Alexandra Bjärrenholt: ”Handboll spelas bäst tillsammans”

Nackaklubben Skuru IK toppar alltjämt tabellen i SHE. Inför onsdagens returmöte med Skara HF frågade vi nyckelspelaren Alexandra Bjärrenholt varför hennes Skuru vägrar att förlora.
– Vi jobbar på att höja varandra hela tiden. Det är viktigt att alla tycker träningarna och matcherna är roliga, berättar högernian.

SKURU IK–SKARA HF
ONSDAG 6 JANUARI 15.00
SÄNDS PÅ CMORE

Tabellettan Skuru fortsätter att imponera. Efter en strålande höstsäsong där de bortabesegrade toppkonkurrenterna H65 Höör, IK Sävehof och Önnereds HK inledde de vårsäsongen i samma spår.

Tvåmålsseger borta mot Skara HF innebar elfte raka segern. Suveräna Skuru var dock i gungning. Med drygt kvarten kvar att spela och likaläge 18–18 var det helt ovisst i Skaraborg.

Men tack vare ett glimrande inhopp av 19-åriga målvakten Catrin Axelsson, samt en försvarsrockad från 5-1 till 6-0 kunde stockholmskorna inkassera två nya poäng.

– Det såg inte så bra ut ett tag. Men när vi bytte försvarsspel fick vi bättre träff vilket hjälpte Catrin. Det var jätteroligt att se henne leverera. Det blir en speciell känsla när alla hjälps åt. Hon visade verkligen att hon hör hemma i laget, berättar en munter Alexandra Bjärrenholt påväg till måndagens kvällsträning.

Bjärrenholt som bor fem mil nordost om Stockholm har lång resväg till träningshallen i Nacka. Men två timmar i kollektivtrafik bekommer inte en serieledare.

Varför är ni fortfarande obesegrade?

– Vi har en stark trupp med bra spelare på alla positioner. Det är viktigt i handboll. Sen är det alltid intressant med en ny tränare och lite annat tänk. Det är små detaljförbättringar som gör att vi vinner de lite tajtare matcherna, fortsätter högernian.

Er lagkapten Daniela De Jong är tillbaka från skada. Hur mycket betyder hon för laget?

– Otroligt mycket. Hon gör mycket på och utanför plan. Det är en skön spelare att ha tillbaka i truppen. Hon arbetar hårt både i försvar och anfall.

Dessutom är högersexan Hannah Scheuer Larsson tillbaka trots att hon lämnade klubben i somras. Kan du berätta hur hon kom till spel igen?

– Vi har fått några småskador på våra vänsterhänta spelare i laget. Så Hannah hjälper till för tillfället. Vi får se hur länge hon stannar. Men hon var sugen på spel vilket vi är tacksamma för. Det är bara roligt med ytterligare en stark spelare i truppen.

Med andra ord är ni bättre till våren?

– Ja, det tror jag. De yngre tar för sig mer och mer och vi har hittat en trygghet efter hösten. Det är svårt att alltid ligga på topp. Men segern sist och Catrins prestation stärkte truppen än mer. Det gav oss ännu bättre förutsättningar inför ett slutspel.

Hur går tankarna i övrigt inför returmötet med Skara?

– Det finns ju lite detaljer att förbättra. Vi var lite ringrostiga senast eftersom vi inte hade spelat på över en månad. Men det ska bli kul med en returmatch såpass snabbt. Det ska bli kul att möta Skara igen.

Ni har ett väldigt tufft spelschema i januari med matcher mot Sävehof, Höör, Lugi och Önnered. Hur planerar ni inför dem utmaningarna?

– Genom att lägga upp träningarna så det passar utifrån match. Vi är vana vid det. Det är Skara först som gäller. Sen utvärderar vi den matchen och går vidare.

Majoriteten av matcherna spelas på hemmagolv i Nacka. Hur skönt är det?

– Det är självklart en skön aspekt att slippa resandet. Det tar energi även om vi klarade av det i höstas. Men jag tror inte det ska påverka allt för mycket.

Utöver ditt slit i anfallsspelet har du även tagit en stor roll som offensiv försvarsspelare i ert 5-1. Hur nöjd är du med säsongen för egen del hittills?

– Det har känts bra. Anfallsspelet är ungefär som förut. Allt rullar på som högernia, haha. Men som du säger får jag stort utrymme i vårt nya försvarsspel vilket är kul. Det är väldigt roligt att bidra till ett starkt lag. Som vi visade mot Skara kan vi byta mellan 5-1 och 6-0.

Ni verkar även ha väldigt roligt på träning och match. Är det något ni har pratat om?

– Ja, vi jobbar på att höja varandra hela tiden. Det är viktigt att alla tycker träningarna och matcherna är roliga. Det är en ovanlig säsong med tomma läktare så det gäller att vi som trupp gör det bästa av varje tillfälle. Det kan vara små, positiva grejer. Handboll spelas bäst tillsammans. Och alla tycker det är roligt att spela bra handboll.

Ni är laget att slå just nu i SHE. Känner du någon press inför vårsäsongen?

– Nej, det är alltid svårt för lag att möta 5-1. Det ska bli intressant att se hur returmatcherna ser ut, med start på onsdag. Alla har mött och läst in sig på oss nu. Vi gjorde en jättefin höst men vi måste steppa upp. Precis som Sävehof brukar göra behöver vi höja oss under våren. Vi ska absolut inte vara nöjda, även om det är positivt med tio raka segrar. Vi kan bli bättre i både försvar och anfall. Det ska bli roligt att åka till träningarna och slipa på det, avslutar Bjärrenholt.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skurus spelschema i januari

6 jan: Skara HF (h)
10 jan: H65 Höör (h)
16 jan: IK Sävehof (h)
22 jan: Lugi HF (b)
30 jan: Önnereds HK (h)

Skurus interna skytteliga

1. Ulrika Olsson, 60 mål
2. Alexandra Bjärrenholt, 49
3. Vilma Matthijs Holmberg, 44
4. Elin Hansson, 42
5. Malin Berndal, 33

Foto: Bildbyrån