En dag till final: Fokus på rätt fokus

Ett lag har finalrutin så det räcker och blir över, medan ett annat skriver historia för varje minut i slutspelet. Men Malmö tänker ge Kristianstad en rejäl fajt om guldmedaljerna.

IFK Kristianstad representerades av lagkapten Olafur Gudmundsson och tränare Ola Lindgren, medan HK Malmö hade tränare Stian Tönnesen och lagkapten Hampus Nygren på plats under onsdagens presskonferens.

Nygren menade att bristen på finalrutin i Malmö inte är något som väger allt för tungt på deras axlar:

– Vi tänker inte så mycket på det där faktiskt, utan njuter av situationen. Vi är medvetna om att dom har mycket mer rutin men fokus för oss är på att det är en handbollsmatch som ska spelas. Sedan har vi några rutinerade spelare i laget som gjort att ett lugn byggts upp i truppen.

Han pekade på gruppsammanhållningen som en av nycklarna till framgångarna den här säsongen.

– Vi har fått en fin gemenskap på och utanför planen. Det finns mycket kunskap i den här gruppen och olika åldrar på spelarna. Sedan ska man inte bortse från att vi fått en skadefri vår som gett oss bredd och ett större lugn.

Stian Tönnesen säger att ett av de viktigaste ögonblicken i slutspelet hittills kom när man slog ut Sävehof i kvartsfinal och knep en historisk plats i semifinalerna.

– Att vi inte åkte ut där, som vi gjort alla andra säsonger, var viktigt. Det var en liten barriär vi kom förbi där. Sedan tog vi Alingsås i femte och avgörande, ett lag vi åkt ut mot flera gånger innan.

Han sa vidare att mycket har hänt i Malmö under de åren han varit i föreningen som spelare och ledare.

– Spelet har blivit snabbare och vi har många yngre spelare som gillar den stilen och som passar bra för den. Sedan har vi skaffat oss en bra defensiv med två bra målvakter. Det är jättekul att ha en sådan som Dan Beutler att jobba med. Han ger alltid hundra procent på varje träning.

Olafur Gudmundsson i Kristianstad pekade på hur viktig de oranges trogna publik är.

– Det är mycket roligare att vinna ihop med andra och på hemmaplan har vi ett enormt stöd där dom är i ryggen hela tiden. Dom kommer komma även till finalen och det känns som en trygghet att ha publiken med sig.

IFK-kaptenen sa vidare att fokus är avgörande i en final.

– Man måste hålla fokus i 60 minuter och köra på hela tiden. Sedan ska vi få till ett bra försvarsspel, springa mycket och förhoppningsvis få de där lätta målen.

För Ola Lindgren har säsongen handlat mycket om att balansera truppen för det enormt hårda matchandet i ligan och ute i Europa.

– Det har varit en lång väg till finalen med extremt mycket matcher och hög belastning på spelarna. Den har inte alltid varit helt rak, vi har fått jobba hårt för att nå hit. Tycker vi blandade och gav lite i Champions League, men lyckades till skillnad från andra säsonger vinna de rätta matcherna och ta oss till slutspel.

Just bredden trodde Lindgren kan vara en viktig faktor för hans lag i finalen.

– Det är svårt att säga vilka som kommer kliva fram lite extra i finalen. Albin Lagergren, Tim Sörensen eller kanske Mario Lipovac? Vi har en bra bredd i laget och är inte så extremt beroende av att en specifik spelare måste lyckas. Har någon en sämre dag finns det alternativ där, det är vår styrka inför matcher av den här typen.

MARCUS LÖFSTRÖM

Foto: Bildbyrån