Hallby klart för Handbollsligan

Det blir tre nya lag i Handbollsligan kommande säsong. Efter att OV Helsingborg och HK Varberg sedan tidigare tagit sig upp vann IF Hallby kvalserien mot HIF Karlskrona och spelar i Handbollsligan till hösten. 

Jönköping har ett lag i Handbollsligan igen. IF Hallby var som bäst när det behövdes som mest och vann en dramatisk kvalserie mot HIF Karlskrona som därmed får lämna finrummet för den här gången. 

Hallby chockade Karlskrona redan i den första matchen och vann med hela 30–22 hemma i Jönköpings idrottshus och i den andra hade laget med nio bollar innan Karlskrona lyckades komma ifatt och avgöra i slutsekunderna.

Karlskrona vann sedan den tredje matchen med 30–29, Hallby den fjärde med 28–27 och det hela avgjordes därmed i en femte match i Karlskrona i söndags. 

Hallby inledde piggast och ledde tidigt med tre mål, men hemmalaget kom tillbaka och ledde i halvtid med 13–11 och tidigt i den andra halvleken med 15–11. Hallby gjorde sedan fem raka mål och återtog ledningen och såg ut att gå mot segern. Karlskrona kvitterade dock till 22–22 med tre sekunder kvar att spela och tvingade fram en förlängning. Där var det inget snack om saken.

Hallby vann förlängningen med hela 8–2 och matchen med 30–24 och säkrade därmed avancemanget till Handbollsligan. 

– En magisk matchserie där vi kanske gör våra fem bästa matcher för säsongen. Alla spelare kliver fram och gör det där lilla extra, bäst när det gäller är lite klyschigt, men i detta fallet var det verkligen så, säger Jesper Östlund som tog över som tränare för Hallby inför den här säsongen och alltså förde upp laget direkt.   

– Nu är det ligaspel som väntar och en hård och noggrann försäsong står på schemat, men först ska vi ta ett par dagar till att njuta av det vi åstadkommit. 

IF Hallby har tidigare spelat fyra säsonger i den högsta serien, senaste gången var säsongen 1965/66. 

Foto: Bildbyrån