Månadens spelare i september: Adam Lönn

Så sent som i torsdags i tandläkarstolen för att avlägsna en elak visdomstand. Men Adam Lönn, 27, har högre smärttröskel än så.

HK Malmö-bjässen, som till och med spelat ligahandboll med bruten fot, är fullt välförtjänt Månadens spelare i september.  

SE AVKAST FREDAG 28/9 KL 20.45 eller på CMORE.se

Det obligatoriska kvartssamtalet i sådana här sammanhang tar i detta fallet en dryg halvtimma. Adam Lönn – och hans omgivning – har nämligen mycket att berätta.

27 spelmål på de fyra inledande matcherna avfärdar han annars relativt snabbt:

– Det har funkat skapligt. Jag har skjutit bra, på kraft och styrka (60 procents utdelning) vid rätt tillfällen. Men handboll är ett lagspel. Det är många omkring mig som ger mig chansen. Vi har våra olika roller.

Snacka om att baissa sin egen kapacitet. Adam Lönn skjuter inte enbart en massa mål. Han försvarar också det egna som robust tvåa eller trea. Eller som förbundskapten Kristján Andrésson säger:

– Adam har stora kvaliteter, både bakåt och framåt, vilket är extra värdefullt internationellt. Har presterat på toppnivå i upptakten av ligan, vilket i sin tur generar att HK Malmö blir ett topplag även denna säsongen.

Andrésson sitter i juryn som tillsammans med Handbollsligan och handbollsmagasinet #Avkast utser månadens lirare. Däremot garanterar han ingen plats åt Adam Lönn i den kommande landslagstruppen som presenteras på en presskonferens i Stockholm på måndag.

– Det finns ju fler forum, som exempelvis ligalandslandslaget. Adam är helt klart under vår radar.

• • •

Adam Lönns september känns magisk med 27 spelmål (6+7+9+5) i de fyra matcher HK Malmö spelat (den femte spelas på söndag och räknas med i diskussionerna om nästa Månadens spelare).

Däremot inga straffkast – trots att Fredrik Petersen lämnat över stafettpinnen från sjumeterslinjen för spel i IFK Ystad?

– Inte aktuellt för min del att skjuta straffar. Vi har fler (Simon Nyberg, Nisse Pettersson, Magnus Persson, Hampus Olsson – hittills!) som gör detta bättre än jag.

Okej, då. Hur gör du dina (27) mål?

– Mestadels efter uppställt spel där jag går dit och upp och dunkar på. Mina assistpoäng är inte lika många.

Din största styrka som handbollsspelare?

– Bör väl andra helst bedöma. Men mångsidigheten känns bra, att jag bidrar lika mycket i försvar som anfall.

Adam Lönn upplevs som praktpojken som alla älskar.

– En grovjobbare. Man vet vad man får av Adam, oavsett dag i veckan och årstid. Såväl på träning som på match, säger tränaren Stian Tønnesen.

• • •

Karriären har kantats av diverse kullerbyttor. Som bland annat tre operativa ingrepp i foten 2014–2015. Och ett broskdrabbat knä under SM-slutspelet 2017.

Du spelade alltså trots ”bruten fot”…!?

– En match mot RIK 2014. Jag skadade mig på uppvärmningen, men tejpade och körde trots smärtan. Efteråt visade sig att jag spelat med en fraktur som krävde operation.

Adam Lönn är handbollsfostrad hos klassiska RP IF I Linköping. Provtränade med VästeråsIrsta och LIF Lindesberg. Spelade i stället två säsonger i Hallby, Jönköping.

Vad hände sedan?

Magnus Andersson ringde. Han hade lämnat AG Köpenhamn, var tillfälligt tränare i Hästö (Karlskrona) som vi mötte med Hallby. Samtidigt stod redan klart att Magnus, en idol för mig som ung och dessutom från Linköping, skulle träna HK Malmö. Märkligare än så är det inte, fast klart att man hajade till när Magnus var i andra telefonen. Och kände sig stolt.

Adam kom till Malmö sommaren 2013 och är nu inne på sjätte året i klubben.

Du och några få till har fått vara med om en härlig resa?

– En mycket trevlig utveckling där Robert Månsson, Fredrik Lindahl och jag varit med hela vägen. Plus Stian Tønnesen, förstås. Först som spelarkompis, nu som min tränare. Och ännu är vi inte nöjda även om vi spelade SM-final i våras. Resan fortsätter. Jag har kontrakt till 2020.

Ni förlorade SM-finalen i Scandinavium i maj mot IFK Kristianstad efter förlängning. Med 23-22 efter 20-20 vid ordinarie tid. Hur surt kändes det?

– Givetvis tjurigt och tungt några veckor. Vi var ju såååå nära att vinna. Men säsongen som helhet var ett stort framsteg där vi tar med oss mycket positivt.

Direkt efter SM-finalen togs du ut i ligalandslaget för tre matcher i Polen – och tackade nej?

– Av hälsoskäl. Jag åkte på en översträckning i skottarmen i den andra semifinalen mot Alingsås. Så resten av slutspelet genomfördes med smärtlindring och begränsad förmåga. Det kändes som att armen skulle lossna från kroppen varje gång jag sköt.

Om du blir uttagen igen?

– Då kommer jag direkt, bara jag är frisk. Armen är inget problem idag.

Du står bokförd för två A-landskamper?

– Det var längesen. Två träningsmatcher våren 2014 då Ola Lindgren och Staffan Olsson var förbundskaptener.

Hur ser målsättningen ut för HK Malmö efter den förlorade SM-finalen?

– Vi fortsätter jaga förstaplatsen i serien och vill gärna vinna det där guldet i framtiden. Samtidigt är vi medvetna om vår stora spelaromsättning. Den här hösten ska inte mindre än fem nyförvärv spelas in i laget.

Varför har du varit klubben trogen trots anbud att röra på dig?

– Vi trivs fantastiskt bra i Malmö. Sambon (Julia) och jag pluggar, vår son Ossian (3,5 år) är hemmastadd här, och enbart en sådan sak som att man har cykelavstånd till nästan allt ska inte underskattas. Vilket inte minst grabben uppskattar…

Skillnaden på HK Malmö som förening idag jämfört när du stämplade in 2013? 

– Många små framsteg på olika områden. Fler ungdomsspelare, tack vare samarbetet med Dalhem, fler duktiga ledare, och en organisation som har växt och växer. Nu ska vi också få Malmöborna att gå oftare på handboll.

Kan det ha varit bra för din utveckling med fot- och knäskadorna. Med tanke på att du under rehabtiden körde mycket bål och överkropp och numera av motståndarna i ligan klassas som en ”biff”?

– Ha, ha, det är möjligt. Jag har i alla fall lagt många timmar i gymmet under de perioder jag varit borta på grund av skadorna.

Din tränare, Stian Tönnesen, säger att unga spelare har mycket att lära av Adam Lönn beträffande inställning och tålamod?

– Det stämmer nog. Jag har fixat motgångarna och alltid brunnit för att komma tillbaka. Många ger upp för lätt, det håller jag med Stian om.

Inte ens en borttagen visdomstand kan stoppa dig i söndagsmötet med Karlskrona?

– Det kan jag inte tänka mig.

Avslutningsvis ber vi september månads lirare ge ett tips om vem som blir oktober månads efterföljare?

– Någon av Skövdes tre niometare, Matias Helt Jepsen, Kristian Svensson eller Richard Hanisch. De har sett glödheta ut under inledningen på säsongen.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

SKYTTELIGAN I HANDBOLLSLIGAN

Adam Lönn, Malmö, 27
Mishels Liaba, Alingsås, 27
Kim Andersson, Ystads IF, 25
Rasmus Wremer, Skövde, 24 (9)
Felix Claar, Alingsås, 23
William Bogojevic, Sävehof, 23
Ludvig Hallbäck, Ystads IF, 23 (12)
Samuel Lindberg, Alingsås, 20
Gzim Salihi, Sävehof, 20
Alfred Jönsson, Lugi, 20 (2)

ADAM LÖNNS SEPTEMBER

8 september: Kristianstad (b), 20–23
6 mål, 1 assist,  2,79 MEP-poäng
12 september: Lugi (h), 25–23
7 mål, 1 assit, 3,80 MEP-poäng
18 september: Önnered (b), 29–27
9 mål, 0 assist, 6,16 MEP-poäng
24  september: IFK Ystad (h), 29–26
5 mål, 2 assist, 2,55 MEP-poäng
Totalt: 4 matcher, 27 mål, 4 assist, 15,30 MEP-poäng

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån