Ludvig Hallbäck: ”Kan lägga in en växel till”

Han är en av ligans mest lovande talanger och hundraprocentig från straffpunkten. Ludvig Hallbäck berättar om Ystads IF:s inledning hur det är att spela med familjen i samma lag. 

YSTADS IF–HK MALMÖ
ONSDAG 3 OKTOBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Ludvig Hallbäck är en av Handbollsligans mest spännande tonåringar. Mittnian debuterade för Ystads IF förra säsongen och har tagit ännu ett kliv under hösten. Efter fyra matcher är Hallbäck lagets bäst bäste målgörare.

– Det har varit en godkänd start för min del. Det är roligt att få spela mycket, och betydligt mer än förra säsongen. Man får försöka ta vara på varje chans man får och göra det bästa jag kan. Jag känner att jag utvecklas varje dag och lär mig mycket på träningarna. Jag försöker även ta till mig mycket från de äldre spelarna.

En av dem är högernian Kim Andersson som Hallbäck stundtals fått spela bredvid i offensiven.

– Det betyder såklart mycket att ha en spelare som Kim i laget. Han har hela tiden små saker som man kan kära sig av. När man spelar bredvid honom på matcher skapar han också ytor för mig eftersom han själv är ett stort hot hela tiden.

Under inledningen av säsongen har Ludvig Hallbäck fått chansen som straffskytt i Ystad. Efter fyra matcher är han dessutom felfri från sju meter med tolv mål på tolv försök.

– Jag sköt mycket straffar i Aranäs och som ungdomsspelare. Det är kul att ha fått det ansvaret här också. Jag brukar bara skjuta och inte tänka så mycket, men det handlar mycket om att hålla i bollen och låta målvakten göra första rörelsen. Att orka vänta ut målvakten.

Ludvig Hallbäck är fostrad i Kungsbackaklubben Aranäs, men sedan i fjol tillhör hela familjen Ystads IF. Pappa Jerry är huvudtränare och sedan tidigare finns även fyra år äldre brorsan Anton i laget.

– Det är speciellt. Det är jäkligt roligt att göra detta med dem och jag tycker att det funkar bra. Vi kan sköta det på ett bra sätt. På matcher och träningar är det handboll som gäller, då är det ingen familjetid, haha. Jag och Anton har också blivit ännu bättre vänner sedan vi flyttade till Ystad. Vi umgås lite mer på ett annat sätt nu.

Ystads IF har inlett säsongen med fem poäng på fyra matcher. I senaste matchen vann laget mot Karlskrona med 31–25.

– Jag tycker att vi har startat säsongen helt okej. Vi är inte jättenöjda med insatsen mot Kristianstad och borde ha tagit två poäng mot Lugi. Som helhet är det väl ändå godkänt samtidigt som vi känner att vi kan lägga in en växel till.

Under onsdagskvällen väntar förra årets finalist HK Malmö på hemmaplan.

– Det blir en tuff match. Malmö är ett duktigt lag och vi måste få stopp på deras nyckelspelare. Adam Lönn har varit glödhet, men de har skickliga spelare på alla positioner. Jag hoppas och tror att vi vinner. Vi ska ge allt.

MARCUS HEED

Skytteligan – straffmål 2018/19

Ludvig Hallbäck, Ystads IF, 12
Jonas Larholm, Sävehof, 11
Benjamin Helander, Alingsås, 10
Rasmus Wremer, Skövde, 9
Daniel Blomberg, Önnered, 9

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån