Hedberg: ”Tar med oss harmonin och moralen”

Rubrikerna och superlativerna räckte knappt till efter IFK Skövdes osannolika seger i Lund i fredags.”Århundradets vändning”. ”Undrens tid är inte förbi”.

– Jag håller med om vartenda ord, har aldrig varit med om något liknade och lär knappast få göra det i framtiden heller på denna nivån. Så det blev en skön bussresa hem mitt i natten från Skåne, säger Christopher Hedberg. 

IFK SKÖVDE–LUGI HF
TORSDAG 4 APRIL 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Skövdes nonstop-spelande högersexa erkänner att han fick nypa sig i armen när underläget på 12–19 förvandlades till vinst med 21–19. Ofattbara 9–0 under de avslutande 12.30 alltså (se slutskedets drama i detalj i sammanställningen nedan).

– Inte nog med detta. Vi låg dessutom under med 3–11 och även ett tag med 10–18, påminner 26-åringen.

Lugi-spelarna fick ”gummiarmar” medan ett dittills stukat gäng skaraborgare satsade allt på ett kort. Så nu är bara att spela hem kvartsfinalserien på hemmaplan?

– Om det vore så enkelt. Nej, vi har förhoppningsvis inte blivit bekväma utan kan leverera på bästa sätt igen. Vi kan inte lägga vikt på att vi leder med 2–0. Det står 0–0 när domarna blåser till spel och vi vill vinna varje match. Både för egen del och för att glädja våra fantastiska supportrar. Vi ska absolut inte tänka att vi har råd att förlora och ändå ha två chanser kvar. Nej, utan ge järnet från start till mål.

Ni har haft över 2 000 åskådare i en lång rad matcher?

– Besökare som dessutom skapar ett härligt tryck. Speciellt på ungdomsläktaren. Det är verkligen liv och hög ljudkuliss i arenan denna säsongen. En stämning som lyfter oss.

Hur har ni analyserat vändningen i Lund?

– Man kan se tillbaka på många faktorer. Alfred Jönssons tidiga skada. Vår korrigering till 5–1-spel i försvaret, Matias Helt Jepsens härliga driv och Håvard Åsheims sista kvart mellan stolparna. Men framför allt tar vi med oss harmonin, moralen, och inställningen till att aldrig ge upp.

Christopher Hedberg bidrog med ett mål; reduceringen till 4–11 när Lugi gjort 6–0 på sex röda minuter. ”Totte” har annars varit en pålitlig målmaskin i större skala hela säsongen med totalt 117 fullträffar i serien. Jämfört med 72 respektive 98 de två senaste åren.

Varför detta lyft?

– Hela lagets förtjänst. Vi har skapat ett vassare anfallsspel och gjorde flest mål av samtliga lag. Vi har tagit många fler (21) poäng än i fjol och har fått ihop en skön trupp som även umgås utanför planen på ett socialt bra sätt. Sådan sammanhållning smittar av sig.

”Totte” debuterade i elitserien som 18-åring annandag jul 2010 för Alingsås dit han kom från moderklubben Hellton i Karlstad  för att börja handbollsgymnasiet. Via Aranäs och Kungsbacka värvades han till Skövde sommaren 2016 och har under säsongen fått chansen i ligalandslaget.

Du har haft många namnkunniga tränare genom åren och karriären?

– Otroligt många egentligen. Robert Wedberg släppte fram mig som junior. Därefter har jag tränat under Dennis Sandberg, Jerry Hallbäck, Magnus ”Bagarn” Johansson, Patrik Liljestrand, och nu Jonas Wille. Men be mig inte ranka dem eller säga vem som betytt mest, tack!

Hur jobbigt är det att möta Lugis kantraket Lucas Pellas?

– Man får åtminstone springa, ha, ha. I defensiva kontringen är svårt att hinna med honom. Jag får försöka stänga ytan för honom i uppställt spel och vinna kampen när vi själva kontrar. Hur som helst en fantastiskt duktig spelare.

Du polar sedan snart ett år tillbaka med Emma Frisk Nävarp, dotter till Skövde-ikonen Magnus Frisk som nu tränar Skaras damlag där också Emma spelar. Blir det mycket handbollssnack?

– En hel del. Men långt ifrån alltid när vi träffas. Emma och Magnus har sitt schema med eget slutspel, jag har mitt.

IFK Skövdes säsong kan bli riktigt lång – om trenden håller i sig?

– Jag spelar gärna handboll hela april och maj. Betydligt hellre än att titta på tv-matcher och slita med rekordlång försäsongsträning.

Hinner du jobba nånting?

– Oh, ja. Som personlig assistent åt en kille, Jesper, som är en riktig IFK-are och som blivit en nära kompis till mig. Det är verkligen ett blåvitt hem där tidigare spelare som bland andra Joakim Larsson, Mikael ”Äpplet” Appelgren, Andreas Cederholm och min nuvarande lagkompis, Adam Samuelsson, jobbat med honom. Om inte annat för Jespers skull är vi skyldiga att göra vårt yttersta för att besegra Lugi en gång till.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

IFK SKÖVDES OSANNOLIKA VÄNDNING i FREDAGS

43.36: Carl Möllerström gör 19-12 för Lugi
47.30: Rasmus Wremer (19–13)
48.32: Rasmus Wremer (19–14)
49.36: Matias Helt Jepsen (19–15)
50.18: Skövdes Kristian Svensson får två minuters utvisning
52.01: Jack Thurin (19–16)
55.54: Matias Helt Jepsen (19–17)
57.04: Matias Helt Jepsen (19–18)
57.13: Lugi tar timeout
58.32: Richard Hanisch (19–19)
59.08: Kristian Svensson (19–20)
59.54: Matias Helt Jepsen (19–21)

IFK Skövde–Lugi HF 2–0

25 mars: IFK Skövde–Lugi HF 27–26
29 mars: Lugi HF–IFK Skövde 19–21
4 april: IFK Skövde–Lugi HF
Ev 17 april: Lugi HF–IFK Skövde
Ev 22 april: IFK Skövde–Lugi HF 

Foto: Bildbyrån