Daniel Ekman: ”Inte alltid kilona som räknas”

En av ligans största plusvarianter under hösten är anrika Eskilstuna Guif.

Hårt brandskattat på namnkunniga spelare under senare år – men likväl ett pålitligt slutspelslag tio säsonger i följd.

– Vår historia och tradition är stark, vet Daniel Ekman.

ESKILSTUNA GUIF–OV HELSINGBORG
FREDAG 29 DECEMBER 19.00
STIGA SPORTS ARENA
SÄNDS ÄVEN I C MORE

22-åringe Daniel Ekman är en kulturbärare i truppen som rymmer åtta egna produkter. Guifs spelmotor är samtidigt länken mellan pappa (Jan, 50) och lillebror (Marcus, 19).

Hur känns det att ha farsan som tränare och brorsan som lagkompis?

– Ingenting man tänker på annat när någon frågar ibland.. Vi är familjen Ekman utanför planen (Daniel har eget boende) och vi alla guifare när vi tränar, reser, och spelar.

I sammanhanget får inte mamma Karin Karlsson glömmas bort. Duktig mittnia och spelmotor i Guifs damlag under många år och även landslagsmeriterad på ungdomsnivå. Hon har också sett till att spelförståelsen gått i arv till sönerna som båda är mittnior.

När det gäller blågula meriter är det emellertid maken Janne – målvakten – som är mest meriterad. Inte enbart för att Guif-tränaren också är assisterade förbundskapten till Henrik Signell i damlandslaget.

Janne Ekman gjorde fem A-landskamper för Sverige och 29 för Finland som han utvandrade från som tolvåring. På meritlistan står också två SM-guld med Hammarby (2006 och 2007), spel i elitserien för Cliff, Irsta, och Guif. Med totalt 529 matcher toppar han statistiken för spel i högsta ligan i Sverige genom alla tider.

– Pappa vet vad han snackar om när det gäller handboll, säger Daniel

Kunde han ”hålla truten” under julen?

– Åtminstone när vi satt vid matbordet. Jodå. Vi skiljer som sagt på handboll och familjeliv. Fast vi både tränade och spelade förstås parallellt med alla måltider under julen.

Guif har tre raka segrar inför 2017 års avslutning mot OV Helsingborg – ett lag som besegrades för två veckor sedan på bortaplan med hela 31–24.

Svårt att ladda fullt ut med sådana siffror i bagaget?

– Inte alls, hoppas jag. Vi vill väldigt gärna kliva in i det långa EM-uppehållet med positiva vibbar. Ytterligare en vinst skulle underlätta träningen i januari.

När damlandslaget spelade VM i Tyskland tidigare i december var Janne Ekman borta drygt tre veckor. Ansvaret togs då helt av kollegan Nicklas Älgekrans.

Kunde Janne hålla fingrarna borta från syltburken i Eskilstuna?

– Han hade fullt upp med sitt VM-uppdrag. Men ringde förstås ett antal gånger och kollade läget. Samtidigt skötte Nicklas detta bra. Vi är många som bidrar, snackar, analyserar med öppen dialog och alltid med högt till tak, påpekar Daniel Ekman.

Den 22-årige elevassistenten tillhör stommen och kan räknas som veteran eftersom han debuterade i A-laget dagen efter han fyllt 17 år första april 2012. Nuvarande förbundskaptenen Kristján Andrésson släppte fram honom i en SM-kvartsfinal mot Malmö.

Därefter, med även tio junior- och 34 ungdomslandskamper i cv:et, har Daniel hållt sin plats i pappa-tränade truppen och levererat starkt varje säsong.

– Det är ingen tvekan om att hjärtat klappar för Guif när man i praktiken är född in i klubben, erkänner han.

Hur var det på den tiden när Janne spelade för Hammarby?

– Mamma, Marcus och jag åkte med och tittade. Ibland även till träningarna i mitt fall. Vi satt på läktaren båda gångerna Bajen och farsan vann SM-gulden.

Med ny hall har Guif fått fart på den yngre generationen åskådare i Eskilstuna. Sektion D är en i högsta grad levande avdelning med trummor, klappor och röstresurser som kontrast till den lite äldre, men pålitliga, supporterskaran.

Guif ligger tvåa i publikligan efter ”omöjliga” Kristianstad med ett snitt på 2 072 hittills.

– Underbart. Våra unga fans har verkligen satt fart i arenan och blivit ett extra stöd. Där har vi utvecklats som förening, tycker Daniel Ekman.

Med nio poäng tillgodo ovanför slutspelsstrecket har Guif skaffat ett bra utgångsläge inför våren. Då kommer också Marcus Ekman tillbaka efter sin korsbandsskada.

”Mackan” har kämpat bra i gymmet under skadetiden, vet storebrorsan.

Så bra att han numera tar mer i bänkpress än Daniel. Fast pappa Janne har fortfarande det stolta och prestigefyllda familjerekordet på 107,5 kilo.

Daniel skrattar åt sin tredjeplats:

– Det är inte alltid kilona som räknas. Speciellt inte i Guif där vi är många små och korta och spelar mycket på genombrott.

Med fart och finess – säger motståndarna som gått på pumpen under hösten. Guif har tolv segrar och nio förluster så här långt och befäster sin position som trea i maratontabellen.

Spel för 53:e säsongen i högsta ligan skojar man inte bort.

Och genom familjen Ekmans försorg lär traditionen föras vidare ytterligare ett antal år. Navelsträngen som binder samman Guif klipps inte så lätt.

Fotnot: Samma förhållande som hos Guif finns i Ystads IF där pappa Jerry Hallbäck, 49, är tränare och sönerna Anton, 21, och Ludvig, 17, spelar i A-laget.

KJELL-OVE ANDERSSON

Egna produkter i Guif-truppen 2017/18

• Emil Andersson, 23 (högernia)
• Robin Andersson Dickfors, 29 (mitt/vänsternia)
• Daniel Ekman, 22 (mittnia)
• Marcus Ekman, 19 (mittnia)
• Fredrik Gustavsson, 22 (vänstersexa)
• Jesper Hedar, 19 (mittsexa)
• Edvin Jobark, 19 (högersexa)
• Mathias Tholin, 30 (vänstersexa)

Bilden: Daniel Ekman, Eskilstuna Guif. Foto: Bildbyrån.