara på hemmaplan och Kristianstad HK på resande fot.

Bästa målskyttar i ÖHK är Anna Bardis, Janita Svenheden och Tilda Olsson med sju mål vardera. Men det är tack vare sitt försvar- och målvaktsspel som Önnered ligger i toppen av SHE. Inte minst genom burväktaren från Dalarna, Hanna Eriksson, som leder målvakternas interna MEP-liga.

– Vi har spelat två väldigt bra matcher mot Skara och Kristianstad. Vi är väldigt nöjda med starten men det återstår 20 matcher till, berättar Eriksson skrattandes.

Du är utsedd till Månadens spelare. Hur känns det?

– Det känns såklart jätteroligt. Det är ett kvitto på att vi gjorde något rätt under sommaren.

Spelar du på din toppnivå?

– På topp och på topp. Det är bara två matcher spelade. Men det är extra skönt att få en så bra start på säsongen. Jag siktar på att hitta en jämn nivå under hösten. Jag vill undvika att pendla mellan höga toppar och låga dalar.

Det är som bekant landslagsuppehåll just nu. Hur har veckan sett ut för er?

– I måndags och tisdags körde vi ordentlig löpträning. Men i dag (torsdag) har jag glömt bort vad som står på schemat, haha. Jag tror det är lite målvaktsträning. Men det är en vecka kvar till matchen mot Boden så vi kör på hårt på gymmet och träningarna.

Ni har tolv olika målskyttar efter två omgångar. Hur skönt är det som lagspelare att ha så många som bidrar?

– Det är såklart jätteskönt att höra. Det är mycket lättare att läsa in sig på de lag som har få målskyttar. Den bredden kommer vara viktig för oss säsongen igenom.

Hur är det att vara igång igen med vanliga match- och träningsrutiner?

– Det är jätteskönt. Träningsmatcher är inte samma sak som tävling på riktigt. Det är tråkigt att spela inför tomma läktare men det blir ändå en härlig kamp om poängen tycker jag.

Hanna Eriksson inledde handbollskarriären i Barkens HF i Smedjebacken och fortsatte sedan i Ludvika HF. 2012 lämnade Hanna Eriksson hemmet i Dalarna för nya äventyr i Göteborg. Först blev det fem år i Sävehof innan hon 2017 bytte till Önnered.

– Jag trivs jättebra på västkusten. Det här måste vara mitt åttonde år här. Jag känner mig fortfarande ung som målvakt och utvecklas lite för varje säsong som går. I Sävehof lärde jag mig grundfysiken men i Önnered har jag fått mer speltid. Det har gett mig mer kött på benen.

Hur mycket präglar handbollen ditt liv?

– Handbollen präglar allt i mitt liv skulle jag säga. Jag flyttade från Dalarna till Göteborg bara för handbollen. Familjen bor ju kvar där uppe. Jag kopplar bort handbollen ibland men det är en stor del av mitt liv, fortsätter Eriksson.

Hur bra koll har du på handbollen i Dalarna?

– Haha, inte superbra koll längre. Men jag vet att det går bra för Borlänges damer, så det är alltid något. Mer än så vet jag inte, avslutar Månadens spelare i SHE.

HANNA ERIKSSONS SEPTEMBER

19 september: Skara (h), 28–23
16/36=44%, 2/4 7m, 5,21 MEP-poäng
25 september: Kristianstad (b), 21–18
11/26=42%, 1/4 7m, 3,27 MEP-poäng
Totalt: 27/62=43%, 3/8 7m, 8,48 MEP-poäng

MÅNADENS MEP-LAG I SEPTEMBER

Målvakt: Hanna Eriksson, Önnereds HK, 4,2 MEP-poäng
Vänstersex: Trine Wacker Mortensen, IK Sävehof, 3,8 MEP-poäng
Mittsex: Vilma Matthijs Holmberg, Skuru IK, 3,1 MEP-poäng
Högersex: Evelina Källhage, H65 Höör, 4 MEP-poäng
Vänsternio: Fanny Elovson, Skövde HF, 3,7 MEP-poäng
Mittnio: Emma Lindqvist, H65 Höör, 3,3 MEP-poäng
Högernio: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK, 2,8 MEP-poäng
Till skillnad mot Månadens spelare, som utses av SHE och Handbollsmagasinet #Avkast, är det spelarna med bäst MEP-snitt på respektive position som tar plats i Månadens lag. 

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån