Månadens spelare i september: Sofie Börjesson

Hon debuterade i SHE för blott två veckor sedan – nu har Kungälvs Sofie Börjesson redan utsetts till Månadens spelare av SHE, handbollsmagasinet #Avkast och förbundskaptenen Henrik Signell. 

– Det är verkligen superkul och ett kvitto på att hårt arbete lönar sig, säger 21-åringen. 

Se hela avsnittet av #Avkast på Sportkanalen fredag 28 september 20.45 eller på cmore.se.

Mikael Appelgren och Johanna Bundsen vaktar redan målen i de svenska herr- respektive damlandslagen. Nu har Uddevallaklubben Kroppskultur fostrat ytterligare en målvakt på elitnivå.

Sofie Börjesson, som spelat 49 U-landskamper, var i våras med och förde upp Kungälv till SHE och där har såväl hon som laget fått en fin start. 

– Just ”Äpplet” och Johanna har varit två förebilder genom åren, säger Börjesson som har fler likheter med Bundsen än bara moderklubben och positionen på handbollsplanen.

Båda är långa – Bundsen 185 cm och Börjesson 186 cm.

– Jag har fått höra många gånger genom åren att vi påminner om varandra, men jag är verkligen inte i närheten av hennes nivå än.

• • •

Kungälv tippades som solklar jumbo när tränarna inför upptaktsträffen tidigare i månaden fick tippa sluttabellen, vilket inte är helt ovanligt när det handlar om nykomlingar. 

– Vi tyckte ändå att det var ganska skönt att gå in som underdogs där ingen egentligen trodde att vi skulle kunna vinna eller mäta oss med andra lag. Vi visade mot både Önnered och Lugi att vi är ett bättre handbollslag än vad folk tror, säger Börjesson. 

Kungälv bortabesegrade Önnered i premiären och ledde mot Lugi med drygt åtta minuter kvar att spela i den andra omgången, innan skånskorna vände och vann. 

– Jätteskönt att vinna premiären. Vi visste att vi kunde slå dem, vi har mött dem så många gånger tidigare och känt att vi varit där. Nu fick vi ett kvitto på att vi var starkast även när det gällde och att den försäsong vi hade sedan april gav resultat. 

Underskattade de er?

– Nej, det gjorde de inte. De var kanske bekväma samtidigt som vi var riktigt hungriga, men jag skulle inte säga att de underskattade oss. 

Och tankarna efter hemmapremiären mot Lugi?

– Vi visade verkligen att vi trodde på oss själva och vi hade en fantastisk inramning med 1 050 personer på läktaren. Det var fullt på alla sittplatser och tre rader med stående. Att vi inte räcker till hela vägen visar att vi inte har så mycket rutin. Dragan (Brljevic) visste precis vad han skulle spela med. Vi får lära oss hur det går till, nu blev det lite platt fall på slutet. 

Börjesson räddade 47 procent (18 räddningar) av skotten mot Lugi och 41 i premiären mot Önnered (13 räddningar) och är den av målvakterna i SHE som räddat mest i säsongsinledningen. 

• • •

Sofie Börjesson började spela handboll redan som sjuåring, men det dröjde halvdussinet år innan hon tog klivet in i målet. 

– Jag minns att vi spelade Junicupen hemma i Uddevalla och att ingen ville stå i mål. Jag ställde mig och det gick bra, sedan fortsatte jag där, säger hon. Hon avancerade så småningom upp i A-laget, men när Kropps åkte ur allsvenskan 2016 tog hon och storasystern Sarah klivet till Kungälv. 

– Jag ville spela i ett bättre lag, men inte flytta hemifrån då. Jag kunde pendla till Kungälv, så det var en bra lösning. Första året i Kungälv blev det en andraplats i serien och en hård kamp i kvalet mot Skara, där det till slut fler förlust. Förra säsongen gick det dock hela vägen. 

– Vi gick in i säsongen få med känslan att det skulle gå bra, men inte så bra som det faktiskt gick. Vi var obesegrade hela hösten och förlorade totalt bara två eller tre matcher. Jag hade ett bra år med Per Johansson, sedan tog Pontus (Ward Wiklund) över. Han är väldigt kunnig och även om han är ung så har han redan varit med om mycket. Han har viljan och kompetensen som krävs. 

För egen del, hur har omställningen från allsvenskan till SHE gått?

– För mig har det varit bra. Det har blivit bättre och hårdare träning och alla träningsmatcher mot SHE-lag gjorde att jag kom in i tempot ganska bra. Sen är skotten hårdare och det går snabbare, men jag tror att det är lättare som målvakt att lära sig rädda snabbare än för utespelare att anpassa sig. 

Vad betyder utmärkelsen Månadens spelare får dig?

– Det är verkligen superkul och ett kvitto på att hårt arbete lönar sig. Och det är klart att det ger en extraboost för självförtroendet. 

Hur laddar ni under landslagsuppehållet för nästa match i SHE, mot Kristianstad den 8 oktober?

– Vi tränar på hårt. Det är både mycket fas och handboll och vi hoppas kunna behålla vårt fina spel. Vi kan inte sväva iväg efter två poäng, men vi vet vilken kapacitet vi har, vi vet att vi kan göra det och vi har visat att vi tror på oss själva.

DANIEL VANDOR

SOFIE BÖRJESSONS FACIT I SEPTEMBER

13/9: Önnered (b), 23–19
13 räddningar på 31 skott (41%) + 0/1 7m
1 assist, 3,12 MEP-poäng
21/9: Lugi (h), 16–20
17 räddningar på 36 skott (47%) + 1/2 7m
2 assist, 5,03 MEP-poäng

BÄST MEP-SNITT I SHE I SEPTEMBER

Målvakt: Sofie Börjesson, Kungälvs HK, 4,12
Vänstersex: Olivia Mellegård, IK Sävehof, 3,90
Mittsex: Elisabeth Collado, Skövde HF, 1,92
Högersex: Matilda Forsberg, VästeråsIrsta HF, 3,38 
Vänsternio: Ulrika Olsson, Skuru IK, 4,41
Mittnio: Johanna Ahlm, IK Sävehof, 4,86
Högernio: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK, 3,34

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån