Månadens spelare i december: Andreas Lang

Högernian Andreas Lang är i sitt livs form och belönas nu med utmärkelsen Månadens spelare i Handbollsligan. Detta efter 41 gjorda mål i december och övertagen ledning i MEP-ligan.

– Jag har haft flyt i vissa situationer men det måste man ha ibland, säger Lang.

#AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 20.20
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

I fjol utsågs han till säsongens bästa högernia. I höst har Andreas Lang sakta men säkert varvat upp och vevat igång sin skottarm.

Under december månad har Alingsås HK:s högernia smällt in 41 mål. Dessutom noteras han för 19 assist och 30,55 MEP-poäng, vilket gör honom till MEP-kung inför onsdagskvällens sex matcher. Mot Varberg svarade han till exempel för hela elva mål, fem assist och nådde tvåsiffrigt i MEP-poäng.

– Det är såklart jättekul att få det här priset. December har känts bra för egen del. Speciellt skyttet. Mot Varberg var jag hundraprocentig. Jag har haft flyt i vissa situationer men det måste man ha ibland, berättar Lang som är fostrad i HK Tyrold och kom till Alingsås från Ricoh 2018.

Under hösten har Andreas Lang endast missat två matcher. Bortamatchen mot Lugi HF i Handbollsligan samt bortaresan till Montpellier i European League.

En bedrift i sig då många av hans lagkamrater på nio meter har haft betydligt större skade- och sjukdomsbekymmer. När Daniel Blomgren och William Andersson Moberg har saknats faller en hel del ansvar på 23-årige Lang.

– Samtidigt är det väldigt kul att ha så mycket ansvar. Det är bara att axla den rollen och göra det bästa av situationen. Sen har vi några yngre spelare som har klivit fram. Men det har ju blivit lite hackigt i och med alla skador.

Brukar du hålla dig såhär skadefri?

– Nej, det kan jag inte säga. När jag var yngre brottades jag en del med skador. Dessutom har jag varit sjuk en hel del. Men den här hösten har jag hållit mig mestadels frisk.

Är det här din toppnivå?

– Jag hoppas ju inte det. Det borde finnas mer att ta ut. Men jag känner mig trygg i spelet och situationerna. Samtidigt som jag har många duktiga medspelare.

På onsdagskvällen spelar Alingsås borta mot HK Aranäs. Ett motstånd som besegrade AHK tidigare i höstas i Estrad med elva bollars marginal.

– Vi är taggade. Det finns revansch att utkräva från dels den matchen men även vår förlust i söndags mot Lugi, fortsätter Lang.

Hur kommer VM-uppehållet se ut för din del?

– Det blir lite rehab och vila. Det kommer ju lägligt efter den här långa hösten. Sen blir det mycket tid med mitt barn och min sambo också. Det ska bli väldigt kul att få följa hans utveckling och få vara med på ett annat sätt, avslutar Lang.

OLOF THYRELIUS ERICSON

ANDREAS LANGS DECEMBER

4 december: Eskilstuna Guif (h), 29–21
8 mål, 3 assist, 5,65 MEP-poäng
10 december: Eskilstuna Guif (b), 21–25
2 mål, 4 assist, 2,52 MEP-poäng
12 december: IK Sävehof (b), 28–24
7 mål, 4 assist, 4,57 MEP-poäng
16 december: HK Varberg (h), 41–31
11 mål, 5 assist, 10,29 MEP-poäng
21 december: IFK Kristianstad (b), 27–31
8 mål, 1 assist, 5,37 MEP-poäng
27 december: Lugi HF (h), 23–24
5 mål, 2 assist, 2,15 MEP-poäng
Totalt: 41 mål, 19 assist, 30,55 MEP-poäng

MÅNADENS SPELARE 2020/21

September: Daniel Bergqvist, HK Aranäs
Oktober: Adam Nyfjäll, IFK Kristianstad
November: Rasmus Torbjörnsson, HK Aranäs
December: Andreas Lang, Alingsås HK

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån