Månadens spelare i december: Oskar Sunnefeldt

Två år äldre brodern, Erik, lockade honom till att spela handboll redan som åttaåring.

Jonas Larholm var först idol och är numera mentor och lagkamrat.

Själv är Oskar Sunnefeldt månadens spelare i Handbollsligan för december.

AVKAST
FREDAG 28 DECEMBER 22.15
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN OCH C MORE

Till saken hör att 20-åringen varit på tapeten i stort sett varje månad när juryn samlats under hösten.

Eller som förbundskapten Kristján Andrésson, jurymedlem tillsammans med representanter från Handbollsligan  och handbollsmagasient #Avkast, säger:

– Oskar har gjort en fantastisk höst som central tvåvägsspelare i Sävehof. Producerar och levererar gång på gång som trea i försvaret och mittnia i anfallet. Är komplett på hög nivå och jag är inte förvånad att han redan i sommar tar klivet ut i Europa.

Någon A-landskamp har det däremot inte blivit ännu. Men 37 J- och U-landskamper och tre mästerskap. Oskar har vunnit JSM två gånger med moderklubben IK Sävehof, därtill ett silver med A-pojkarna, och blev i somras Partille Cup-mästare i 21-årsklassen.

Efter tre säsonger i Handbollsligan väntar till hösten spel i Sønderjyske – ett mittenlag i den danska ligan – i Sönderborg nära den tyska gränsen.

Du har bråttom iväg?

– Det finns säkert många som tycker så. Men jag känner mig mogen att ta nästa steg. Familjen och närmaste omgivningen stöttar mig i mitt beslut att flytta ut och jag kommer till en klubb i en bättre liga som har en färdig plan för mig. Jag tror inte att jag behöver sitta allt för mycket på bänken…

Du ratade anbud från bättre handbollsländer som Frankrike och Tyskland?

– Danmark känns lagom i nuläget. Mycket mer finns inte att fundera på nu när beslutet är taget.

Oskar Sunnefeldts höst är imponerande. 105 spelmål på 182 avslut (57 %), och 42 målgivande pass. Blott 29 tekniska fel är anmärkningsvärt med hänsyn till hur mycket och ofta playmakern har bollen. Med tanke på att den gänglige ynglingen även spelar trea i försvaret är endast tolv utvisningar också värt att notera.

– Grabben har ett fantastiskt spelsinne. Oskar slänger sällan bort bollen och behöver inte vara brutal i defensiven för att stoppa motståndare. Han är starkare än han ser ut, berömmer Sävehof-managern Anders Eliasson.

…men nu blir ni av med honom!?

– Vi är jättestolta i Sävehof över att vi fostrat och utvecklat en sån spelare. Fast vi hade gärna sett honom stanna ett eller ett par år till, det förnekar jag inte.

Oskar startade i klubbens bollskola, starkt påverkad av storebror. Hemmavid tränade de ofta tillsammans utöver den ordinarie verksamheten.

Du gjorde tidigt stora framsteg?

– Pappa har berättat att jag tog plats som mittnia direkt. Det var ingen ledare som sa till mig att spela där utan det beslutet tog jag själv. Jag fick också vara med och träna med de äldre grabbarna och lärde mig på så sätt att ta för mig både på och utanför planen.

Som 16-åring växte Oskar extremt mycket på längden under ett sommarlov. I dag mäter han 198 centimeter.

…men du väger ”bara” 90 kilo?

– Någonting jag försöker bättra på. Det optimala för min längd är väl att ligga nånstans kring 95-100 kilo. Om musklerna sitter på rätt ställe.
Oskar har alltid trott på sig själv. Medan storebror Erik valde att plugga vidare till läkare har yngre brodern Sunnefeldt gjort sin satsning på handbollen.

– Jag hoppas kunna spela tills jag är 36–37 år. Och sedan bli tränare. Jag hoppas att hela mitt liv kommer bestå av en roll inom handbollen.

Anders Eliasson förvånas inte över målsättningen:

– Oskar är dagligen full av iver att lära och utvecklas. Så har hela uppväxten sett ut. Han brinner verkligen för detta och missar ingenting, klargör Sävehof-managern.

Förskonad från skador har karriären hittills gått som på räls. Skrev A-lagskontrakt som 17-åring, debuterade strax efteråt med stort självförtroende och har alltid tagit chansen när den dykt upp.

Ditt roligaste handbollsminne?

– Det var nog när jag som 18-åring fick kliva in sista kvarten i en bortamatch mot Guif och satte fem mål på fem skott.

Oskar kan sin historia. Han ser och följer oerhört mycket handboll. Fast fem pytsar mot Guif är redan gammal skåpmat. Enbart under denna hösten har han klämt in nio fullträffar mot Malmö och tio mot Kristianstad – vårens två SM-finalister!

Kan Sävehof vinna SM-guld framåt vårkanten?

– Varför inte!? Vi har en spännande blandning av ungt och äldre och får vi alla bitarna på plats räds vi ingen motståndare.

December inleddes illa med en bortaförlust mot Hammarby. Men därefter har Sävehof radat upp fem vinster i följd. Om än knappa; bland annat tre uddamålssegrar.

– Vi har verkligen spelat våra matcher ända in till slutsignalen denna säsong. Roligt när man vinner, mindre kul när man förlorar. Men serien är så jämn att det är svårt att spela på resultat och enbart få tiden att gå. Då vänder domarna spelet blixtsnabbt och plötsligt är en till synes betryggande ledning bortblåst. Nej, det är bättre att bara köra på.

Oskar Sunnefeldt, som är sexa i skytteligan, gör sina flesta mål i uppställt spel och i andravågskontring.

Hur tänker du där?

– Bara att gasa och ta lägena när de kommer. Fast med fem, kanske åtta kilon till på kroppen hoppas jag kunna utveckla också mitt genombrottsspel.

Barndomsidolen Jonas Larholm ger ofta goda råd.

– Vi tränar ihop varje dag och han är också min mentor. När Jonas snackar, så lyssnar jag.

Hur ser han på att du tagit hans plats i förstauppställningen?

– Ha, ha. Det får du fråga honom. Å andra sidan är Jonas perfekt som rollspelare. Och för att gå riktigt långt behöver vi en bred bänk som kan gå in för att både avlasta och tillföra friskt blod.

Är Jonas Larholm fortfarande din handbollsidol?

– Kanske inte på samma sätt som förr. Men jag beundrar hans egenskaper och karriär. Numera följer jag mest Nikola Karabatic och ryske landslagsmannen Dimitrij Zjitnikov i ungerska Pick Szeged. Två fantastiska handbollsspelare. Det vore kul att nå en bit upp mot deras höjder.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

OSKAR SUNNEFELDTS DECEMBER

4 december: Hammarby (b), 27–29
5 mål, 2 assist, 2,30 MEP-poäng
9 december: IFK Ystad (h), 24–23
5 mål, 2 assist, 3,12 MEP-poäng
14 december: Karlskrona (b), 26–24
8 mål, 2 assist, 5,07 MEP-poäng
17 december: Lugi (h), 29–25
8 mål, 2 assist, 5,35 MEP-poäng
20 december: Önnered (b), 29–28
4 mål, 2 assist, 2,44 MEP-poäng
26 december: Önnered (h), 25–24
3 mål, 3 assist, 2,05 MEP-poäng

MÅNADENS SPELARE i HANDBOLLSLIGAN

September: Adam Lönn, Malmö
Oktober: Daniel Blomgren, Önnered
November: Hampus Jildenbäck, Lugi
December: Oskar Sunnefeldt, Sävehof

Bilden: Oskar Sunnefeldt med bollen i näven, svettbandet han burit i åratal på matcher och blicken mot mål. Sävehofspelaren har utsetts till Månadens spelare i Handbollsligan i december.