Thulin tillbaka i Handbollsligan med blodad tand

Han tillbringade tre veckor tillsammans med landslaget inför och under EM i Kroatien. Nu är Tobias Thulin tillbaka i Redbergslid  – med blodad tand. 

– Jag fick extra energi av det och ett sug efter att vara med där igen, säter RIK-målvakten. 

REDBERGSLIDS IK–ESKILSTUNA GUIF
ONSDAG 31 JANUARI 19.00
LISEBERGSHALLEN
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Det blev en hektisk januarimånad för Tobias Thulin. Tanken var att han, som en del av det talangprojekt som assisterande förbundskaptenen Martin Boquist håller i, skulle vara med A-landslaget under tiden i Sverige, men det blev betydligt längre än så. I stället för att åka hem när landslaget for till Kroatien den 10 januari fick han dock följa med på resan. Dels för att se och lära för framtiden, men framför allt som en extra resurs på träningarna där han med bravur kunde avlasta Mikael Appelgren och Andreas Palicka.

Först den 23 januari åkte han hem – för att i princip direkt ansluta till RIK och klubbens tränings- och matchläger i Tyskland. Tre veckor blev det alltså tillsammans med Sveriges bästa spelare.

– Otroligt roligt och lärorikt att få träna och spela med så bra spelare. Mats (Olsson, landslagets målvaktstränare) är otroligt kunnig och det var bara att suga i sig så mycket input som möjligt.

Det finns enklare uppgifter än att slå sig in som en av de två bästa målvakterna i Sverige. Mikael Appelgren och Andreas Palicka var EM-turneringens bästa målvakter.

– ”Äpplet” och ”Palle” är riktigt duktiga, så det är klart att det är svårt. Men det gäller att träna på, både teknikmässigt och på gymmet. Jag har fått många råd på vad jag kan förbättra och har fått många målvaktsspecifika övningar.

Efter en seger (Bad Schwartau) och två förluster (Emsdetten och Lübecke) väntar i kväll Eskilstuna Guif för Thulin och hans lagkamrater i RIK. Senast lagen möttes vann RIK med hela tolv bollars marginal på bortaplan.

– Vi fick en fullträff mot dem senast, men annars tycker jag att vi har haft svårt mot dem många gånger. De är mindre och snabbare och då har vi, med vårt utgrupperade försvarare, det svårare. Men senast stod vi verkligen kompakt och jobbade tillsammans, och det är det vi behöver göra igen om vi ska vinna.

Redbergslid kommer också till matchen med två nyförvärv. Martin Adolfsson är tillbaka i klubben efter många år i andra föreningar och Pontus Mellegård, Aranäs bäste målskytt den här säsongen, skrev förra veckan på ett 2,5-årskontrakt med RIK.

– Vi har fått skador på vissa ställen och jag tror att det kommer betyda mycket att få in ”Doffe” och Pontus. Jag tror att vi kommer att få ihop det bra med dem.

DANIEL VANDOR

FLEST RÄDDNINGAR HANDBOLLSLIGAN

Tobias Thulin, Redbergslid, 270
Rickard Frisk, Alingsås, 257
Anders Persson, Ystad, 236
Niklas Kraft, Helsingborg, 217
Josip Cavar, Lugi, 204
Daniel Bergqvist, Aranäs, 204
Kristian Sæverås, Malmö, 190
Per Sandström, Sävehof, 178
Leo Larsson, Kristianstad, 173
Adam Krantz, Eskilstuna Guif, 166

MÅLVAKTER I HANDBOLLSLIGAN MED SVENSKA A-LANDSKAMPER

Dan Beutler, Malmö, 71
Per Sandström, Sävehof, 57
Anders Persson, Ystad, 9
Tobias Thulin, Redbergslid, 7
Robert Lechte, Skövde, 7
Rickard Frisk, Alingsås, 3
Herdeiro Lucau, Eskilstuna Guif, 2

Foto: Bildbyrån