Månadens spelare i december: Albin Broman

Få spelare gjorde ett lika stort avtryck på höstsäsongen 2022 som IF Hallbys högernia Albin Broman. 21-åringen avslutade året galant och utses nu till Månadens spelare i Handbollsligan.

– Jag är ganska nöjd med hur det har sett ut hittills. Jag hoppas det håller i sig, säger Broman blygsamt.

AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 21.20
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

Albin Broman är den första Hallby-spelaren som får priset som Månadens spelare sedan Jönköpingsklubbens uppflyttning till Handbollsligan 2019. Högernian gjorde totalt 43 mål och 12 assist i december.

Sett till hela höstsäsongen har Broman tagit stora kliv. Med 108 mål på 18 matcher ligger han tvåa i den totala skytteligan bakom Alingsås HK:s Mathias Pedersen. En placering som tål att jämföras med fjolårets dito, då Broman slutade på delad 128:e plats med 28 mål på 26 matcher.

– Det var mitt första riktiga år i Handbollsligan. Jag gjorde många misstag och tekniska fel. Men den rutinen har hjälpt mig mycket under hösten, berättar Broman som är tacksam för förtroendet från huvudtränare Anders Hallberg.

– Det är såklart jätteroligt att spela så många matcher. Det är därför man spelar handboll. Anders har hjälpt mig väldigt mycket med detaljerna i anfallsspelet. Han vet hur jag ska utnyttja mitt spel. Sen har vi en jättegod lagsammanhållning. Alla kan umgås med alla.

Vad är det som gör Broman så svårstoppad för motståndarförsvaren? Enligt 21-åringen själv är det hans breda register i anfallsspelet.

– Jag är en ganska allsidig högernia. Jag har inte Handbollsligans bästa skott eller genombrott. Men jag är helt okej på det mesta. Det gör det lite svårare för försvaren. Jag kan skjuta om de står lågt och gå igenom om de står högt. Det skulle jag säga är min största styrka, fortsätter Broman som är född och uppvuxen i handbollsmetropolen Ystad.

Med pappa Håkan Broman (före detta spelare i Ystads IF) som ledare under ungdomsåren var det ingen överraskning att Broman valde att satsa på handbollen. Men att det stora genombrottet skulle komma i Jönköping och Hallby tillhör inte vanligheterna för en handbollsfrälst Ystadpåg. Anledningen till det stavas YIF:s högernio-par Kim Andersson och Jakob Nygren.

– Så är det ju. Det var ganska stängt för mig i Ystad med väldigt många duktiga spelare på högernio. Jag behövde flytta på mig för speltiden.

Saknar du Ystad?

– Ja, såklart. Jag trivs väldigt bra i Ystad och har många kompisar där. Det är en handbollsstad – att behöva flytta därifrån för att spela just handboll kändes inte skitroligt. I efterhand var det dock ett bra beslut, berättar Broman som håller kontakten med sin moderförening.

– Ja, jag pratar med dem när vi möts vid. De tycker det är kul att det går bra för mig och jag tycker det är kul att det går bra för dem.

Hallby, som inför säsongen tippades på elfteplats av den samlade tränarkåren, ligger på femteplats i Handbollsligan och har siktet inställt på SM-slutspel.

–Vårt mål är topp åtta. Sen vilken placering det blir är svårt att säga. Just nu har vi sex poäng ner till negativt kval, så tabellen ska man nog inte lägga så stor vikt vid. Det blir en extremt tuff vårsäsong.

Var finns Hallbys största förbättringspotential?

– Vi behöver bli jämnare och få träff både framåt och bakåt samtidigt i matcherna. Vi behöver lyckas med alla delar i spelet lite oftare.

Innebär den personliga framgången en annan roll för dig utanför plan? Tar du större plats i omklädningsrummet?

– Nja, där ligger jag mer i bakgrunden. Vi har starka ledare i form av Martin Mårtensson och Oskar Hedvall. De gör ett grovjobb på och utanför plan och visar verkligen vägen för oss andra. De två är guld för laget.

Hur ska du hålla din fina form intakt under VM-uppehållet?

– Genom att fortsätta jobba hårt på träningarna. Jag ska hela tiden försöka ta kliv. Jag har lite starkare självförtroende nu.

Månadens spelare utses av SHE och Handbollsligan-magasinet Avkast, som sänds ikväll på Sportkanalen och CMore med start klockan 21.20. Programmet finns redan att se här.

OLOF THYRELIUS ERICSON

ALBIN BROMANS DECEMBER

4 december Hammarby IF (h), 30–33
12 mål, 3 assist, 6,87 MEP-poäng
14 december: : OV Helsingborg (b), 26–23
6 mål, 1 assist, 2,6 MEP-poäng
19 december: : Önnereds HK (h), 25–23
6 mål, 3 assist, 2,35 MEP-poäng
27 december: Alingsås HK (b), 29–33
7 mål, 3 assist, 4,39 MEP-poäng
29 december: IFK Skövde (h), 29–29
12 mål, 1 assist, 7 MEP-poäng
Totalt: 43 mål, 12 assist, 23,21 MEP-poäng

MÅNADENS LAG I DECEMBER

MV: Adam Krantz, HK Malmö, 2,7 MEP-poäng
V6: Hampus Dahlgren, IF Hallby, 4
M6: Anton Månsson, Ystads IF, 3,7
H6: Sebastian Karlsson, IK Sävehof, 3,8
V9: Fredrik Olsson, Lugi HF, 4,1
M9: Óli Mittún, IK Sävehof, 3,92
H9: Albin Broman, IF Hallby, 4,6
Till skillnad mot Månadens spelare, som utses av SHE och Handbollsligan-magasinet Avkast, är det spelarna med bäst MEP-snitt på respektive position som tar plats i Månadens lag. Krav finns på ett visst antal spelade matcher.

MÅNADENS SPELARE 2022/23

September: Fredrik Olsson, Lugi HF
Oktober: Andreas Cederholm, IFK Kristianstad
November: Mathias Pedersen, Alingsås HK
December: Albin Broman, IF Hallby

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån