Larholm: ”Vi kommer närmare”

Hösten år 2000 debuterade en 18-åring i dåvarande elitserien.

19 år senare är han fortsatt verksam efter bland annat tio utlandsår – och fortfarande glödhet i det pågående SM-slutspelet.

– Vi kryper allt närmare IFK Skövde, konstaterar Jonas Larholm, snart 37 år ung.


IK SÄVEHOF–IFK SKÖVDE
MÅNDAG 29 APRIL 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Sävehofikonen, med 211 A-landskamper/642 mål, har verkligen stuckit ut – och in – näsan de senaste veckorna. Framgångsrik i kvartsfinalerna mot HK Malmö och stark pådrivare i första SM-semifinalen mot Skövde i fredags.

– Vi förlorade visserligen med uddamålet, men gjorde totalt sett en bra insats, och har en go känsla inför fortsättningen, säger Jonas Larholm.

I efterdyningarna i protokollet till holmgången läser vi beträffande Larholm: Hundraprocentig i målskyttet (två spelmål plus fyra straffkast), tre assist, och en utvisning.

Hela ditt kroppsspråk visade att du trivdes?

– Fullsatt hall, kamp, tät fajt, ständiga känslor under parollen ge och ta. Klart att man är taggad. Men nu måste vi börja vinna också. Och gärna med hjälp av samma publikstöd som Skövde har i sin hemmahall.

Vi noterar i protokollet från i fredags samtidigt första varningen av sju i matchen redan efter 43 sekunder, första utvisningen av elva efter 4.45, ett rött kort, och nio straffkast?

– Det är inga enkla uppdrag för domarna. En del domslut kan ifrågasättas och diskuteras. Men huvudsaken är ett gott humör och fair play. Jag tror inte att någon går och grubblar länge efteråt även om regeln att en spelare måste vila i tre anfall efter en ofrivillig skada, med sjukvårdare inne på planen, måste analyseras för framtiden, tycker Jonas.

Sävehof har fyra förluster i följd mot Skövde denna säsongen och har hamnat i brygga i semifinalen. Spelmotorn och skytten Larholm har emellertid sin analys klar:

– Vi kommer närmare och närmare första segern. Främst måste vi hålla nere baklängesmålen även om Skövde är offensivt bästa laget i ligan. Vi har släppt in 32, 32, 36 och 30 mål hittills i våra möten. Vi bör komma ner till runt 25 för att kunna vinna matcherna.

Ni saknade senast Christoffer Brännberger och William Bogojevic som både var sjuka – är de speldugliga igen?

– Vet faktiskt inte. Ingen deltog i söndagsträningen. Vi har därför två matchplaner. En med och en utan Christoffer och William. Huvudsaken är att de som får förtroendet tar chansen. Vi har en bra trupp.

Med många ungdomar – där du är äldst?

– Det är så det ser ut i dag. Och likadant som när jag kom fram som yngst för många år sedan. Nu spelar jag med en 22-åring (Jonathan Edvardsson), tre 21-åringar (Oskar Sunnefeldt, William Bogojevic, Gzim Salihi) och en 19-åring (Gustav Davidsson) på nio meter.

Fast din speltid är numera begränsad?

– Jag har väl blivit en så kallad rollspelare med åren. På samma sätt som i basketen. Det blir mycket speltid i numerärt underläge och överläge, och vid 7–6-spel, även om jag jättegärna spelar också vid 6–6 och normalt uppställt spel.

Du spelade även en hel del försvar senast – med bland annat tuffa dueller mot Skövdes lagkapten Kristian Svensson. Både framåt och i hemspringet?

– Vi växlade mellan olika konstellationer i det defensiva spelet för att försöka få Skövde ut rytmen. Och givetvis på grund av att Brännberger och Bogojevic saknades. Men kamperna med ”Krille” (Kristian Svensson) var inte så allvarliga och farliga som de såg ut.

Du gillar ”Krille”?

– Absolut. En verklig kompis, en jättefin kille. Vi spelade ihop i landslaget i VM  2005 (se hela truppen nedan), och två år tillsammans i Ålborg (2008–2010) där vi vann danska mästerskapet ihop. Jag gillar hans spelstil även om han numera är jobbigare att möta eftersom han blivit så offensiv och aggressiv i sitt försvarsspel. Kristian betyder mycket för sitt lag – både på och utanför planen.

Ni vann sista tredjedelen i fredags med 16–12 när ni bestämde er för att spela uteslutande 7–6-spel efter underläge med 13–18?

– Vi vet vad vi kan åstadkomma med 7–6. Frågan är bara när stöten ska sättas in. Vi gjorde också tekniska fel, fler än Skövde, och släppte därför in tre mål i tom kasse. Det är en övervägning, det där, som coacherna får ta ansvar för. 7–6 är ett chansspel som också kostar när man misslyckas.

Jonas Larholm har blivit mästare i Sverige och Danmark. Han har även spelat i Spanien, hos FC Barcelona, och i Ungern, hos Pick Szeged. 

Hur ser prisskåpet ut, egentligen?

– Där finns också ett spanskt cupguld med Barça och en EHF-titel med Pick Szeged. Jag fick en fantastisk proffsresa utomlands även om alltihop egentligen började med UVM-guldet i Brasilien 2003 innan vi tog två SM-guld med Sävehof 2004 och 2005.

Hur ser då framtiden ut?

– Jag har inte för annan avsikt än att spela handboll i Sävehof även nästa säsong. Kontraktet jag skrev när jag flyttade hem 2016 är på fyra år.

Och dessutom ska du snart bli pappa för första gången?

– Fantastiskt och spännande! Till en liten kille, det vet vi redan. Förlossningen är planerad till mitten av juni, så den är inte alls långt borta. 

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

SVENSKA TRUPPEN VID VM i TUNISIEN 2005

Målvakter: Tomas Svensson, Fredrik Ohlander.
Vänstersex: Mathias Franzén, Jonas Källman.
Mittsex: Marcus Ahlm, Robert Arrhenius, Pelle Linders.
Högersex: Fredrik Lindahl, Johan Petersson.
Vänsternio: Martin Boquist, Jonas Larholm.
Mittnio: Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes, Sebastian Seifert.
Högernio: Kim Andersson, Kristian Svensson.
Förbundskapten: Ingemar Linnéll.
Sveriges placering: Elva.

MATCHDUELLEN SÄSONGEN 2018/19

Grundserien:
20 sep:
Sävehof–Skövde 24–32
1 nov: Skövde–Sävehof 32–28
7 mars: Sävehof–Skövde 32–36
Slutspelet:
26 april:
Skövde–Sävehof 30–29
29 april: Sävehof–Skövde
6 maj: Skövde–Sävehof
Ev 9 maj: Sävehof–Skövde
Ev 11 maj: Skövde–Sävehof

Foto: Bildbyrån