Månadens spelare i december: Elin Lindblom

Tack vare Elin Lindbloms formidabla målvaktsspel kunde VästeråsIrsta HF gå obesegrade i SHE under december. Nu belönas burväktaren med utmärkelsen Månadens spelare i SHE.

– Jag har fått träna kontinuerligt utan några skador eller skavanker. Jag har en bra form just nu, berättar Lindblom.

AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 21.20
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

Under veckans gång kan VästeråsIrsta HF gå upp på andraplats i SHE. Vid dubbla segrar mot Skara HF och Lugi HF går laget om H65 Höör, som just nu innehar placeringen bakom serieledarna IK Sävehof.

En av VästeråsIrstas framgångsfaktorer stavas Elin Lindblom. 27-åringen har agerat rena rama väggen för sin moderklubb under december månad. Totalt noterades Lindblom för 72 räddningar, vilket ger henne 48 i räddningsprocent.

– Jag har fått träna kontinuerligt utan några skador eller skavanker. Jag har en bra form just nu. Det rullar på ganska bra, berättar Lindblom som ligger tvåa bakom Önnereds Jenny Sandgren i den totala MEP-ligan för målvakter.

En av Lindbloms framstående egenskaper som handbollsmålvakt är hennes noggranna förberedelser. Tillsammans med målvaktstränaren Johan Ölund, som hjälper Elin med videomaterial på motståndarna, lägger hon ungefär en timme om dagen på att studera skyttarna.

– Analyserna är jätteviktiga för mig. Under den första halvan av säsongen är det jätteviktigt att ha bra koll på motståndarna. Jag läser på om skyttarna framför allt. Jag vill veta vad de brukar göra i pressade situationer.

Vad ligger bakom ert lyft i tabellen till tredjeplats?

– Vi är många som har fått spela ihop under säsongen. Vi har dragit ner på våra tekniska fel och utvecklats mycket individuellt. Jag får mycket mer hjälp av försvaret än vad jag fått tidigare säsonger, berättar Lindblom som sadlade om till handbollsmålvakt för fem-sex år sedan.

– Jag spelade på de flesta positionerna innan jag tröttnade på handboll. Lyckligtvis tränade min mamma division 1-laget här i Västerås, och en dag behövde de en målvakt. De kontaktade mig på fredagen med ett erbjudande och lördagen därpå åkte jag med och spelade. Det var absolut inte tanken att jag skulle vara förstaalternativet, men sedan dess har jag blivit kvar som handbollsmålvakt.

Avkast mellan Skara HF och VästeråsIrsta HF sker klockan 19.00 på onsdagskvällen. Lindblom berättar att hennes fokus inför matchen blir att studera Melanie Felber och Sara Johanssons avslut.

– Vi behöver få bort dem. Där ligger mitt största fokus, avslutar Månadens spelare i SHE i december.

OLOF THYRELIUS ERICSON

ELIN LINDBLOMS DECEMBER

5 december: Önnereds HK (h), 23–19
24 räddningar, 58 räddningsprocent, 7,65 MEP-poäng
10 december: Skuru IK (b), 29–28
12 räddningar, 52 räddningsprocent, 3,76 MEP-poäng
15 december: BK Heid (h), 43–23
5 räddningar, 38 räddningsprocent, 1,07 MEP-poäng
21 december: Lugi HF (b), 35–22
16 räddningar, 42 räddningsprocent, 4,67 MEP-poäng
29 december: Skara HF (h), 26–21
15 räddningar, 44 räddningsprocent, 4,77 MEP-poäng
Totalt: 72 räddningar, 48 räddningsprocent, 21,92 MEP-poäng

MÅNADENS LAG I DECEMBER

MV: Elin Lindblom, VästeråsIrsta HF, 4,8 snitt-MEP
V6: Melanie Felber, Skara HF, 4
M6: Nora Lundell, Önnereds HK, 4
H6: Matilda Forsberg, Skövde HF, 2,8
V9: Elma Örtemark, Skövde HF, 4,2
M9: Emma Jönsson, H65 Höör, 2,89
H9: Moa Boqvist, Önnereds HK, 1,8
Till skillnad mot Månadens spelare, som utses av SHE och Handbollsligan-magasinet Avkast, är det spelarna med bäst MEP-snitt på respektive position som tar plats i Månadens lag. Krav finns på ett visst antal spelade matcher.

MÅNADENS SPELARE 2022/23

September: Siw Aabech, Kristianstad HK
December: Elin Lindblom, VästeråsIrsta HF

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån