Saeverås: ”Ingen tredje hemmaförlust”

Kristian Saeverås säsong i HK Malmö har gått över förväntan för den 21-åriga norska målvakten. Och innan det bär av till danska Ålborg vill han spela en SM-final.

HK MALMÖ-ALINGSÅS HK
ONSDAG 2 MAJ, 19.00
BALTISKA HALLEN
SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN OCH C MORE

Hemmaplan brukar normalt sett vara en fördel i de flesta sporter. Men inte i semifinalen mellan HK Malmö och Alingsås. Efter fyra matcher har båda vunnit två var – samtliga på bortaplan.

– Jag vet inte varför det har blivit så, det är jäkligt konstigt faktiskt. För vår del känns det som att vi spänner oss lite på hemmaplan, våra skuldror höjer sig liksom. Borta så sjunker dom och vi kan spela mer avslappnat.

Bortaframgångarna upprepade sig alltså även i söndags då HK Malmö kvitterade till 2–2 i matchserien.

– Jag tycker vi är det bättre laget på egentligen alla positioner den matchen. Vi står bra bakåt och låter inte Alingsås komma till så många farliga lägen. Dessutom får jag till några räddningar i andra halvlek och gör det lättare för oss att vinna matchen.

Hur ser du  på målvaktsduellen i semifinalen?

– Den är grymt viktig eftersom Alingsås har två bra målvakter. Där måste jag och Dan (Beutler) också kliva fram med fler räddningar för att vi ska vara med i matcherna. Jag har inte startat någon av dom än men är ändå nöjd med mina insatser, speciellt senast.

Du har spelat hela året med Dan Beutler som har mängder med rutin med sig. Vad har du lärt dig av honom?

– Jättemycket, både på och vid sidan av planen. Tekniskt sett är vi helt olika som målvakter men framförallt mentalt så har Dan lärt mig mycket. Han är grym på att läsa på skyttarna och se mycket video.

Nästa säsong väntar Ålborg i danska ligan, hur kommer det sig?

– Jag fick ett bra bud från dom och målet var hela tiden två år i Sverige och sedan vidare till Danmark. Nu kom budet redan efter ett år och då var jag tvungen att ta det kände jag. Jag är ett år före i min planering helt enkelt (skratt).

Hur ser du på din säsong?

– Jag är jättenöjd med att jag valde Malmö, verkligen. Jag tar hellre tuff konkurrens med en sådan som Dan än att vara given förstamålvakt hela tiden. För min utveckling är konkurrensen det bästa.

Vad talar för att det inte blir ytterligare en bortaseger i den sista semifinalen?

– Vi har två förluster i Baltiskan nu, det ska fan inte bli en tredje! Vi måste sänka de där skulderbladen och göra det vi ska göra, då är vi ett bättre lag än Alingsås. Jag hoppas det kommer mycket folk och tittar också, det förtjänar vi.

Hade inte varit helt fel att avsluta med en SM-final gissar jag?

– Haha, nej verkligen inte. Målet är att åka ner till Danmark med en guldmedalj i väskan!

MARCUS LÖFSTRÖM

MÅLVAKTSLIGAN SLUTSPEL MALMÖ-ALINGSÅS

Kristian Saeverås, Malmö
Matcher: 7
Procent: 37 (40/107)

Dan Beutler, Malmö
Matcher: 7
Procent: 36 (55/151)

Rickard Frisk, Alingsås
Matcher: 7
Procent: 36 (61/170)

Gustaf Skagerling, Alingsås
Matcher: 9
Procent: 35 (69/195)

HK MALMÖ-ALINGSÅS HK 2–2

19/4 HK Malmö – Alingsås HK 24–27
23/4 Alingsås HK – HK Malmö 23–28
26/4 HK Malmö – Alingsås HK 21–24
29/4 Alingsås HK – HK Malmö 22–24
2/5 HK Malmö – Alingsås HK

Foto: Bildbyrån