Janita Svenheden: ”Kommer smälla på mer”

Det råder ingen brist på revanschlystnad hos Önnereds HK efter söndagens uddamålsförlust mot H65 Höör. På onsdagskvällen möts lagen på nytt, denna gången i ÖHK-hallen.
– Det kommer bli en lite annan matchbild. Vi kommer smälla på mer, säger Janita Svenheden.

ÖNNEREDS HK–H65 HÖÖR
ONSDAG 30 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Det såg länge ut att gå vägen för Önnereds HK borta mot H65 Höör i söndags. Göteborgskorna ledde i stora delar och tvingade hemmalaget tillika tabelltvåan till olika nödlösningar.

– Vi fick dem dit vi ville. Vi stod bra bakåt och pressade dem till tekniska fel. Men vi visste att Höör hade en extra växel att lägga i. Deras 7 mot 6-spel i andra halvlek blev avgörande. Vi fick inte stopp på det, berättar Janita Svenheden som minns den tunga bussresan hem från Skåne.

– Det var surt såklart. Vi åkte ner för att kriga med oss poäng men lyckades inte i slutändan. Det var väldigt nära.

Vad sade ni till varandra i omklädningsrummet?

– Det var en tryckt stämning där. Det är ju aldrig kul med uddamålsförluster. Dessutom kände vi oss bra. Men i efterhand har vi flera bra bitar att ta med oss. Men vi måste bli bättre i de avgörande lägena, fortsätter Svenheden som är tillbaka i Önnered efter åtta år i lokalkonkurrenten Heid.

Varför blev det ett klubbyte i somras?

– Jag hade tät kontakt med båda klubbarna. Men eftersom mitt jobb som IT-konsult kräver en del tid fick jag avvakta lite med besked kring hösten. Dessutom är jag nybliven mamma. Så jag kunde inte säga till Heid att jag kör på och tränar alla dagar i veckan. Det var då som de bestämde sig att fylla upp på min position, berättar Svenheden som fortsätter:

– Sen hade jag fortsatt kommunikation med Önnered som bara hade en högersexa. De var förstående till min situation och kändes som en bättre lösning. Speciellt då Heid redan hade två högerkanter. Jag gillar att spela handboll och inte sitta vid sidan av. Så då blev det Önnered. Men jag har fortfarande bra kontakt med Heid. Det är inga sura miner eller så.

I fjol spelade endast Svenheden tre SHE-matcher för Heid. Eftersom hon födde barn sommaren 2019 var hon inte tillbaka förrän i januari 2020 då hon gjorde comeback i klubbens U-lag.

Men under hösten i Önnered har Svenheden hittat tillbaka till gammalt gott slag. 27-åringen ligger tvåa i den interna skytteligan och noteras för 41 fullträffar.

– Det är superkul att vara tillbaka i handbollen på riktigt. I somras blev det inte mycket fys utan mer barnvagnspromenader. Så jag hoppas att jag kan klara mig på min rutin i stället för mina fysiska kvaliteter. Jag hade nog min kortaste försäsong någonsin, skrattar Svenheden som totalt gör sin nionde säsong i högsta serien.

Hur känns det i övrigt att vara tillbaka i Önnered?

– Bra. Som alltid får man en liten nytändning när man byter klubb. Önnered har visat att de vill satsa på sina spelare. Tanken för mig var som sagt att vara komplement till Ewelina Ström. Men tyvärr ådrog sig Ewelina en ledbandsskada som gjort att jag har fått spela non-stop. Jag hoppas att hon är tillbaka snart så vi kan dela på högerkanten.

Vet du när Ewelina är tillbaka i spel?

– Det är lite diffust ännu. Men hon jobbar på det. Hon närmar sig hela träningspass med laget och ser redo ut. Så jag hoppas att hon redo för match ganska snart. Vi inväntar klartecken från läkaren.

Du är återförenad med din gamla lagkamrat Tilda Matthijs som följde med dig till Heid 2012. Vilken roll spelade hon i din återkomst till Önnered?

– Jag känner många i laget så det var inte bara Tilda som fick hit mig. Men jag kan säga att både hon och Louise Karlsson hörde av sig i somras. Samt hennes sambo Marcus Tobiasson som är assisterande tränare i ÖHK:s herrlag. Så trots att jag inte tränade kände jag på mig att det blir nog Önnered till slut. Så Tilda hade en stor inverkan.

På onsdag kväll ställs Önnered mot H65 Höör på nytt. Sju poäng skiljer lagen åt i tabellen. Men som matchen i söndags visade kan TV-tittarna förvänta sig en spännande drabbning på CMore 19.00.

– Vi är revanschsugna såklart. Det var deras 7 mot 6 som fällde avgörandet i helgen. Så jag hoppas att vi är bra nog att lösa en liknande situation. Vi ska kunna vara bättre på att anpassa oss under matchens gång. Det kan inte vara något som överraskar oss.

Hur ska ni få stopp på Höörs Isabelle Andersson?

– Ja precis, hon hade bra utdelning sist. Nio av nio tror jag. Henne måste vi såklart stänga bättre. Vi vet att hon gillar att komma i andra fas. Dock var det i 7 mot 6 som hon gjorde merparten av sina mål i söndags. Men Höör är vassa på flera positioner. Vi behöver ha bättre koll på deras högersida som även innehåller Evelina Källhage. Det kommer bli en lite annan matchbild. Vi kommer smälla på mer, avslutar Svenheden.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Kantspelarnas interna MEP-liga

1. Melanie Felber, Skara HF, 30,53 MEP-poäng
2. Laura Eggert, Boden, 28,63
3. Mathilda Lundström, Sävehof, 24,45
4. Evelina Källhage, H65 Höör, 24,01
5. Elin Hansson, Skuru, 23,84
6. Trine Wacker Mortensen, Sävehof, 22,45
7. Janita Svenheden, Önnereds HK, 20,27
8. Malin Berndal, Skuru, 17,18
9. Ida Gullberg, H65 Höör, 15,99
10. Johanna Einarsson, BK Heid, 15,07

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån