Schjött: ”Skönt med två vinster”

Efter två raka segrar väntar det första stora testet för VästeråsIrsta när Sävehof gästar Bombardier Arena under onsdagskvällen.

– Det kommer krävas mycket av oss, säger Irma Schjött

VÄSTERÅSIRSTA HF–IK SÄVEHOF • ONSDAG 3 OKTOBER 19.00 • SÄNDS PÅ SHE PLAY

VästeråsIrsta har fått bästa möjliga start på säsongen. Två segrar mot Skara och Boden gör att laget toppar tabellen efter två omgångar tillsammans med H65 Höör. 

– Jag tycker att vi har haft en jättebra inledning. Det är skönt att ha inlett med två vinster och att få en bra känsla framåt. Det känns bra och mer tryggt efter att vi ändrat vårt spel lite grann. Nu vill vi få mer fart på bollen i uppspelen så vi kan få lite enklare mål, säger målvakten Irma Schjött.

Irma Schjött debuterade för VästeråsIrsta under hösten 2016 och har sedan dess utvecklats till en av ligans bästa målvakter. I fjol räddade hon 41 procent av alla motståndarskott (tredje högst i serien) och belönades med en landslagsplats till träningsturneringen i Sydkorea. 

– Jag kastades in i hetluften 2016 och sedan dess har det gått jättemycket framåt i min utveckling. Det var en stor skillnad att byta till högsta serien, men man har fått en bättre spelförståelse av att möta de bästa spelarna i Sverige.

Du beskrivs som en av Sveriges mest lovande målvakter. Hur ser du på den utmaningen?

– Det är jätteroligt att många tror på mig. Man vill ju också prestera hela tiden för att utvecklas och nå så långt som möjligt. Men det är en lång väg kvar till toppen. Det är mycket jag vill förbättra för att nå dit. Jag vill ta ett stort steg när det gäller fysiken och samtidigt finslipa på tekniska detaljer. Jag vill bli så bra tränad som möjligt för att kunna utföra saker i målet.

Under onsdagen väntar en av säsongens svåraste matcher för VästeråsIrsta. De svenska mästarna Sävehof kommer på besök till Bombardier Arena. 

– Det är såklart en tuff match. Sävehof är ett lag med mycket rutin och flera individuellt skickliga spelare. Det kommer att krävas mycket av oss för att kunna slå dem. Som vanligt är det försvarsspelet och målvaktsspelet som måste sitta. Sedan behöver vi få en del enkla mål, så vi inte behöver kämpa så mycket för varje mål.

Hur vill du att ditt försvar ska agera i en sådan match för att ge dig så bra förutsättningar som möjligt i målet?

– Jag vill att vi ska vara aggressiva så att de inte får plats och utrymme att göra vad de vill offensivt. Vi ska styra motståndarna till lägen där jag får bra möjligheter att rädda skotten.

MARCUS HEED

Högst räddningsprocent i SHE 2017/18

Jannike Wiberg (Höör), 45%
Rebecca Nilsson (Skuru), 43%
Irma Schjött (VästeråsIrsta), 43%
Isabella Mouratidou (Sävehof), 40%
Lucie Satrapova (Kristianstad), 40%