Kristianstad försvarade guldet igen

Det blev den jämnaste finalen på flera år, en final som fick avgöras i förlängning. Men när krutröken lagt sig stod dom ändå där igen, IFK Kristianstad, som mästare för fjärde året i rad.

Dom som siade om en jämn final mellan IFK Kristianstad och HK Malmö fick rätt. Det blev en riktig superrysare mellan Skånelagen, en rysare som avgjordes först med klockan på 5.00 av den andra förlängningshalvleken.

Då sköt Anton Blickhammar frikastet för Malmö i IFK-muren och därmed vann de regerande mästarna med 23–22.

– Det är såklart det perfekta avslutet. SM-guld, finns inget bättre slut än det, säger en svettig och överlycklig Albin Lagergren, som fick avsluta i Kristianstad med ett nytt guld innan utlandsproffslivet väntar.

– Jag tycker vi spelar väldigt bra bakåt hela matchen blir fega efter 50 minuter och börjar tänkaatt det kanske går vägen. Vi slutar trycka och satsa framåt, och blir lätt byte för Malmö.

Hann det komma tankar att ni faktiskt kan förlora den här finalen?

– Nej inte under matchen. Kanske om ett tag, när man tänker tillbaka. Men då gör det ju ingenting (skratt).

Varför vinner ni?

– Vi vinner kontringsmatchen och får de enkla målen vi behöver, Malmö får slita lite mer första 50. Där får vi ett bra grepp, även om vi har många bra lägen där Dan Beutler är fantastisk i målet. Lätt matchens spelare, man hade unnat honom ett guld.

Du avslutar hos Kristianstad med ett nytt guld också, hur känns det?

– Fantastiskt! Det finns ju inget bättre, hur jäkla bra som helst. Nu kan jag njuta!

Ola Lindgren, tränare i IFK Kristianstad, var inne på de små marginelerna.

– I en förlängning kan det gå hur som helst men vi får en bra start och lite andrum. Det blir onödigt spännande tycker jag, men det är vinst ändå.

Vad säger det om mentaliteten i ditt lag att ni vinner till slut?

– Svårt att säga. Vi har inte bättre än Malmö, dom står upp i 60 minuter, men vi har spelat många tuffa matcher och erfarenheter därifrån. Det är klart laget är mentalt starkt, även om vi inte var det i slutet av ordinarie tid. Så har det sett ut lite under säsongen, vi stänger inte matcher riktigt. Det är farligt.

Finalens stora man var annars Malmös Dan Beutler som storspelade från första till sista skott. Bra var även Richard Kappelin i Kristianstads mål och det var bredden i hans lag som gjorde att de orangea ryckte ifrån så smått i slutet av den andra halvleken. Inte minst tack vare ett fantastiskt försvarsspel framför nämnda Kappelin.

Andra halvlek var ännu jämnare med Kristianstad i förarsätet före ett jagande, frustande Malmö som leddes av Linus Persson i det offensiva spelet. Dan Beutler gav sina lagkamrater chans på chans att komma ikapp mästarna men det kändes länge som att det helt enkelt inte skulle gå.

Men efter ytterligare en Dan Beutler-räddning gjorde Mattias Kvick 20–19 med klockan på 27.27. Beutler räddade sedan Helge Freimans skott och 20–20 var ett faktum från Anton Blickhammar strax därpå. Malmö fick sitt första läge att avgöra finalen med frikast på 60 spelade minuter men skottet gick även då i blocket.

 

En helt oviss förlängning väntade, där Kristianstad fick en fin start och ledning 22–20. Adam Lönn krutade in 22–21 innan sidbytet men Malmö kunde inte kvittera en sista gång. Frikastet i sista sekunden tog återigen i muren och Kristianstad blev mästare för fjärde gången i rad.

– Just nu är man bara besviken. Vi är jävligt nära och utmanar dom, men små saker gör att vi förlorar idag. Orkar inte riktigt i slutet, några små tekniska fel och dom gör enkla mål, säger Linus Persson som haltade hela finalen men stod ändå för sex mål.

– Det gjorde ont som fan, men det var inte mer än att bita ihop. Man spelar inte SM-final så ofta.

– Det är surt när vi är så nära på mållinjen och ändå förlorar matchen. Jag visste vi skulle pressa dom redan innan matchen, dom är inte bättre än oss på papperet. Det handlar om vem som har dagen.

För Dan Beutler var finalen en njutning, trots den svidande förlusten.

– Jag fick minnen för livet och njöt i fulla drag, det är mycket positivt att ta med mig. Vi står upp för varandra och ger dom verkligen en match, så jag tar med mig mycket härifrån. Jag är stolt över att få lira med de här killarna, vilken jäkla moral dom visar!

Är detta en av dina bättre matcher sett till digniteten på match?

– Svårt att säga, jag har Champions League-finaler som gått bra och sådär… Men jag har aldrig njutit så mycket av en match som jag gjorde idag. Förr har jag känt mest ett ok och en press men idag var det bara ren glädje. Jag kommer bära den här matchen med mig för alltid. Jag är besviken men lycklig i hjärtat.

MARCUS LÖFSTRÖM