Lagerquist: ”Måste gilla kampen”

Det svänger fort i handboll, inte minst när det vankas täta semifinaler. Det fick Otto Lagerquist och Lugi erfara när Kristianstad vann stort hemma och satte Lundalaget i ett minst sagt prekärt läge.

LUGI HF-IFK KRISTIANSTAD
SÖNDAG 29 APRIL, 17.30
SPARBANKEN SKÅNE ARENA
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Kontrasterna mellan segern hemma i Lund och storförlusten i Kristianstad kunde inte vara mer slående för Otto Lagerquist och hans lag.

– Vi kommer inte alls upp i nivå den här gången. Det är en kombination av att vi inte får varken bakåt eller framåt, samt att vi ger dom chansen att få momentumet i matchen. Då är Kristianstad riktigt tunga och vi fick känna på ångvälten.

Svider det lite extra med tanke på den fina insatsen på hemmaplan ett par dagar innan?

– Nja, det vet jag inte om det gör. Det är klart vi hade en fin känsla med oss efter den matchen men man vet om att varje match i ett slutspel är stentuff. Det är på det igen på söndag bara och göra ett nytt försök som gäller.

Känslan hos många har varit att Lugi av alla lag haft lite lättare för Kristianstad, eller åtminstone varit nära att skaka dom fler gånger, än vad många andra lag i serien lyckats med. Vad tror du det beror på?

– Jag har inte tänkt så mycket på det men det ligger nog något i det faktiskt. Jag tror det handlar om att vi har spelare i vårt lag, speciellt i försvarsspelet, som verkligen gillar den typen av situationer, att få spela väldigt tuffa matcher. Man kan smälla på mot Kristianstad på ett sätt man inte kan mot vissa andra lag, dom tål mer stryk (skratt). Vi höjer oss av att få föra den kampen mot dom och det tycker jag präglat de matcher vi vunnit eller spelat jämnt mot Kristianstad. Det handlar om att gilla kampen.

Har ni lyckats plocka fram den känslan hittills?

– I de två första matcherna absolut, när det var jämnt och tufft i försvaret. Då har vi fått matchbilden dit vi vill ha den.

Din känsla då, är den god sett till säsongen du har bakom dig?

– Lite som jag sagt innan tycker jag den varit upp och ner. Jag var skadad i höstas såklart men har pendlat mellan matcher där allt stämt och matcher där det varit tuffare. Innan säsongen hade jag siktat på en större utveckling än vad jag fått, men det är inget man kan tänka på i ett slutspel. Då får man ha den roll man har och göra det bästa av den. Det är en match i taget och man kör bara.

Lagerquist gör under söndagen sin sista match inför hemmapubliken i Lund. Nästa säsong väntar spel i HK Malmö för Lundasonen.

– Det var självklart inget lätt beslut att ta, Lugi är trots allt klubben jag spelat i sedan jag var sex år gammal. Man har varit här i princip hela livet. Men samtidigt ska det bli kul med något nytt.

Reflekterar du över att det är din sista hemmamatch i Lund?

– Det blir ju så, men jag har inte tänkt så mycket på det än. Den tanken for igenom huvudet tidigare idag faktiskt, men samtidigt känner jag att även om det är färdigt för den här gången så hoppas jag såklart ha en lång karriär framför mig och därmed kanske komma tillbaka i framtiden någon gång.

EGNA PRODUKTER I LUGI HF

Otto Lagerquist
Niklas Mörk
Jakob Wickman Modigh
Karl Wallinius

IFK KRISTIANSTAD-LUGI HF 2–1

19/4 IFK Kristianstad-Lugi HF 25–23
24/4 Lugi HF-IFK Kristianstad 26–25
27/4 IFK Kristianstad-Lugi HF 31–23
29/4 Lugi HF-IFK Kristianstad
Ev 2/5 IFK Kristianstad-Lugi HF