Forsell Schefvert: ”Blir lite mer press på oss nu”

Rond två i den skånska kvartsfinalserien går igång i Ystad måndag kväll. Frågan är om försvarshandbollen kommer till samma rätt som sist. Och om hemmalaget har skakat av sig det dramatiska nederlaget i Lund?

– Vi försökte norpa första matchen, men nu blir det lite mer press på oss, säger Ystads IF:s Eric Forsell Schefvert.

KVARTSFINAL 2: YSTADS IF–LUGI HF
YSTAD ARENA, MÅNDAG 17 APRIL, 18.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE
1–0 I MATCHER TILL LUGI HF

Straffmålet med klockan på 60.00 gav Ystad säsongens sjunde uddamålsförlust. En oavgjord match och en seger i samma läge är måhända tveksam bakgrund om det skulle bli tajt igen, men Eric Forsell Schefvert slösar ingen tid på att blicka alltför långt tillbaka.

– Jag vet att vi spelade bra i nästan hela första halvleks, sen får vi lite rotationsbekymmer när Borgstedt (Alexander) går sönder. Lite annorlunda byten och det märks innan det sätter sig i andra halvlek, säger han.

Forsell Schefvert själv svarade för fem mål och en gedigen försvarsinsats.

Ändå minsta möjliga förlust, är det risk för energitapp efter en sådan upplösning?

– Om jag pratar för mig själv tappade jag inte speciellt mycket. Det är bara att knyta näven och fokusera på här och nu. Vi lyckades störa dem med offensivt försvar när de spelade sju mot sex och i sex mot sex.

Och deras försvar fångade in er till slut, att döma av målproduktionen?

– Vi tar lite för snabba avslut och de gör mål på kontring, kan vi kapa lite där så är mycket vunnet. Annars är deras försvar samma som tidigare, de vill ha in det i mitten och litar på keeprarna. Vi måste få dem att flytta sig i sidled, istället för att de får gå rakt fram och smälla på, säger Forsell Schefvert som landade i Ystad i somras sedan Sävehof avslutade ett mångårigt samarbete.

Har miljöombytet varit nyttigt?

– Det är svårt att svara på, framförallt har det varit en rolig utmaning. Man har hittat sidor av sig själv som man inte visste att man hade och sidor i spelet som man hade lite längre bak i tiden får man locka fram igen. Allra skönast är att jag har varit skadefri och sluppit dra någon led rätt.

Han stannar i Ystad ytterligare år och får nästa säsong återknyta bekantskapen med tränaren Jerry Hallbäck, som var sportchef i Sävehof när Forsell Schefvert fick sitt första A-lagskontrakt.

– Han har gjort det fantastiskt bra med materialet i Aranäs, satt poängrekord för klubben. Sen tror jag det blir mycket springa när han kommer hit.

Från tiden i Partille har 25-åringen med sig flera framgångar, bland annat tre SM-guld och ska vara en att lita till i de heta matcherna framöver.

Med din erfarenhet, vad kännetecknar ett bra slutspelslag?

– Ja, framförallt att de måste ha ännu mer tydliga roller i laget, vilka som gör ditt och datt. Att många kan leverera samtidigt i slutändan, sedan kan smådetaljerna vara avgörande. Alla kör ändå mycket med video, så överraskningsmomentet är svårt att få med.

FREDRIK HASSELGREN

Poängspelare i YSTADS IF OCH  LUGI HF (mål+assist)

Simon Jeppsson, LUGI HF, 329 (215+114)
Kim Andersson, Ystads IF, 204 (114+90)
Alfred Jönsson LUGI HF, 165 (120+45)
Hampus Jildenbäck, LUGI HF, 1363 (133+30)
Hampus Andersson, Ystads IF, 156 (150+6)
Anton Hallbäck Ystads IF 154, (105+49)
Eric Forsell Schefvert, Ystads IF, 128 (70+58)

Bilden: Eric Forsell Schefvert och hans Ystads IF jagar revansch på LUGI HF i kväll. Foto: Bildbyrån.