Anton Hagvall: ”Kommer bli bättre till våren”

Höstsäsongen avslutas på lördagen med ett klassikermöte mellan Lugi HF och IK Sävehof. Handbollsligan tog ett snack med Lugimålvakten Anton Hagvall som har ett sexårigt förflutet i Sävehof.
– Det var i Sävehof som jag satte min egna grundteknik som målvakt, säger Hagvall inför höstavslutningen.

LUGI HF–IK SÄVEHOF
LÖRDAG 28 DECEMBER 20.30
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

20.30 i Sparbanken Skåne Arena ska höstsäsongen i Handbollsligan avslutas. Kvällsmatchen mellan Lugi och Sävehof blir det sista innan serien tar ett månadslångt uppehåll på grund av EM 2020.

– Det ska bli jättekul att spela. Det är dessutom Lundaspelen samtidigt så det lär vara lite mer folk på läktarna, säger Anton Hagvall i Lugi.

Med endast en poäng ner till Redbergslids IK på niondeplatsen lär båda lagen ha siktet inställt på att utöka avståndet till slutspelsstrecket. Totalt har Lugi samlat på sig 22 poäng på 20 matcher.

Hur skulle du summera hösten för lagets del?

– Vi började säsongen riktigt bra och låg rätt bra till i tabellen. Men nu på slutet har vi inte tagit lika många poängen. Vi ligger precis på slutspelsplats, mycket tack vare viktiga vinster mot lag under oss i tabellen, fortsätter Hagvall.

Är du nöjd hittills eller hade du förväntat dig mer?

– Det är slutspelet som är målet. Innan säsongen var det rätt svårt att veta var vi stod och vad man skulle förvänta sig. Vi hade många oprövade kort. Det har gått ungefär som väntat, vi får räkna med att det kommer gå lite upp och ner. Men förhoppningen är att vi kommer bli bättre till våren.

Ni kommer närmast från dubbla segrar mot Hallby. Vad är din kommentar om insatserna?

– Stabilt. Det var två matcher vi skulle vinna. Som sagt har vi varit bra på att vinna matcher mot sämre lag på pappret. Det var skönt att vi lyckades fortsätta med det mot Hallby.

Hur viktigt är det under en säsong att kontinuerligt vinna mot bottenlagen?

– Det är jätteviktigt. Det är en trygghet för laget att man kan hålla lite avstånd mot lagen längre ner i tabellen. Speciellt när vi har ett ungt lag, då kan det lätt gå upp och ner.

Hur firade du din jul?

– Jag var i Göteborg och firade med min familj. Eftersom det inte var någon match för oss på annandagen fick man passa på lite extra att njuta av tid med familj.

Vad är din analys om Sävehof?

– De har ett bra lag. Sen går de ganska hårt på sin första uppställning. De har haft lite skador och avstängningar. Den här gången är det till exempel Christoffer Brännberger som saknas. Vi ska springa med dem och försöka utnyttja att de går hårt på sina spelare. För att lyckas med det måste vi först och främst ha ett bra försvarsspel.

Du lämnade Sävehof 2018. Den säsongen blev de svenska mästare. Var du överraskad i fjol efter de tog SM-guld?

– Man blev ju lite överraskad i och med att de slutade på en sjundeplats. Men de lyckades göra ett bra slutspel.

Såg du några mästartendenser i Sävehof under din tid i Partille?

– Man pratar historiskt sett om en vinnarkultur i Sävehof. Vi kände oss verkligen som ett lag fyllt av vinnarskallar. Det var vinna som gällde. Så visst såg jag lite av det.

Hagvall kom till Sävehof 2012 från sin moderklubb Kungälvs HK.

Vad minns du främst av din tid i Sävehof?

– Det var under Sävehoftiden som jag satte min grundteknik som målvakt. Det gjorde jag med Fikret Handan som är en duktig målvaktstränare.

Hur kommer uppehållet se ut för din del?

– Det blir lite ledigt från gemensamma träningar runt nyår och veckan som följer. Sedan blir det fysträning. Vi brukar inte gå allt för långt ner i grottan gällande den biten utan blandar gärna med mycket handboll.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Målvakternas MEP-liga

1. Sebastian Abrahamsson, Önnereds HK
2. Anton Hellberg, Malmö HK
3. Richard Kappelin, IFK Kristianstad
4. Niklas Kraft, Alingsås HK
5. Kristian Zetterlund, Redbergslids IK
6. Anton Hagvall, Lugi HF
7. Oscar Jensen, HK Malmö
8. Samuel Johannesson, IF Hallby
9. Anders Persson, Ystads IF
10. Gustav Skagerling, Alingsås HK