Larsson: ”Försöker plocka russinen”

Leo Larsson har ingått i många olika målvaktskonstellationer sedan han kom till IFK Kristianstad. Men Ystadssonen fortsätter sätta griller i huvudet på skyttarna, oavsett konkurrens i laget.

Efter intensivt matchande i klubblaget har i alla fall några i IFK Kristianstad haft spelledigt en stund, om man inte varit på landslagssamlinga vill säga. En ledighet som gjort gott, tror Leo Larsson.

– Det kan absolut vara så att vi behövde den här veckan. Det har varit mycket matcher av hög kaliber som också varit roliga att spela, men det tär i slutändan. Det var kanske därför vi hade så stort manfall mot Guif senast, det tar liksom ut sin rätt till slut. Men å andra sidan vill vi spela många matcher och komma långt i Champions League, det är därför vi har den breda truppen vi har.

Var det kanske därför ni föll i förlängning mot Guif senast?

– Jag vet inte om det var därför, jag tycker vi skulle kunnat störa Guif ändå med den trupp vi hade. Men dom gör en bra match och var lite coolare än oss. En nyttig läxa som ger oss enorm tändvätska inför de kommande matcherna. Vi vill visa att vi är ett topplag att räkna med.

Larsson har sedan han skrev på för IFK Kristianstad 2014 fått lära känna ett antal nya målvaktskollegor som han sedermera fått slåss om speltiden med. Kollegor från helt olika skolor.

– Haha, ja det har varit allt från en jugge-målvakt i Nebojsa Simic till en väldigt inspirerad målvakt som Dan Beutler och nu Richard Kappelin som är mer av den vanliga svenska stilen. Det har varit stor skillnad men också väldigt inspirerande, jag har försökt plocka russinen från varje en av dom och implementera det i mitt eget spel. Det är roligt att få prova på att kampera ihop med så olika karaktärer.

Känns det inte ibland lite som att fokus alltid hamnar på din kollega och mindre på dig, trots att du gjort det bra ända sedan du kom till klubben?

– Lite kanske jag kan hålla med om det. Den här säsongen tycker jag exempelvis varit min bästa i Kristianstad, vilket känns bra eftersom jag fått spela mer än tidigare. Sedan har Richard (Kappelin) en högre nivå i sig och fått några fullträffar som gjort att han fått spela i de stora Champions League-matcherna. Men så är det i IFK, det hård kamp om platserna men man vet också om att man kommer få chansen att visa sig. Då gäller det att ta den.

Du är känd för dina stora känsloyttringar under matcherna. Är det något som fortfarande kommer spontant eller är det mer kalkylerat nuförtiden?

– Först och främst är det spontant, att leda ett topplag mot seger är otroligt inspirerande. Men jag är såklart också medveten om samspelet mellan publik och spelare, har vi dom med oss så höjer vi oss som lag. Sedan vet jag att en frilägesräddning eller liknande kan väcka laget om det skulle behövas, så det är både spontant och medvetet.

MARCUS LÖFSTRÖM

LEO LARSSONS GRUNDSERIER I KRISTIANSTAD

2017/18
Skott 253/645 (39%), Straffar 8/58 (13), Assist 21, MEP 48,57
2016/17
Skott 251/673 (37%), Straffar 7/30 (23%),  Assist 18, MEP 45,43
2015/16
Skott 243/594 (40%), Straffar 4/33 (12%), Assist 12, MEP 44,4
2014/15
Skott 235/536 (43%), Straffar 4/47 (8%), Assist 19, MEP 52,42

IFK KRISTIANSTAD-ESKILSTUNA GUIF 1–1

18/3 IFK Kristianstad-Eskilstuna Guif 28-23
1/4 Eskilstuna Guif-IFK Kristianstad 33-32
11/4 IFK Kristianstad-Eskilstuna Guif
Ev 14/4 Eskilstuna Guif-IFK Kristianstad
Ev 16/4 IFK Kristianstad- Eskilstuna Guif