Emil Andersson: ”En skyldighet till märket”

Efter två raka segrar och häng på slutspel rundar Guif av höstsäsongen mot Redbergslid. 

– Nu finns det inget att spara på, säger Emil Andersson.

ESKILSTUNA GUIF-REDBERGSLIDS IK
FREDAG 28 DECEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE PLAY

I flera år har Emil Andersson varit en av Eskilstuna Guifs främsta poängspelare. 2016/17 gjorde den egenfostrade högernian 137 mål i grundserien. Nu har 24-åringen stått för en stark december månad med 31 mål på sex matcher. 

– Jag har väl tagit stort ansvar nu också, speciellt framåt. Det är något jag trivs med och jag hoppas att kunna fortsätta leverera framöver. Man har spelat några år nu och jag tycker att det flyter på bra. Jag har blivit klokare och utvecklas hela tiden, säger Emil Andersson.

Under december har Guif också stått för en rejäl uppryckning i Handbollsligan. Efter en tuff start har laget nu häng på slutspelsplatserna efter tunga två tunga segrar mot Hammarby under julhelgen.

– Vi hade en väldigt tuff start och fick inte med oss poängen som vi tyckte att vi skulle ha. Vi har åkt på ett par tunga uddamålsförluster och poängmässigt har vi inte varit nöjda. Det är väl egentligen första gången på ett par år som vi varit i botten och det har varit lite speciellt, säger han och forsätter:

– Nånstans känns det som att vi börjar hitta rätt. Vi har snäppat upp försvaret och bitarna börjar falla mer och mer på plats. Då kan vi utmana de flesta lagen i serien. 

Hur ser du på de två senaste matcherna mot Hammarby?

– Det var två viktiga matcher för oss, både tabell- och poängmässigt. Det har stärkt oss otroligt mycket att ta två raka segrar. Vi har fått lite andrum neråt och när man kollar tabellen ser man det inte är så många poäng upp till en slutspelsplats. 

Många spelare i laget är fostrade i Guif. Har det varit en fördel under den tuffa hösten?

– Det finns nog där också. Man har en skyldighet till märket. Klubben har många ungdomar och många personer som brinner för handbollen. Man får höra när det är lite motgångar och då vill man självklart göra något åt det. Men nu har tonläget börjat ändras lite bland folket på stan. 

Under fredagen avslutar Guif höstsäsongen genom att möta Redbergslids IK. För tio dagar sedan möttes lagen i Göteborg i en match som slutade 23–23.

– Det kommer att bli tufft. RIK är ett bra lag och har en av seriens bästa målvakter i Tobias Thulin. Det gäller att vi lyckas få hål på honom och få till vårt eget spel, så att vi kan få några enkla mål, säger Emil Andersson och fortsätter:

– Matcherna har legat tätt och nu är det en kraftansträngning kvar innan uppehållet. Vi ska kräma ut allt vi har för nu finns det inget att spara på. Alla ska gå ut och göra sitt yttersta och komma över småskavankerna. 

MARCUS HEED

Skytteligan – högernior

Kim Andersson (Ystads IF) 96 mål
Jack Thurin (IFK Skövde) 85 mål
Emil Andersson (Guif) 83 mål
Tobias Johansson (Redbergslid) 79 mål
Gzim Salihi (Sävehof) 78 mål