Kraft: ”Vaknar en liten djävul bakom axeln”

Både Alingsås Niklas Kraft och Ystads IF:s Anders Persson har vaknat till rejält i årets slutspel. Vi tog ett snack med den förstnämnde om duellen mellan honom och Persson, och om det verkligen finns en av-på knapp när det vankas viktiga matcher. 

– Det tycker jag, man gör läxan på ett annat sätt då, förklarar Kraft. 

ALINGSÅS HK–YSTADS IF
ONSDAG 3 APRIL 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ SPORTKANALEN & C MORE

Efter var sin hemmavinst är det helt lika i kvartsfinalsserien mellan Alingsås HK och Ystads IF. De båda målvakterna Niklas Kraft och Anders Persson har stuckit ut rejält med fina insatser. Persson leder bland annat hela målvaktsligan i slutspelet efter två omgångar. 

Niklas, vad är din analys av de båda matcherna?

– Den första matchen gör vi jättebra och den andra mindre bra. Då hade vi lite problem med deras andra fas och kontringsspel. Framåt har det gått i stå periodvis. 

Kraft kom till Alingsås inför säsongen och ersatte Rickard Frisk som lämnade för danska Kolding. Innan dess har Kraft representerat klubbar som OV Helsingborg, HK Malmö och IK Sävehof. Som så många andra duktiga målvakter fick han dock sin handbollsuppväxt i Ystad. 

Det finns en rik målvaktstradition i Ystad. Har du haft några lokala förebilder genom åren?

– Ja. Anders (Persson) stod ju när jag kom upp i IFK Ystad så han var en förebild en gång i tiden. Men även Leo Larsson när han var aktuell med A-landslag och vann SM-guld. 

Hur ser du på slutspelsduellen mellan dig och Persson?

– För att vinna matcher måste man ha en bra målvakt och försvar. Men jag försöker inte se det som någon målvaktstävling. Så länge vi vinner matchen är jag nöjd. Det spelar ingen roll om jag skulle göra tio och han tjugo räddningar. 

Vad är det han gör så bra enligt dig?

– Han är duktig på att spela sig i vinkel. Framför allt på sexmetersavslut. Han är duktig på att göra sig stor och minska vinklarna för skyttarna. Det är hans största styrka enligt mig. Sen har han en möjlighet att tagga till i viktiga matcher och elda igång sitt lag. 

Både du och Anders har synnerligen toppat formen lagom till slutspel. Just hur gör man det? Finns det en av och på-knapp?

– Jo. Det sätts lite mer på sin spets i slutspel. Det blir extra känslor. Då vaknar en liten djävul bakom axeln på en. Sen tittar man mycket på sina motståndare och gör läxan på ett annat sätt än i grundserien. 

Senast slutade 25–19 till Ystads IF som fick en fullträff hemma mot AHK. På onsdag är det dags igen. För Alingsås del gäller det att utnyttja hemmaplansfördelen och inte låta Ystad få matchboll i Skåne. 

– Vi måste få till vårt anfallsspel och kontringsspel. Springa mer helt enkelt. Bakåt ska vi tro på det vi kommit överens om. Sen ska vi göra mål på Anders när vi väl få läget att göra det, avslutar Kraft. 

OLOF ERICSON

Målvaktsligan i slutspelet

Anders Persson, Ystads IF, 44% 
Richard Kappelin, Kristianstad, 44%
Dan Beutler, Malmö, 42%
Håvard Åsheim, Skövde, 40%
Niklas Kraft, Alingsås, 38%
Josip Cavar, Lugi, 38%
Tobias Thulin, Redbergslid, 38%

ALINGSÅS HK–YSTADS IF 1–1

22 mars: Alingsås HK–Ystads IF 25–23
19 mars: Ystads IF–Alingsås HK 25–19
3 april, 19.00: Alingsås HK–Ystads IF
17 april, 19.00: Ystads IF–Alingsås HK
Ev 22 april, 17.00: Alingsås HK–Ystads IF

Foto: Bildbyrån