Månadens spelare i december: Adam Nyfjäll

Han är härförare i sitt IFK Kristianstad och har varit en av de bästa spelarna i Handbollsligan den senaste tiden. Framfarten både offensivt och defensivt ger honom utmärkelsen Månadens spelare i Handbollsligan för december. 

Utmärkelsen Månadens spelare är ett samarbete mellan de två högstaligorna och C Mores handbollsmagasin Avkast. Expertpanelen har många gånger haft med Adam Nyfjäll som alternativ när månadens bästa spelare ska koras, men denna gång drog alltså Lysekilssonen längsta strået.

– Han är säker i läget och gör många mål, samtidigt som han har utvecklats bakåt och är en stor anledning till att Kristianstads defensiv har förbättrats successivt under säsongen, konstaterar Charlie Sjöstrand, expert på C More.

Som den tävlingsmänniska han är konstaterar Nyfjäll att det är kul att bli uppmärksammad, men eftersom han är ödmjuk stiger framgångarna inte honom åt huvudet.

– Livet hänger inte på att bli uppmärksammad, men det är såklart kul, säger Nyfjäll som när han värvades till IFK Kristianstad var ganska anonym för gemene Handbollsligan-tittare.

I danska Sönderjyske hade han dock gjort succé och IFK:s sportchef Jesper Larsson var nöjd med sin värvning.

– Adam är en spelare som vi har tittat på under en tid. En duktig linjespelare med ett krigarhjärta som kommer bli nyttig i IFK Kristianstad, sa Larsson då.

Nyligen förlängde Kristianstad kontraktet med sin krigare, trots att Nyfjäll inte saknade anbud från andra klubbar. Det måste förstås ses som ett bevis på att Jesper Larsson fick rätt i sin profetia. I skrivandets stund är Nyfjäll på plats 13 i Handbollsligans MEP-tabell.

– Jag vill vinna SM-guld med IFK Kristianstad, konstaterar Adam Nyfjäll, något som han hoppas redan kommer att ske innevarande säsong.

– Jag trivs i föreningen och förlängde i en period där vi inte spelade så bra. Det är en större bild än bara att vinna ligan som jag ser framför mig, men självklart går vi för guld redan denna säsong.

Adam Nyfjäll får mycket förtroende från Ljubomir Vranjes, en tränare vars krävande stil rimmar väl med Nyfjälls vinnarskalle.

– Han ställer högst krav av alla de tränare som jag har haft. Med all rätt. Han ger verkligen allt själv och då är det rimligt att vi spelare också gör det. Jag trivs med de höga kraven som gör att jag utvecklas, konstaterar Adam och berättar att Vranjes ofta petar i små detaljer – både offensivt och defensivt.

– Ljubo tipsar oss linjespelare om hur vi kan variera våra avslut och han ger många av sina tips utifrån målvakternas perspektiv. Det är jag inte van vid sedan tidigare.

Nyfjäll har fått en stor roll i laget i år och spelat mycket – både i Handbollsligan och i Champions League. Hur orkar han det, undrar vän av ordning.

– Vi hade en tuff holmgång i maj efter att vi åkte ur slutspelet, då hade vi en ”helvetsvecka”, som Ljubo kallar det. Det handlar om att lägga in huvudet i en garderob och inte tänka utan bara träna, äta och sova. Det märker vi nu är att det har gett resultat. En sådan träningsvecka handlar också om att komma ihop som ett lag.

Det verkar IFK Kristianstad har gjort och de ångar på i Handbollsligan. Adam Nyfjäll lyfter, liksom expert Charlie Sjöstrand, fram försvarsspelet.

– Vi pratar mycket om hur anfallarna agerar och hur vi kan få dem till lägen som de inte hade tänkt sig eller vill. Även där har Vranjes en stor påverkan på vårt sätt att tänka och agera. Jag har även ett bra samarbete med Philip Henningsson, vilket förstås hjälper.

I framtiden hoppas Nyfjäll på spel i utlandet, och denna gång någon annanstans än i Danmark eller Norge där han har spelat tidigare.

– Målet är utan tvekan Tyskland eller Frankrike, det är ingenting som jag hymlar med. Jag tror att IFK vill ha spelare med den ambitionen.

Avkast bjuder utöver utmärkelsen Månadens spelare på en säsongssummering och sänds i Sportkanalen i kväll 22.20, direkt efter matchen mellan Lugi HF och IK Sävehof. . Programmet finns även på C Mores plattformar.

ADAM NYFJÄLLS DECEMBER

191201: Lugi HF (b), 32–28
5 mål, 4,42 MEP-poäng
191204: IFK Ystad (h), 25–20
7 mål, 4,90 MEP-poäng
191209: HK Malmö (b), 22–18
5 mål, 4,01 MEP-poäng
191212: OV Helsingborg (h), 29–25
2 mål, 1,3 MEP-poäng
191216: Ystads IF (h), 31–27
4 mål, 4,36 MEP-poäng
191220: Ystads IF (b), 27–25
5 mål, 2,81 MEP-poäng
191226: OV Helsingborg (b), 30–28
10 mål, 6,87 MEP-poäng
Totalt: 38 mål, 28,67 MEP-poäng

MÅNADENS SPELARE 2019/20

September: Eric Johansson, Eskilstuna Guif
Oktober: Gzim Salihi, IK Sävehof
November: Andreas Lang, Alingsås HK
December: Adam Nyfjäll, IFK Kristianstad

Foto: Bildbyrån