Larsson: ”Hoppas vi har mest ork”

Första matchen gick till ett historiskt shooutout-avgörande. I kväll är det dags för rond två mellan Önnereds HK och Lugi HF. 

– Jag hoppas att det blir jämnt och tufft som senast, men att vi drar det längsta strået den här gången, säger hemmalagets Victoria Larsson. 

ÖNNEREDS HK–LUGI HF • MÅNDAG 1 APRIL 19.00 • SÄNDS PÅ C MORE LIVE & CMORE.SE

Victoria Larsson gav Önnered ledningen med 1–0 efter drygt 30 sekunder i det första kvartsfinalmötet med Lugi, men det var också den enda gången under ordinarie matchtid som hennes lag ledde matchen. Lugi ledde som mest med sex mål innan Önnered i den andra halvleken kröp närmare och eftersom det inte blev fler mål innan 60-minuterssignalen efter Frida Tegstedts 25–25-kvittering gick matchen till förlängning. 

Lagen kunde heller inte skiljas åt efter 70 minuters spel (27–27), och heller inte efter 80 minuter (31–31) och det var därmed dags för shooutout, som från och med förra säsongen ersatte straffläggning.

Shoutout går ut på att utespelaren står på egen frikastlinje, passar egna målvakten och springer sedan mot motståndarmålet och får tillbaka bollen. Bollen får inte studsa i marken och utespelaren har tre steg på sig efter att ha fått tillbaka bollen innan avslut måste komma.

– Jag hade inte varit med om varken straffar eller shoutout på seniornivå tidigare, så det var något nytt. Vi tog upp det innan matchen, men sa samtidigt att det kommer aldrig hända att det går så långt, men det gjorde det ju. Det var kul att spela två förlängningar, men så klart inte roligt att vi sen förlorade, säger 20-åriga kantspelaren Victoria Larsson som blev sexmålsskytt i första mötet. 

Kan ni, trots förlusten, ta med er någonting från matchen? 

– Ja, det tycker jag ändå. Särskilt i andra halvleken höll vi oss till det vi bestämt och vi spelade tuffare och gick på mer rakt på mål. Vi stod bättre bakåt och fick igång vårt förstafasspel. Som alltid mot Lugi är det jämna matcher och jag tycker att resultatet verkligen speglar att det var två jämna lag som möttes. 

Hur har ni laddat om inför andra kvartsfinalserien? 

– Vi har förstås pratat om det som vi gjorde bra och dåligt senast och finslipade i går. 

Kommer det att bli lika jämnt den här gången?

– Jag hoppas att det blir jämnt och tufft som senast, men att vi drar det längsta strået den här gången. Båda lagen är förstås inställda på att de har chans att vinna och det lag som har mest ork och kraft kommer att göra det. 

Och vilka har mest ork? 

– Jag hoppas att det är vi, jag upplever att vi har lite fler spelare att gå runt på. De har två spelare som gjorde två tredjedelar av deras mål senast (Melissa Petrén 13, Hannah Flodman 9) och de blev trötta på slutet. Vi har goda chanser att hänga kvar i den här matchserien men vet också att även om vi skulle vinna den här matchen måste vi fortfarande ta en match på bortaplan. Men det känner vi ändå att vi har goda möjligheter att göra. 

Victoria Larsson kom 2016 tillbaka till moderklubben Önnereds HK efter fyra säsonger i Heid, detta trots att Heid låg i dåvarande elitserien och Önnered i allsvenskan. Första säsongen efter återkomsten blev det dock uppflyttning och Önnered har sedan dess närmat sig toppen. Larsson själv känner att hon hela tiden fortsatt att utvecklas. 

– Jag har mycket kvar att förbättra, men är ändå nöjd med säsongen hittills och känner att jag blivit bättre och bättre för varje match som gått. 

Efter säsongen går flyttlasset till Skåne och H65 Höör. Serietvåan och 2017 års svenska mästare har värvat flera unga talanger till nästa säsong. Larsson får sällskap av Irma Schjött (född 1998), Isabelle Andersson (2000) och nuvarande lagkamraten Malin Sandberg (2000) – spelare som alla haft tongivande roller i ungdomslandslagen. 

– Det känns jättespännande och jag är verkligen förväntansfull. Det känns som en trygg miljö att komma till. Jag har haft Ola (Månsson) i ungdomslandslagen och känner att han kan hjälpa mig i min utveckling. Sen är det förstås kul att jag kommer få spela med nära vänner. Men först vill jag förstås gå så långt som möjligt med Önnered. Jag tycker att vi har en extremt stor chans att nå semifinal, det är skillnad mot förra året då vi fick Skuru direkt i kvarten.   

DANIEL VANDOR

LUGI HF–ÖNNEREDS HK 1–0

28 mars: Lugi HF–Önnereds HK 34–32 efter shootout
1 april, 19.00: Önnereds HK-Lugi HF
5 april, 19.00: Lugi HF-Önnereds HK
Ev 10 april, 19.00: Önnereds HK-Lugi HF
Ev 14 april, 18.10: Lugi HF-Önnereds HK

SKURU IK–KUNGÄLVS HK 1–0

I kvällens andra kvartsfinal möts tabellåttanKungälv och seriesegraren Skuru. Nackalaget vann den första matchen, men det satt hårt inne. Kungälv hängde med länge och hade 24–24 med sex minuter kvar att spela innan Skuru kunde avgöra. Amanda Borgström gjorde flest mål för Kungälv, nio stycken, lika många som Skurus landslagsspelare Mathilda Lundström.

28 mars: Skuru IK–Kungälvs HK 27–25
1 april, 19.00: Kungälvs HK–Skuru IK
7 april, 17.30: Skuru IK–Kungälvs HK
Ev 10 april: Kungälvs HK–Skuru IK
Ev 13 april: Skuru IK–Kungälvs HK