Karlsson: ”Ska bevisa att vi är minst lika bra”

I den pågående kvartsfinalserien fördelas tunga vinster och minst lika tuffa förluster. Inte så konstigt när Göteborgs två bästa lag duellerar.

– Det är jättemycket prestige, så mycket som det kan bli. Man vill gå med huvudet högt i stan, säger Sebastian Karlsson.

KVARTSFINAL 2: IK SÄVEHOF–REDBERGSLIDS IK
PARTILLE ARENA, TISDAG 18 APRIL, 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE
1–0 I MATCHER TILL REDBERGSLIDS IK

I de svarta och gula färgerna har Sebastian Karlsson vunnit JSM-guld och Challenge Cup. Att få lokalkonkurrenten på fall hamnar trots allt högre på meritlistan.

– Som senior skulle det vara det största jag gjort, större än när vi slog ut LUGI förra året, säger 22-åringen – väl förankrad i att uppgiften för närvarande inkluderar en del om och men.

Hemmaseger i tisdagsmatchen är nästan nödvändig då Redbergslid leder 1–0 och fick spelet att stämma bäst i Lisebergshallen.

– Vi ska bevisa att vi är ett minst lika bra lag, spela bättre handboll. Det var surt med uddamålsförlust när man gått och väntat så länge.

Slutspelsvalet ordnade derbyn men tussade också ihop två offensiva försvar. Sebastian Karlsson angriper RIK:s defensiv från högerkanten och kan göra sitt för att skapa lägen.

– Man försöker hjälpa till med inlöp, få ner dem och öppna för inspel.

Åt andra hållet, hur ser du på försvarsrollen som etta?

– Den är jätteviktig, vi ser hela planen där utifrån och kan snacka med tvåor och treor längre in.

Ett rutinerat garde håller kantposterna i Sävehof, Redbergslid ställer upp med yngre varianter. Det vita lagets Oliver Wigmark var målbäst i kategorin senast, även om vinkelavsluten uteblev för lite mer öppna chanser.

– Det blev inte så mycket kantmål, om försvararen väljer att inte packa in är det svårare, säger Sebastian Karlsson vars insats för klubben sträcker sig utanför planen.

I höstas fick han utlopp för ord och tankar i Sävehofpodden.

– Det var en rolig upplevelse, på mitt och Jonas (Larholm) initiativ att vi skulle vara delaktiga. Sen valde jag att hoppa av, vi blev lite för många programledare.

Lagom till vårstarten lämnade Karlsson över mikrofonen till Johanna Ahlm. Full fokus på spelet medan poddkollegan Larholm dubbelarbetar på bästa sätt.

– Betryggande att han är i form, det är upp till oss hänga med i hans tempo.

Han gjorde åtta mål senast, är hans rutin särskilt nyttig i slutspelet?

– Jonas tänker mycket handboll, man märker att han har varit med i europeisk topphandboll. Han tar upp nya grejer hela tiden, man måste nästan hejda honom.

FREDRIK HASSELGREN

Kantval i Redbergslid och Sävehof (mål i kvartsfinal 1)

Sävehof:
Victor Fridén (H6) 84 mål (2)
Sebastian Karlsson (H6) 74 mål (1)
Henrik Johansson (V6) 22 mål
Viktor Ottosson (V6) 125 mål (4)

Redbergslid:
Oliver Wigmark (H6) 46 mål (5)
Tobias Östanbäck (H6) 33 mål
Markus Thorbjörn (H6) 3 mål
Emil Mellegård (V6) 139 mål (3)
Nikola Djordjevic (V6) 10 mål

Bilden: Sebastian Karlsson och hans Sävehof jagar i kväll revansch på Redbergslids IK. Foto: Bildbyrån.