Andreas Berg: ”Jag har avslöjat allt”

I somras lämnade Andreas Berg Alingsås och bytte blått mot grönt. Nu ställs hans Önnered mot AHK i ett hett möte under söndagen.
– Jag har avslöjat allt jag vet, säger Berg inför matchen.

ÖNNEREDS HK–ALINGSÅS HK
SÖNDAG 4 OKTOBER 16.30
SÄNDS PÅ CMORE

Det är en laddad men skojglad Andreas Berg som Handbollsligan får tag på under fredagen. Vänstersexan är på väg hem efter en avslappnad eftermiddagsträning.

– Det var ganska lugnt idag. Vi kom dit och spelade fotboll. Sedan fick de som ville stå och skjuta lite medan andra körde rehab. Vi kollade även filmer på Alingsås såklart. Mina gamla vänner, skämtar Berg.

Vad gjorde du efter fotbollen?

– Jag gick in i gymmet så jag är uppumpad inför söndagen.

Ni spelade oavgjort mot Sävehof under torsdagen. Vad är dina tankar om insatsen?

– Jag tycker vi spelade jäkligt bra i 54 minuter ungefär. Sedan kom de ikapp och fick bra utdelning på sitt 3-3 försvar. Vi hade chansen att vinna när vi var en man mer de sista två minuterna, men tyvärr lyckades vi inte göra mål. Det kändes som en förlust efter slutsignal. Förhoppningsvis kan det vara bra tändvätska till söndagens match.

Tre poäng på fyra matcher hittills. Hur ser du på er poängskörd?

– Optimalt läge hade varit sex poäng för oss. Lugi hemma är en match som vi ska vinna för att komma till slutspel. Vi spelade alldeles för dåligt då. Kristianstad borta är inte så mycket att säga om. Varberg vann vi och igår skulle vi också ha vunnit. Sävehof-matchen stör mig mest. Vi spelade verkligen bra, speciellt bakåt. Men vi hänger på.

Du lämnade Alingsås i somras. Hur gick resonemanget?

– Det var de som tog valet först att inte förlänga. Det var lite tråkigt att få foten. Men det känns jäkligt bra nu.

Vad tar du med dig från åren i Alingsås?

– Publiken var underbar. Det var roligare att spela i Estrad än i Tyskland även om det var mindre folk. Man kom folket nära och kände att de var en del av oss i laget. Den känslan är svår att få i Önnered som inte har samma publikkultur. Så publiken i dem där täta slutspelsmatcherna kommer jag sakna mest, menar Berg som fortsätter:

– Det som var negativt var pressen på att vinna alla matcher. Vi var nästan aldrig underdogs. I Önnered spelar man inte med samma press. Men det var såklart bra år i AHK och den attityden är god att ha. Men ibland är det skönt att åka ner till Ystad utan favoritskapet.

Nu är vänstersexan som bekant tillbaka i Önnereds HK. Det var i den gröna dressen som Kärra-produkten fick sitt genombrott för sex-sju år sedan.

– Det är kul att komma till träningarna. Vi är ett gött gäng och jag gillar Tommy (Atterhäll) och Mackan (Marcus Tobiasson) som tränare. Jag känner typ alla runt klubben här, så det känns lite som hemma. Alla är goa och glada här. Så var det inte alltid i Alingsås.

Du samsas med Anton Schultze om speltiden på vänstersex. Vilket intryck har du fått av dina nya radarpartner?

– Jag gillar han. Han är grym och gjorde mest mål i laget förra säsongen. Så jag tycker bara om han. Än så länge i alla fall, haha.

Hur tänker du kring konkurrensen mellan er två?

– Konkurrens är bra. Sen ska jag försöka ta mig ut på niometer också. Jag försökte i Alingsås i tre år men det blev inte av. Ibland får jag göra det på träning. Det är ett steg i rätt riktning antar jag.

Din gamla lagkamrat Gustav Skagerling har spikat igen på sistone. Hur ska du få hål på honom på söndag?

– Han är ju svinrädd för mig, haha. Nej men skämt åsido så känner vi varandra bra. Det blir roligt. Men jag vet hur man retar upp honom. Vi får se vem som är grinigast efter matchen.

Hur känns det i övrigt inför mötet med AHK? Är du nervös?

– Nej. Jag tycker det ska bli jäkligt kul faktiskt. Jag är tillbaka i handbollen efter en liten paus så kondisen är inte den bästa. Men jag kan Alingsås. De kan inte ha ändrat så mycket sedan jag försvann. Jag har avslöjat allt jag vet.

Hur var sommaren för dig?

– Egentligen hade jag velat resa men det blev ju inget med Covid. Jag har varit hemma och renoverat vår nya lägenhet. Sen fick vi en dotter också vilket var underbart. Det har varit den bästa sommaren i mitt liv trots pandemin.

Vilka tror du vinner på söndag?

– Jag tror vi vinner. Vi har en jättebra chans och är favoriter enligt mig.

Finns det en extra vinnarskalle hos dig med tanke på motståndet?

– Ja. Annars skulle jag ljuga. Jag vill ingen något dåligt där men man vill ändå slå sitt gamla gäng. Speciellt när man inte valde själv att lämna. Jag ska göra som Jennifer Aniston och vinna uppbrottet, haha.

Vad tror du avgör matchen?

– För vår del gäller det att hålla nere de tekniska felen. Det är ingen hemlighet för andra lag att vi slarvar med det. Sedan ska vi springa mycket med dem. De har en ganska tunn trupp i år och kör hårt på ”Wille” (William Andersson Moberg), Daniel Blomgren och Andreas Lang på niometer.

OLOF THYRELIUS ERICSON

FRÄMSTA MÅLSKYTTARNA

Önnered:
Anton Hallbäck, 19 (3)
David Sandberg, 17
Andreas Berg, 14 
Markus Thorbjörn, 11
Anton Schultze, 8 (5) 
Alingsås: 
Benjamin Helander, 23 (12)
Daniel Blomgren, 20
Andreas Lang, 18
Samuel Lindberg, 16
Axel Franzén, 11

Foto: Bildbyrån