Månadens spelare i december: Fredrik Petersen

47 gjorda mål som hjälpt HK Malmö till tolv poäng. Fredrik Petersens insatser under december ger honom utmärkelsen Månadels spelare i Handbollsligan. 

– På det hela taget har det varit en bra månad för oss, säger den 34-årge vänstersexan. 

Alfred Ehn i september, Tobias Johansson i oktober och Jonathan Carlsbogård i november – i december går utmärkelsen Månadens spelare i Handbollsligan för första gången till en spelare utanför Västergötland. Fredrik Petersen från Ystad, men spelandes för Malmö, samlade flest MEP-poäng under årets sista månad och får därmed den officiella utmärkelsen.

Tidigare i veckan utsågs han dessutom till månadens stekare av juryn i handbollsmagasinet Avkast.

När Petersen, som efter EM i januari 2016 återvände till Handbollsligan efter nästan tio säsonger i Danmark och Tyskland, blickar tillbaka på den gångna månaden är han i stort sett nöjd.

– Vi har gjort det bra. Vi har ett bra lag som hela tiden blir mer samspelt och det ger utslag på planen. Vi tog våra poäng, men Ystad borta var ett störningsmoment, det var dumt att släppa två poäng där, säger han.

Övriga sex matcher under december, inklusive hemmamötet med YIF i onsdags, vann Malmö och laget parkerar på tredje plats i tabellen, efter de senaste tre årens finallag IFK Kristianstad och Alingsås.

Stian har fått ihop det på ett bra sätt. Vi har två bra målvakter och ett försvar som lägger grunden för ett lyckat anfallsspel.

Stian heter Tønnesen i efternamn och spelade tillsammans med Petersen i IFK Ystad i början av 2000-talet och är i dag tränare för HK Malmö – och Petersens pendlingskamrat från Ystad. Även assisterande tränaren Konrad Rasmussen och mittsexan Patrik Kvalvik finns i bilen som pendlar från Ystad.

– Det kan hända att man får sig en rejäl blåsning i bilen på väg hem om man förtjänar det, säger Petersen som fortfarande brinner för handbollen – och nyligen förlängde sitt kontrakt med Malmö till sommaren 2020.

– Jag var i valet och kvalet mellan Malmö och om det skulle bli en utlandsresa till. Det blev det första då det passade familjen bäst och då jag trivs väldigt bra i Malmö. Jag är inte lika bra som tidigare, men håller ändå en hyfsat hög nivå och tycker att det är kul att spela. Så länge jag inte blir frånsprungen ser jag ingen anledning att flytta på mig, säger Petersen, som firar nyår på Lalandia i Danmark tillsammans med hustrun Frida och sönerna Harry och Hilding.

Och att han får mer tid med familjen gör att han inte grämer sig över att behöva följa EM i Kroatien från hemmaplan. Efter åtta mästerskap för Sverige, inklusive OS 2012 där Sverige vann silver, är det i dag Jerry Tollbring och Hampus Wanne, tolv respektive nio år yngre, som huserar på vänstersexpositionen. OS 2016 blev Petersens sista matcher för blågult.

– Jag är stolt över den tid jag hade i landslaget och de landskamper (157 stycken) jag fick möjlighet att spela, men det är ingenting jag saknar i dag. Jag kollar när jag kollar, men det är många nya spelare i dag som jag inte har någon relation till, men jag tror att de kommer att göra ett nytt bra mästerskap.

Hur ser din januari ut? 

– Förutom att jag är glad att jag får extra tid med familjen kommer vi att träna extremt mycket.

DANIEL VANDOR

MÅNADENS LAG I HANDBOLLSLIGAN

Målvakt: Rickard Frisk, Alingsås HK
Vänstersex: Fredrik Petersen, HK Malmö
Mittsex: Oscar Bergendahl, Alingsås HK
Högersex: Hampus Olsson, HIF Karlskrona
Vänsternio: Alfred Jönsson, Lugi HF
Mittnio: Jonathan Carlsbogård, Redbergslids IK
Högernio: Albin Lagergren, IFK Kristianstad
Platserna i Månadens lag tilldelas den spelare på varje position med bäst MEP-snitt under månaden

FREDRIK PETERSENS DECEMBER

28 december: Ystads IF (h), 30–26
4 mål, 2 assist, 2,31 MEP
26 december: OV Helsingborg (b), 31–19
8 mål, 2 assist, 5,92 MEP
19 december: OV Helsingborg (h), 30–20
7 mål, 1 assist, 5,90 MEP
14 december: Ystads IF (b), 26–29
6 mål, 1 assist, 3,19 MEP
10 december: Aranäs (h), 27–19
7 mål, 2 assist, 4,54 MEP
7 december: HIF Karlskrona (b), 32–25
5 mål, 1 assist, 2,10 MEP
4 december: Hammarby IF (h), 31–25
10 mål, 3 assist, 6,77 MEP
Totalt: 7 matcher, 47 mål, 12 assist, 30,73

SKYTTELIGAN I HANDBOLLSLIGAN

Hampus Andersson, Ystad, 126 (54)
Emil Hansson, Eskilstuna Guif, 120 (27)
Patrik Fahlgren, Hammarby, 120 (20)
Tobias Johansson, Redbergslid, 118 (41)
Hampus Jildenbäck, Lugi, 117 (39)
Fredrik Petersen, Malmö, 115 (52)
Alfred Jönsson, Lugi, 113 (0)
Alfred Ehn, Skövde, 112 (2)
Tim Sørensen, Kristianstad, 111 (54)
David Florander, OV Helsingborg, 108 (36)

Foto: Bildbyrån